StoryEditor

Český vrah stopárok, dievčatá zviazal a potom uškrtil

31.07.2018, 00:00
Záver znalcov nevyznel pre obzvlášť nebezpečného recidivistu dobre.

17. decembra 1987 navliekli v pankráckej väznici na krk Milošovi Krupičkovi z Dubí, okres Teplice, oprátku a obesili ho. Muž vzal v októbri 1985 do auta dve osemnásťročné stopárky. Dievčatá zaviezol do lesa, kde ich nútil k pohlavnému styku, zviazal a zavraždil.

Začínal prvý októbrový víkend roku 1985. Dve kamarátky zo severočeského Dubí - študentka posledného ročníka gymnázia Kristína Dušková a vyučená predavačka Jana Nikodýmová - sa tešili, ako pretancujú piatkovú noc na diskotéke v hoteli Sport. Ten bol asi dvadsať minút chôdze za Dubím.

Tridsaťštyriročný strojník Miloš Krupička mal v piatok 4. októbra pracovať v sklárni v Rudolfovej huti až do 21:45. Kolega mu však navrhol, nech si zmenu skráti, že mu odchod na pichačkách vyznačí. Ďalší deň mu to mal Krupička oplatiť. "Odišiel som o hodinu skôr. Pred fabrikou som mal zaparkované šedomodré vozidlo značky Dacia. V aute som si hovoril, že mám ešte čas a že sa zájdem pozrieť do vinárne Pomezí na Cínovci," vypovedal Krupička.

Približne o 21.00 sa osudy dievčat a vodiča preťali. Krupička práve prechádzal v Dubí okolo reštaurácie Slávia, kde Kristína a Jana stopoval. Ísť na diskotéku za mestom pešo sa im nechcelo.

"Zrazu som mal taký divný, zvieravý pocit v žalúdku. Dostal som na tie ženy chuť a nedokázal som si povedať nie. Zastavil som pri nich a jedna sa ma spýtala, či idem do Sportu. Povedal som im, že ich tam vezmem, tak nastúpili. Tmavovlasá (Kristína Dušková) si sadla na predné sedadlo, blondína (Jana Nikodýmová) dozadu. Nikdy predtým som ich nevidel," uviedol Krupička. Prísľub, ktorý dievčatám dal, nedodržal. Pri hoteli Sport nezastavil.

"Už cestou som premýšľal, že s nimi zájdem niekam bokom. Pýtali sa ma, kam ideme, ja som im povedal, že na Komáří Vížku. Striedavo mi hovorili, aby som sa vrátil k Sportu, alebo ich vysadil, že pôjdu pešo. Keď som odbočil z cesty a zastavil, začali kričať. Chytil som ich za vlasy a povedal som im: buďte ticho!," opisoval Krupička vypäté okamihy v jeho vozidle.

Ťažko povedať, či sa všetko odohralo tak, ako vrah po dolapení popisoval. Dievčat sa už však kriminalisti opýtať nemohli.

Zviazané ruky, prelepené ústa a oči
"Povedali mi, aby som ich pustil, že budú ticho a urobia všetko, čo budem chcieť. Chcel som, aby sa vyzliekli a ony poslúchli. Najskôr som mal pohlavný styk s tou čiernovlasou, trval asi štyri minúty. Potom sme sa rozprávali. Po pol hodine som mal styk s tou blondínou. Potom sme si zdriemli. Mohli utiecť, ale ja myslím, že sa ma báli," vysvetľoval Krupička.

Obavu vraj mal aj on. A síce, že mu Kristína s Janou vykonajú niečo nečakané, napríklad ho udrú topánkou. Vypovedal, že mu samé ponúkli, aby ich zviazal. Obväzom z lekárničky spútal dievčatám ruky za chrbtom. Leukoplastom im zalepil ústa a oči. Znovu s nimi vraj súložil.

"Potom mi tá čiernovlasá povedala, že potrebuje na toaletu. Už bolo svetlo, asi šesť hodín ráno. Povedal som, že s ňou pôjdem von. Z kufra auta som vzal kus handry, myslím, že to bol rukáv od košele. Stál som za ňou, keď som jej tú handra pritisol na tvár. Spadli sme na zem. Bola podo mnou a ja som ju silno oboma rukami stláčal. Mykala sa, trvalo to niekoľko minút," popisoval Krupička. Rukáv košele potom utiahol dievčaťu okolo krku a škrtidlo zaistil uzlom.

Vrátil sa do auta za Janou, ktorá tam sedela zviazaná a s očami prelepenými náplasťou. Nemohla vidieť, že muž našiel v kufri vozidla drôt a teraz sa ju chystá uškrtiť. "Spýtala sa, kde je Krista, povedal som, že na záchode. Sadol som si k nej a drôt jej prehodil okolo krku. Vznikla slučka, ktorú som uťahoval. Dusila sa, začala chrčať. Roztrhla si obväz, ktorým mala spútané ruky, strhla si aj náplasť z tváre. Bol na ňu škaredý pohľad, pery mala opuchnuté, tak som sa radšej odvrátil, aby som sa na ňu nemusel pozerať," pokračoval vrah.

Bezvládnemu dievčaťu potom omotal drôt niekoľkokrát okolo krku a cez jej telo prehodil deku. Autom zašiel k miestu, kde ležala zavraždená Kristína, položil ju do batožinového priestoru a dal k nej jej kamarátku.

"Keď som schádzal po ceste dole, počul som chrčanie. Zastavil som auto, vystúpil a otvoril kufor. To v tej blondínke tak chrčalo. Nevedel som, čo mám robiť, zmätkoval som. Udrel som ju päsťou do krku. V kufri som mal obal od spacieho vaku, bola tam navlečená taká šnúrka. Tou som blondíne obviazal krk a urobil som uzol. Potom prestala chrčať," pripojil ďalšie detaily Krupička.

Zastavte, tu je pohraničná stráž
Auto s mŕtvymi dievčatami zaparkoval pred domom, kde býval. Matke zaklamal, že ho zastavila hliadka Verejnej bezpečnosti, ale že jej ušiel. Polícia mu už v apríli odobrala vodičský preukaz, pretože nedal prednosť v jazde a vozidlom zrazil motocyklistu. Zákaz šoférovania však opakovane porušoval. Matku po návrate z "nočného výletu" požiadal aj o to, aby mu dosvedčila, že bol doma a nikde nejazdil, keby ho hľadal niekto od VB.

Dopoludnia si šiel ľahnúť, poriadne zaspať však nedokázal. "Obed som odmietol s tým, že ma bolí žalúdok. Musel som na to stále myslieť. Išiel som na toaletu, kde som sa vyvracal. Potom som išiel do práce na popoludňajšiu zmenu," uviedol neskôr do protokolu Krupička.

V práci čakal do 22. hodiny, než zo sklárne odídu poslední zamestnanci. Potme nasadol do auta, rozhodnutý, že sa tiel zbaví niekde na Moldave. Na ceste ho však po pár kilometroch zastavila hliadka pohraničnej stráže.

"Z gazíku (terénny automobil GAZ 69, vyrábaný v bývalom Sovietskom zväze, pozn. red.) vystúpil príslušník a s ním štyria pomocníci. Hovoril som si, to je koniec. Jeden z nich po mne chcel občiansky preukaz, dvaja chodili okolo auta. Asi po piatich minútach mi občianku vrátili, v nej aj techničák. Vodičský preukaz som predložiť nemohol, pretože mi bol odobratý. Popriali mi dobrú noc, ja som naštartoval a odišiel," vykreslil páchateľ.

V duchu si hovoril, že hliadky tu budú asi všade. Odbočil preto k obci Dlhá Lúka, kde bol nedávno zbierať huby. Bola už polnoc, keď tam kus od cesty telá dievčat vyložil a nechal ležať v lese. V aute zostali ich topánky, kabelka a taška. Kabelku zbežne prezrel. Našiel v nej občiansky preukaz, náramkové hodinky, kozmetiku, skladací dáždnik a detektívku. Veci neskôr ukryl doma v kôlni, hodinky a knižku si vzal.

V pondelok 7. októbra zbadal v lese pohodené obete mladý hubár. Pri neďalekej hájovni stretol bagristu, ktorý ho doviezol na Verejnú bezpečnosť. Tam hrozný nález nahlásili.

Pri pitve objavil súdny lekár na telách vlákna z deky a stopy autolaku modrošedej farby. Rozbehlo sa rozsiahle pátranie, polícia vypočúvala desiatky ľudí. Došlo aj na Krupičku, ktorý poprel, že dievčatá videl. Vyšetrovateľ mu neuveril a 11. októbra nechal jeho vozidlo obhliadnuť.

Kriminalistická expertíza ešte v ten večer potvrdila, že obe dievčatá v aute pred smrťou boli. Krupička okamžite zamieril na ďalší výsluch - teraz už ako podozrivý. Kým vypovedal a k vraždám sa priznal, vykonali kriminalisti v jeho bydlisku domovú prehliadku. Našli osobné veci oboch dievčat vrátane ich občianskych preukazov. Niektoré predmety ako topánky alebo kabelka boli zahrabané v kôlni.

Znásilnenie dievčat sa nepreukázalo
Počas vyšetrenia sa psychiatri Krupičku spýtali, čo by robil, keby dievčatá bojovali a kričali. "Asi by som ich odviezol späť a povedal, že som si robil srandu. Keď som videl, že majú strach, vzrušilo ma to. Keby kričali, tak by ma to asi prešlo. Znamenalo by to, že sa neboja a že si nechcú dať povedať," odpovedal na otázku Krupička. Priznal, že chcel súlož v troch, ako to videl v pornografických filmoch.

Oči vraj neskôr dievčatám zalepil preto, aby sa na neho pri druhom pohlavnom styku nepozerali. "Druhýkrát už to nebolo ako prvýkrát, kedy mi to bolo jedno. Išlo mi potom len o to sa odbaviť, nechcel som sa ani bozkávať," uviedol obvinený. Prečo dievčatám zalepil ústa, keď podľa jeho slov nekričali, vysvetliť nedokázal.

Odborníkom sa tiež zveril s tým, že sa cítil menejcenný kvôli vypadaným vlasom. "Zliezli mi začiatkom roka 1982, počas štyroch mesiacov. Hovorili mi, že je to buď nervového pôvodu alebo z nedostatku vitamínov. V práci mi holohlavosť nevadila, tam ma poznali, ale inam sa mi chodiť nechcelo. Keď som šiel napríklad nakupovať, tak som videl, ako na mňa všetci uprene pozerajú," prezradil lekárom Krupička, ktorý predtým pracoval niekoľko rokov v uránových baniach. Keď sa mu vraj niekto posmieval, že nemá vlasy, ľahko sa rozčúlil.

Neskôr Krupička výpoveď ohľadom sexu s dievčatami zmenil. Tvrdil, že keď sa Kristína a Jana na jeho príkaz v aute vyzliekli, nebol kvôli "momentálnej indispozícii" schopný súložiť. Vo vozidle ich vraj držal preto, aby s nimi mohol mať pohlavný styk neskôr. Nové tvrdenia vraha zodpovedali výsledkom z pitevne. Na nohavičkách dievčat ani v ich pošvovom výtere totiž lekár stopy spermy nenašiel. Krupička bol preto obžalovaný z dvojnásobnej vraždy a "iba" pokusu o znásilnenie.

Záver znalcov nevyznel pre obzvlášť nebezpečného recidivistu dobre. "Z psychiatrického hľadiska nie sú žiadne náznaky, že by sa osobnosť, charakterové črty a protispoločenské návyky obvineného mohli v budúcnosti zlepšiť. Naopak sa stále zreteľnejšie ukazuje, že sa dokáže chopiť akejkoľvek príležitosti na uspokojenie primitívnych a pudových potrieb, bez ohľadu na následky a bez obavy z trestu," uzavreli psychiatri Pavel Zemek a Vladimír Študent.

Počas vyšetrovania sa tiež ukázalo, že obe zavraždené dievčatá nemali v Dubí zrovna vzornú povesť. Podľa niektorých svedectiev sa správali ľahkovážne, mali viacero známostí, často ponocovali. Jana žila u starých rodičov, Kristínu vychovávala mamička. "Nemám slov. Takto zmariť dva mladý životy, za to musí dostať obvinený jedine povraz," vyhlásila na polícii zdrvená matka.

K najzávažnejšími trestu navrhnutému prokurátorom sa priklonili tiež sudcovia. Miloš Krupička bol obesený pred viac ako tridsiatimi rokmi - 17. decembra 1987. Išlo o predposledný trest smrti vykonaný na českom území.

01 - Modified: 2024-04-15 13:01:38 - Feat.: - Title: Nikto ho nevolal inak ako La Bestia. Luis Garavito má na rukách krv viac ako 200 ľudí, zameriaval sa hlavne na deti 02 - Modified: 2024-02-02 10:30:00 - Feat.: - Title: Cez deň študent a podnikateľ, v noci nájomný vrah. Mladík celé roky zabíjal, okolie o ničom netušilo 03 - Modified: 2024-01-23 13:30:00 - Feat.: - Title: Odsúdený vrah sa poprave vyhol už trikrát. Zabijú ho úplne novou kontroverznou metódou, OSN ju považuje za nehumánnu 04 - Modified: 2023-12-22 08:00:00 - Feat.: - Title: Policajt s poškriabanou tvárou pátral po zmiznutej študentke. Neskôr sa ukázalo, že ju chladnokrvne zavraždil on sám 05 - Modified: 2023-11-23 08:24:05 - Feat.: - Title: Satanista odsúdený za rituálne vraždy dostal milosť. Využil Putinovo verbovanie
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
23. apríl 2024 21:05