StoryEditor

Ako sa o prezidentské kreslo bojovalo v Československu: O škandály aj frašky sa starali najmä komunisti

07.03.2019, 10:05
Vybičované emócie aj tvrdé osobné útoky, zákulisné hry i otvorené protesty, ale tiež zásahy zo zahraničia či účelové úpravy zákonov sprevádzali prezidentské voľby počas existencie československého štátu.

Mená August Naegle, Alois Muna, Antonín Janoušek či Václav Šturc dnes už asi väčšine ľudí nič nehovoria. Patrili mužom, ktorí sa v období prvej Československej republiky snažili zapísať do dejín a rozhodli sa to urobiť prostredníctvom prezidentských volieb. Šancu stať sa prvým mužom štátu prakticky nik z nich nemal, o to ale ani nešlo. Cieľ, s ktorým ich strany do volebného boja v parlamente posielali, sa vždy podarilo dosiahnuť.

„Naša kandidatúra na funkciu prezidenta republiky, vybudovanej na zásadách súkromného vlastníctva, je iba pomôckou mimoparlamentného triedneho boja,“ priznávali napríklad ešte pred voľbou hlavy štátu v máji 1934 vo svojom Rudom práve komunisti. Iróniou osudu sa ich vtedajší truckandidát o niekoľko rokov neskôr, keď uchopili moc v štáte, prezidentom skutočne stal.

To už bolo síce v dobe, ktorá v žiadnych voľbách protikandidátov nepoznala, pri výbere hlavy štátu ale k prekvapeniam napriek tomu dochádzalo.

Žiadne drvivé víťazstvá

Bol ikonou, ba priam zosobnením prvej republiky, štyrikrát ho parlament zvolil za hlavu štátu a v tomto úrade napokon strávil 17 rokov – najviac zo všetkých československých prezidentov. Vo svetle týchto skutočností by sa mohlo zdať, že voľby Tomáša Garrigua Masaryka za prvého muža štátu prebiehali hladko. Omyl. Bezproblémová bola iba prvá, to však nebola voľba v pravom zmysle slova. Poslanci Národného zhromaždenia ho v novembri 1918 v neprítomnosti posadili do prezidentského kresla takzvanou aklamáciou, čiže hromadným prejavom súhlasu.

 „Nebol som pripravený na to, že sa stanem prezidentom. Denne som sa musel učiť niečo nové. To nie je maličkosť, byť prvým prezidentom v novom štáte, ktorý nemá svoje tradície vládnutia a reprezentácie a videl som chyby, ktoré som robil,“ citoval neskôr prvého prezidenta v knihe Hovory s TGM spisovateľ Karel Čapek.

Tomáš Garrigue Masaryk bol prvým, najviac ráz zvoleným i najdlhšie úradujúcim československým prezidentom. Tomáš Garrigue Masaryk bol prvým, najviac ráz zvoleným i najdlhšie úradujúcim československým prezidentom. Wikimedia Commons

​Keď sa Masaryk ako prezidentský kandidát postavil druhý raz (reálne prvýkrát) pred členov parlamentu a senátu v máji 1920, už ho nečakali iba ovácie. Stáli proti nemu traja súperi – boľševickí radikáli Alois Muna a Antonín Janoušek a nemecký nacionálny politik August Naegle. Voľbu sprevádzala aj búrlivá atmosféra, najmä zástupcovia nemeckých strán neustále protestovali, že nerozumejú a predsedajúci má hovoriť v ich jazyku a nemá im komoliť mená. „Volám sa Hans, nie Jan!“ kričal poslanec Knirsch a rovnako reagovali aj ostatní. Pri vyhlasovaní výsledkov napokon opustili sálu, kričiac „Nemeckí kolonisti na protest odchádzajú!“.

Prezidentský úra...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 05 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 00:39