Československí legionári z Francúzska počas Sedemdňovej vojny v Tešínsku na začiatku roka 1919.Wikimedia Commons
StoryEditor

Územie Tešínska chcelo Poľsko i Československo, ich vojnový konflikt zastavili až veľmoci

17.01.2019, 10:15
Vypukla pred sto rokmi, trvala sedem dní a vyžiadala si desiatky životov. Vojna medzi Československom a Poľskom o neveľké územie okolo mesta Tešín sa po nátlaku veľmocí síce skončila, zostala však po nej otvorená rana.

Len pred niekoľkými dňami sa vrátil do vlasti, v Prahe, ktorú opäť videl po dlhých dvoch desaťročiach, sa však dlho neohrial. „Ministerská rada rozhodla, že je nutné obsadiť Tešínsko, ktoré zabrali Poliaci. Obsadenie uskutočníte vy ako najvyšší veliteľ operujúcej armády,“ oznámil mu minister národnej obrany Václav Klofáč. O pár hodín tak už s legionármi, ktorých predtým priviedol domov z Francúzska, smeroval do ďalšieho ohniska konfliktu.

Podplukovník Josef Šnejdárek, veterán rakúsko-uhorskej armády, cudzineckej légie a príslušník československých légií, ktorý v posledných rokoch prešiel 17 poľnými ťaženiami, sa však chce krviprelievaniu vyhnúť. Na stretnutie s veliteľom poľských vojsk generálom Franciszkom Latinikom prichádza 21. januára 1919 do Tešína bez ozbrojeného sprievodu a s návrhom, aby spor vyriešili bez „zbytočných vdov a sirôt“ a bez strieľania.

„Náš rozhovor bol krátky. Povedal som mu: ‚Pán generál, z poverenia našej vlády vás vyzývam, aby ste aj s vojskom opustili územie Tešínskeho Sliezska, ktoré ste obsadili neprávom.‘ Latinik sa vzdialil, radil sa, telefonoval, a keď sa vrátil, odvetil: ‚Z Tešínska sa nestiahneme a budeme sa brániť do poslednej kvapky krvi.‘ Neskôr som sa dozvedel, že rozkaz odporovať dostal priamo od maršala Piłsudského,“ napísal neskôr Šnejdárek vo svojich spomienkach.

Takto sa podľa jeho slov začalo nepriateľstvo a tragédia, pri ktorej Čechoslováci a Poliaci navzájom prelievali krv.

Strategické územie chceli obaja

Územie Tešínska, ktoré je časťou Sliezska, patrilo od konca 10. storočia do poľského štátu, v prvej polovici 14. storočia však bolo na základe zmluvy medzi Kazimírom III. a Jánom Luxemburským začlenené do Krajín Koruny českej. V rámci nej sa neskôr stalo súčasťou habsburskej ríše a po jej rozpade jablkom sváru dvoch nových štátov na mape Európy....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 02 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 05 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
20. apríl 2024 18:34