Sériový vrah Herbert Mullin.lidovky.cz/repro Born to Kill?
StoryEditor

Štyri mesiace hrôzy. Sériový vrah Mullin ľudí zabíjal, lebo počul v hlave božie hlasy

14.01.2018, 12:06
Chcel zachrániť Kaliforniu pred ďalším veľkým zemetrasením. Ako? Hlasy v hlave mu hovorili, že musí kvôli tomu zabíjať. Herbert Mullin na svojej „misii“ mezi októbrom 1972 a februárom 1973 zavraždil 13 ľudí.

Denne sa modlil, každú nedeľu chodil do kostola a najmenej raz mesačne na spoveď. „Bol som vzorný katolík. A takisto som potom zavraždil 13 ľudí,“ povedal do policajného protokolu vo februári 1973 dvadsaťpäťročný Kalifornčan Herbert Mullin. Jeho strašné činy šokovali celý štát.

O mesiac skôr zavolali detektíva Terryho Medinu do malej lesnej chaty v horách Santa Cruz. Žila v nej 29-ročná Kathy Francisová a jej dvaja synovia - deväťročný David a štvorročný Daemon. „Hneď ako som vošiel, tak som si všimol, že vianočný stromček ležal na zemi a ozdoby boli rozbité. Očividne tam došlo k zápasu. Musela sa veľmi brániť,“ spomínal Medina v dokumente Born to Kill?.

Synovia ležali mŕtvi na posteli, zastrelení a dobodaní. Francisová ležala zastrelená na podlahe. Trojnásobná vražda pribudla k ostatným záhadným prípadom vrážd v Santa Cruz a okolí, ktoré zdanlivo nemali žiadny motív. Obeťami boli ženy, deti, kňaz i muži. Odlišné boli aj spôsoby zabitia. Polícia však tápala, pretože medzi obeťami nemohla nájsť žiadnu spojitosť. Nikto nebol v bezpečí.

Zastrelený dôchodca v záhrade

Trinásteho februára 1973 vošlo do jednej z ulíc na pobreží Santa Cruz vozidlo riadené nenápadným mladíkom. Auto zastavilo pred jednou zo záhrad pred domom, kde 72-ročný Fred Perez kosil trávnik. Potom sa ozval výstrel z pušky a auto sa znovu rozbehlo. Susedia zavolali na políciu a nahlásili poznávaciu značku vozidla. Automobil o niekoľko minút neskôr zastavila hliadka. Vo vnútri sedel pokojný mladík, ktorý sa predstavil ako Herbert Mullin.

Na policajtov pôsobil ako tichý a zdvorilý človek. Rovnako ho dlho vnímalo aj jeho okolie - poznali ho ako pobožného mladíka. Dva dni po Mullinovom zadržaní celoštátne televízie oznámili, že bol obvinený z vraždy šiestich ľudí a z ďalších siedmich je podozrivý. „Mullin, ktorý bol na strednej škole vyhlásený za najnadanejšieho žiaka ročníka, bol údajne zapletený s drogovou scénou v Santa Cruz,“ znelo v reportáži CBS.

Herbert Mullin ako študent. Herbert Mullin ako študent. lidovky.cz/repro Born to Kill?

​Detektívi si predovšetkým kládli otázku, prečo Mullin vraždil. Začali skúmať jeho minulosť a vydali sa do Feltonu, Mullinovho rodného mesta. Na tamojšom gymnáziu svätého Štefana v roku 1965 maturoval a v škole bol úspešný a nadaný študent. Svoj príbeh potom začal rozprávať aj sám obvinený mladík.

„Moja prvá spomienka je, ako leziem po štyroch. A ako sa pozerám do akejsi kaluže, vidím svoj odraz a odraz sekvoje nado mnou. A tiež odraz slnečného svetla. Dotkol som sa ho prstami, čo urobilo na hladine malé kruhy, ktoré sa pomaly zväčšovali. Pocítil som zrazu vnútorný pokoj, zvedavosť, spokojnosť, vďačnosť a nádej,“ hovoril do záznamu.

Pri ďalších otázkach policajtov Mullin naraz povedal: „Keď k vám hovorí Boh, musíte počúvať“. Potom pokojne rozprával, ako a prečo vraždil.

Podľa Mullina mu božie hlasy v hlave oznámili, že je jedným z vyvolených. A že musí v záujme záchrany ľudstva obetovať niektoré osoby. „Vysvetľoval nám, že zabíjaním mal zabrániť ničivému zemetraseniu. Kalifornia sa mala v jeho dôsledku potopiť,“ hovoril Medina.

Tento detektív až v tej chvíli zistil, že štyri mesiace predtým vyšetroval prvú Mullinovu vraždu. Trinásteho októbra 1972 ktosi zabil 55-ročného bezdomovca Lawrenca Whitea. „Bolo to asi kilometer za Santa Cruz pri lesnej ceste. Ležalo tam telo muža, ktorý bol na prvý pohľad ubitý,“ opisoval Medina.

Som Jonáš, hoď ma cez palubu

Mullin bezdomovca uvidel pri ceste a potom začul v hlave hlas. White mu vraj telepaticky povedal, že súhlasí s obetovaním. „Som Jonáš, hoď ma cez palubu,“ napovedal hlas. Mullin muža predbehol, zaparkoval vozidlo, zdvihol kapotu a predstieral, že má poruchu. White mu ponúkol pomoc a keď sa sklonil nad motor, udrel ho Mullin bejzbalovou palicou. Policajné vyšetrovanie vtedy k ničomu neviedlo.

O jedenásť dní neskôr, 24. októbra, zobral Mullin do auta 24-ročnú stopárku Mary Guilfoyleovú. Vo vozidle študentku ubodal, rozrezal, vybral jej vnútornosti a tie potom rozhádzal v okolí cesty. Hrozné detaily opisoval Mullin policajtom bez akýchkoľvek emócií. Potom detektívom povedal, že mal s touto vraždou veľký problém. Nemohol totiž odstrániť krv z rohože auta...

Chata, v ktorej Mullin zavraždil Kathy Francisovú a jej deti. Chata, v ktorej Mullin zavraždil Kathy Francisovú a jej deti. lidovky.cz/repro Born to Kill?

​Na dušičky 2. novembra vošiel Mullin do kostola Svätej Márie v Los Gatos. V chráme bol obľúbený kňaz Henri Tomei, počas druhej svetovej vojny člen francúzskeho odboja. Mullin sa mu vyspovedal a následnw 64-ročného muža zmlátil a bodol do srdca. Podľa Mullina mu potom umierajúci kňaz čin odpustil.

Ako sa z úspešného študenta stal psychopatický vrah? Po strednej škole začal mať Mullin duševné problémy. Po roku 1967 sa začal správať čudne, začal mlátiť priateľku, nechcel robiť žiadne rozhodnutia. Začali sa u neho objavovať príznaky paranoidnej schizofrénie. Niekoľkokrát bol v psychiatrických zariadeniach, neúspešne sa skúšal stať kňazom. Mullin sa potom zriekol katolíckej viery a stal sa posadnutý východnými náboženstvami. Svoj zdravotný stav zhoršoval užívaním LSD a marihuany.

Sprisahanie hippies?

Po vražde kňaza sa Mullin rozhodol narukovať k námorníctvu. Prešiel fyzickými i psychickými testmi, ale nakoniec ho neprijali kvôli niekoľkým záznamom v trestnom registri, týkajúcich sa zvláštneho správania a rôznych drobných činov. Odmietnutie prehĺbilo Mullinovu paranoju, bol presvedčený, že za všetkým stojí silná skupina hippies.

V januári 1973 skončil trojnásobný vrah s drogami. Marihuanu mu dodával spolužiak zo strednej Jim Gianera. Práve jeho a jeho drogy začal Mullin obviňovať za všetky svoje problémy. Nakúpil niekoľko zbraní a 25. januára sa ho rozhodol ísť zabiť. Keď dorazil k chate, kde jeho spolužiak býval, otvorila mu Kathy Francisová. Práve ona so svojimi dvoma synmi sa nasťahovala do chaty po Gianerovi. Mullinovi povedala novú adresu jeho spolužiaka.

Sériový vrah Mullin v sprievode policajtov. Sériový vrah Mullin v sprievode policajtov. lidovky.cz/repro Born to Kill?

​Hneď sa tam vydal, 25-ročného Gianeru zastrelil a jeho 21-ročnú manželku ubodal. Potom sa vrátil do chaty za Francisovou a jej synmi a všetkých zabil. Zahladzoval stopy. V priebehu niekoľkých hodín jediného dňa zavraždil päť ľudí.

Šiesteho februára v les,e v oblasti neďaleko chaty, kde zomrela Francisová, stanovali štyria mladíci vo veku 15 až 19 rokov. Mullin za nimi prišiel a tvrdil, že je strážca parku. Povedal im, že zamorujú les a musia odísť. Mladíci ho nebrali vážne a nedbali ani na jeho výstrahu, že sa vráti. Keď sa potom neskôr naozaj vrátil, strelil všetkých vo vnútri stanu do hlavy. Telepaticky sa mu vraj ponúkli ako obete.

Na slobodu môže vyjsť o tri roky

Polícia telá objavila až o týždeň neskôr, prakticky v rovnakom čase, ako zadržala Mullina. Zo stanu chlapcov ukradol pušku, ktorou potom 13. februára zastrelil trávu kosiaceho Pereza.

Napriek psychickej chorobe bol Herbert Mullin podľa expertov zodpovedný za svoje činy a bol označený za príčetného. Súd Mullina, ktorý sa ku všetkému priznal, v lete 1973 poslal do väzenia s doživotným trestom. Na slobodu môže vyjsť najskôr v roku 2021, ako 74-ročný.

01 - Modified: 2017-12-17 05:53:32 - Feat.: 0 - Title: Brutálny psychopat: Sériový vrah Chase nemal vôbec žiadne zábrany, správal sa ako upír 02 - Modified: 2017-12-03 07:13:43 - Feat.: 0 - Title: Miešanec, ktorý chcel byť nacista. Kňaza zabil sekerou, dievča vyhodil z idúceho vlaku 03 - Modified: 2017-10-29 09:24:25 - Feat.: 0 - Title: Sériový vrah Haarmann sa správal ako upír, mnohé jeho obete vôbec nenašli 04 - Modified: 2017-11-05 08:23:36 - Feat.: 0 - Title: Najpodlejší muž Ameriky: Sériový vrah Gaskins zabíjal ešte aj vo väzenskej cele
01 - Modified: 2024-04-15 13:01:38 - Feat.: - Title: Nikto ho nevolal inak ako La Bestia. Luis Garavito má na rukách krv viac ako 200 ľudí, zameriaval sa hlavne na deti 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 22:47