Reuters
StoryEditor

Busha v Československu vítal stotisícový dav: Vtedy som najsilnejšie cítil, akú silu má sloboda

01.12.2018, 12:39
Autor:
ČTKČTK
George Bush starší sa v Prahe stretol aj s Alexandrom Dubčekom.

George Bush starší, ktorého život sa v piatok uzavrel vo veku 94 rokov, bol prvým - a zároveň posledným - americkým prezidentom, ktorý vstúpil na územie Československa. V deň prvého výročia začiatku nežnej revolúcie, 17. novembra 1990, bol pri jeho celodennej návšteve Prahy nadšene prijatý.

Jeho príchod bol vnímaný ako akási oficiálna "pečiatka" k slobode. Samostatné Česko odvtedy navštívili ďalšie tri hlavy Spojených štátov, na Slovensku bol v rámci summitu Bush-Putin v Bratislave iba jeho syn George Bush mladší.

"Vtedy som najsilnejšie cítil, akú silu má sloboda," poznamenal o pár rokov neskôr Bush starší, ktorého na Václavskom námestí privítal stotisícový dav.

Vystúpenie s vtedajším československým prezidentom Václavom Havlom v meste, ktoré sa prebúdzalo z komunistickej letargie, bolo vrcholom jeho pobytu. Atmosféra bola uvoľnená, politici sa zdravili s ľuďmi, z pódia hrala hudba. Bush s manželkou Barbarou tu odovzdal repliku Zvonu slobody.

Prezident USA, ktorý bol v úrade v rokoch 1989 až 1993, mal nabitý program. Okrem rokovania s Havlom sa zišiel s premiérom Mariánom Čalfom, predsedom parlamentu Alexandrom Dubčekom aj kardinálom Františkom Tomáškom.

Predniesol prejav vo Federálnom zhromaždení. Výmenou nóty vstúpila tiež do platnosti dohoda o vzájomných obchodných vzťahoch a len niekoľko dní pred návštevou Bush podpísal priznania najvyšších výhod Československu.

​Návšteva prezidenta bola súčasťou cesty, ktorá sa niesla v znamení blížiacej sa vojny v Perzskom zálive. Jej cieľom bolo upevnenie medzinárodnej koalície a získanie podpory pre možný zásah proti Iraku. Bush sa zastavil aj v Nemecku, Francúzsku, Egypte a v Saudskej Arábii.

V Československu sa po druhej svetovej vojne objavilo niekoľko budúcich či bývalých amerických prezidentov, žiadny z nich však nebol práve vo funkcii. Richard Nixon prišiel dokonca štyrikrát.

Prvýkrát v roku 1967, dva roky predtým, než sa stal prezidentom, potom v roku 1982 po tom, čo už rezignoval, a Prahu navštívil tiež v rokoch 1989 a 1993. Taktiež Jimmy Carter mal už v roku 1993 po konci volebného obdobia. Dwight Eisenhower tu bol ešte ako vojenský veliteľ v októbri 1945.

Pred pádom totalitného režimu jazdili do Československa hlavne vodcovia spriatelených krajín. Pozornosť vzbudila napríklad návšteva generálneho tajomníka ÚV KSSZ Michaila Gorbačova, ktorý pricestoval v roku 1987 v atmosfére začínajúcich perestrojky a politiky takzvanej glasnosti.

Legendárnym sa stal pobyt francúzskeho prezidenta Françoisa Mitterranda, ktorý v roku 1988 na veľvyslanectve usporiadal raňajky, na ktoré pozval osem popredných disidentov.

01 - Modified: 2018-12-01 15:47:04 - Feat.: - Title: Trump zrušil tlačovú konferenciu na summite G20 z rešpektu k Bushovi 02 - Modified: 2018-12-01 07:38:48 - Feat.: - Title: Ukončil studenú vojnu, ale Saddáma nechal pri moci. Zomrel americký exprezident George Bush starší
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
24. apríl 2024 07:04