StoryEditor

Doma u prezidentov: Československé hlavy štátu bývali radšej inde ako na Pražskom hrade

11.03.2018, 10:01
T. G. Masaryk si zamiloval Lány a Topoľčianky, Beneš často úradoval vo vlastnej vile a Husák sa preslávil svojím „domčekom“. Kde všade bývali československí prezidenti?

Slovenské prezidentské rezidencie sú dlhodobo v žalostnom stave. Vila na Slavíne, ktorú kúpil ešte Rudolf Schuster, už roky chátra a všetko nasvedčuje tomu, že do konca pôsobenia Andreja Kisku sa napriek pôvodným plánom nezačne ani rekonštruovať.

O čosi živšie je vôkol kaštieľa v Rusovciach, ale ani tu sa s obnovou ešte nezačalo. Grasalkovičov palác je zas podstatne vhodnejší na oficiálne stretnutia ako na každodenný život. Súčasný slovenský prezident žije v byte v centre Bratislavy.

Aj v minulosti však boli okolo bývania prezidentov problémy.

Doma v Česku i na Slovensku

Už Tomáš Garrigue Masaryk, prvý československý prezident, odmietal žiť v oficiálnom sídle prezidenta, v jeho prípade na Pražskom hrade. Najskôr sídlil v dome svojich priateľov neďaleko Hradu a do bývalých kráľovských komnát sa mu príliš nechcelo.

Pražský hrad však slúžil ako sídlo panovníkov už od svojho založenia v 9. storočí, najprv českým kniežatám, neskôr kráľom a za vlády Karola IV. a Rudolfa II. aj cisárovi Svätej ríše rímskej, a poradcovia prvému prezidentovi odporučili, aby na tradíciu nadviazal.

Pražský hrad sa medzi prezidentmi neteší až takej obľube. Pražský hrad sa medzi prezidentmi neteší až takej obľube. Wikimedia Commons

​​Masaryk na Hrade svoj apartmán nakoniec mal, za svoj ozajstný domov ho však nepovažoval. Najviac mu prirástol k srdcu zámok Lány na Křivoklátsku a na Slovensku s obľubou navštevoval zámok Topoľčianky. Tieto miesta zodpovedali prezidentovmu naturelu oveľa viac než honosné hradné komnaty. Masaryk bol zapálený športovec a najradšej trávil čas v rozsiahlom anglickom parku oboch zámkov, kde sa prechádzal na svojom koni Hektorovi alebo sa venoval ďalším športovým aktivitám, ktorým hovoril „sokolovanie“.

Najlepšie Masaryka vystihol Karel Čapek, ktorý o prezidentovi napísal: „T. G. M. po príchode do Topoľčianok vždy pookrial. Miloval leto s jeho búrkami a horúčavou. Z politika sa opäť stal človek viac filozofujúci, ktorý sa rád zabudne v zámockej knižnici alebo sa zatúla do najvzdialenejších kútov parku pešo alebo na koni.“

...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
20. apríl 2024 05:33