StoryEditor

Valentín podľa Al Caponeho: Masaker konkurenčného gangu mu vôbec nepomohol

14.02.2019, 09:30
Namiesto zamilovaných pohľadníc samopaly, namiesto kvetov stovka vystrieľaných nábojov do siedmich mužov. Valentínsky sviatok mal pred 90 rokmi v Chicagu krvavú podobu. Nikto nepochyboval, že je za tým Al Capone, no nikto mu to ani nemohol dokázať.

Lákavo znejúca ponuka, ktorá sa ozvala v ten deň v telefóne, akoby utlmila v Georgeovi „Bugsovi“ Moranovi pud sebazáchovy. „Dostal som sa k niekoľkým debnám whisky Old Log Cabin a chcem ich predať. Dal by som jednu za 57 dolárov,“ oznámil mu miestny priekupník s alkoholom. Pri takej výhodnej cene Bugs ani na okamih nezaváhal. „Beriem. Privez to zajtra o pol jedenástej na North Clark Street,“ povedal.

Takýto kšeft si nemohol nechať ujsť. Prohibícia urobila z alkoholu najžiadanejší tovar Ameriky, čierny obchod prekvitá jedna radosť a tu je ďalšia šanca na dobrý zisk.

Na druhý deň predpoludním mieri Moran na dohodnutú schôdzku. Trochu sa zdržal, ale ťažkú hlavu si z toho nerobí. V garáži na 2122 North Clark Street, kde takéto obchody robí, sú už jeho ľudia, ktorí všetko zariadia. On si len skontroluje, či je tovar v poriadku a ak bude, kontrakt potvrdí. Lenže... čo sa to deje? Od miesta stretnutia ho delí niekoľko desiatok metrov, keď zbadá, že sa tam blíži policajné auto. Informácia o nelegálnom kšefte zrejme unikla a policajti robia záťah. Bugs sa otáča a odchádza preč. Už o chvíľu však pochopí, čomu unikol a že sa v tento deň, 14. februára 1929, druhýkrát narodil.

Sever proti juhu

Chicago na sklonku dvadsiatych rokov minulého storočia nebolo práve najbezpečnejším miestom pre život. Viac než v ktoromkoľvek inom americkom meste tam prekvital zločin a priamo v uliciach zúrila vojna gangov. Bol to dôsledok prohibície zavedenej v Spojených štátoch ešte v roku 1919. Alkohol sa síce nesmel legálne predávať, ľudia sa ho však nedokázali vzdať. Pili dokonca viac než predtým a boli tiež za nedostatkový tovar ochotní platiť čoraz vyššie sumy, a tak prekvital čierny trh a namiesto štátu zarábalo na výrobe a predaji liehovín podsvetie.

Alkohol prúdil na trh buď zo zahraničia (najviac sa ho pašovalo z Mexika a Kanady) alebo z nelegálnych páleníc. Polícia a federálni agenti im síce išli po krku, efekt bol však prakticky nulový. Na porovnanie, kým v roku 1921 odhalili a zlikvidovali asi 100-tisíc čiernych výrobcov, v roku 1930 to už bol trojnásobný počet. Podobné to bolo s nelegálnymi barmi a výčapmi. Len v Chicagu ich podľa odhadov fungovalo asi 10-tisíc.

Aj takto končil počas americkej prohibície zabavený nelegálny alkohol. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
20. apríl 2024 09:02