StoryEditor

Bankár Morgan zachraňoval USA

11.04.2018, 00:00
Patril k najvplyvnejším finančníkom, i keď podľa slávneho Rockefellera „to nebol vôbec bohatý muž“. Legendárny John Pierpont Morgan zomrel pred 105 rokmi.

V októbri 1907 prepuká v Spojených štátoch amerických finančná kríza, spôsobená kolapsom špekulatívnych investícií do akcií a nehnuteľností. Na Wall Street nastáva panika, finančné inštitúcie čelia náporu klientov a hromadným výberom vkladov. Banka Knickerbocker prichádza v priebehu troch hodín o osem miliónov dolárov v hotovosti a je nútená zastaviť všetky platby. Z Trust Company of America, druhej najväčšej banky v New Yorku, si klienti v priebehu troch dní vyberajú 48 miliónov a podobná situácia je aj v ďalších finančných ústavoch. Napokon dochádza aj na newyorskú burzu.

Mohli ste byť profesorom

„Poznáte ten pokus, ktorý sa robil v škole, keď dáte myš do skleného zvona, z ktorého vypumpujete vzduch. Zúfalá myš sa márne snaží získať potrebný kyslík. Vidíte, ako sa dusí, lapá po dychu, nasleduje pár záchvevov tela, posledné kŕče a je koniec. Presne toto som mal pred očami, keď som videl na burze tie davy bezmocných ľudí. Nikde žiadne úvery, nikde žiadne peniaze a nikto nedokázal predať svoje akcie, pretože tam nebol nik, kto by ich mohol kúpiť,“ opisoval udalosti jeden z najslávnejších obchodníkov na Wall Street Jesse Livermore.


V situácii, keď sa kríza už vymyká kontrole a burzový trh krachuje, vstupuje do hry najvplyvnejší americký finančník John Pierpont Morgan. Po jeho zásahu sa trh stabilizuje a situácia upokojuje. Čoraz viac ľudí si však kladie tú istú otázku. Ako môže mať jeden človek takú moc, že dokáže zachrániť alebo zničiť americkú ekonomiku?

Pierpont, ako mu odmalička hovorili, zdedil obchodnícku zručnosť a cit pre finančné operácie po otcovi. V Hartforde v štáte Connecticut, kde na jar 1837 prišiel na svet, i v Bostone, kam sa rodina presťahovala, bol Junius Spencer Morgan úspešným obchodníkom a na rovnakú životnú dráhu pripravoval aj svojho najstaršieho syna. Po absolvovaní verejných škôl ho teda prihlásil na prestížnu Boston's English High School, zameranú na matematiku a obchod.

Odchod do Európy

Chlapca štúdium bavilo, v 15 rokoch ho však musel nechtiac prerušiť. Dostal reumatickú horúčku a trpel takými silnými bolesťami, že sa nedokázal ani len postaviť na nohy. Kým sa vyliečil a mohol sa vrátiť do školy, prešiel takmer celý rok. Štúdium však úspešne dokončil a za ďalším vzdelaním zamieril do Európy.

Najprv na inštitút do...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 02 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu 04 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 05 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
24. apríl 2024 00:51