StoryEditor

Okultisti v Tretej ríši: Hitler ich dával zatýkať, vieru v nadprirodzeno však sám využíval

Viera v mágiu nepatrí len do rozprávok. Občas ovplyvňuje aj jednotlivcov, ktorí majú obrovskú moc. V prípade nacistického Nemecka takmer neobmedzenú. Do kotla rasizmu, antisemitizmu, militarizmu a fašizmu prisypávali nacistickí okultisti tony ezoterických nezmyslov zo všemožných dôb a krajín.

Pred osemdesiatimi rokmi pristál na hmlistých škótskych pastvinách muž s padákom. Nebol to hocijaký muž, ale držiteľ Železného kríža, Rádu krvi, Zlatého odznaku NSDAP a hlavne zástupca Adolfa Hitlera v strane Rudolf Hess, ktorý sa v máji 1941 sám stíhačkou dostal do Británie a chcel bez Hitlerovho vedomia dojednať prímerie s anglickým kráľom Jurajom VI.

Hitler sa od zlosti zvíjal po podlahe. Bolo jasné, že veštcom, okultistom a šarlatánom nastávajú krušné časy. Hess sa totiž pred odletom radil s astrológom a Britom tvrdil, že z neba spadol kvôli vnuknutiu nadprirodzených síl. A pretože sa plánovalo prepadnutie Sovietskeho zväzu, Hess si myslel, že si vyjednaním prímeria vydobyje slávu a väčšie slovo.

Astrológ mu však poradil veľmi zle. Jeho pán napokon skončil vo väzení takmer na pol storočia, kým nespáchal samovraždu.

Hess bol členom okultnej spoločnosti Thule a vyznávačom mysticizmu. Aj preto bol pri jeho výsluchoch v londýnskom Toweri prítomný najslávnejší britský mág Aleister Crowley, ktorý sa možno na Hessovej dobrodružnej akcii podieľal. Výsluchy často viedol stvoriteľ Jamesa Bonda Ian Fleming, vtedy zástupca šéfa tajnej služby britského námorníctva, ktorému Crowley potvrdil, že Hess je posadnutý mágiou a astronómiou a že on, veľký mág Crowley, ho môže prinútiť povedať aj to, čo nechce.

​Britské tajné služby však neverili Crowleyho lojalite a súkromný rozhovor ezoterikov sa nekonal. Po Hessovom fiasku to vyzeralo, že s mágiou je v ríši koniec.

„Celý ten obskúrny podvod je konečne zlikvidovaný a Hessovi milovaní divotvorcovia pôjdu pekne do chládku,“ zapísal si do denníka minister propagandy Goebbels, keď stále besniaci Hitler rozhodol, že okultisti v ríši budú pozatýkaní.

Lenže mágia bola medzi nacistami neuveriteľne zakorenená. A aj tí racionálnejší dobre vedeli, že národu nemožno vieru v nadprirodzeno zobrať len tak. Uplynul mesiac a väčšina zo stoviek zatvorených astrológov, veštcov a šarlatánov bola z basy vonku. Len najbližší Hessovi mágovia skončili na rok, dva v koncentráku.

Veril Hitler mágii?

Dnes vnímame Nemcov skôr ako racionalistov, ale slávny vedecký publicista Willy Ley v knihe Pseudoveda za nacizmu z konca 40. rokov tvrdil, že v Nemecku inklinuje k mágii, viere v nadprirodzeno a hystérii väčšia časť ľudí ako v ostatných krajinách.

„Práve nápadne veľká ochota Nemcov prikladať rečneniu väčšiu váhu ako výskumu a rešpektovať intuíciu viac než poznanie napomohla tomu, aby sa nacisti chopili moci.“

A nebol sám. „Len v Berlíne a Mníchove sídlili tisíce špiritistov, médií a astrológov, ktorí k sebe pritiahli desiatky, alebo možno stovky tisíc zákazníkov,“ píše o okultistickom obrodení prebiehajúcom od konca 19. storočia aj Eric Kurlander, podľa ktorého boli teórie o nadprirodzene často „pretkané bizarnými rasovými teóriami a árijskogermánskou mytológiou“.

Okultné smery ako teozofia či ariozofia postupne prijímali rasistické myšlienky dávno pred zrodom nacizmu.

Rasista Jörg Lanz hlásal, že rasy rozoznáte už podľa čuchu, a pre svoj rád Ordo Novo Templi kúpil hrad Werfenstein, kde už v roku 1904 vyvesil zástavu so svastikou. Základom jeho učenia ariozofie bola myšlienka, že árijský zlatý vek bol nahradený kultúrou nižších rás a že je ho potrebné obrodiť. Toto je myšlienka, ktorej sa neskôr držali prakticky všetci poprední nacisti.

Psychoanalytik Sigmund Freud už začiatkom 20. storočia varoval, že myšlienkové smery podporujúce vieru v nadprirodzeno môžu byť veľmi nebezpečné, zvlášť ak sa vydávajú za vedecké. A presne to nacisti urobili.

Podľa Kurlandera využívala NSDAP a jej šéf Hitler vieru v nadprirodzeno a tajomno hlavne na dosiahnutie a upevnenie moci. Hitler síce v primitívnom spise Mein Kampf varuje pred blúznivcami vykladajúcimi o prastarom germánskom heroizme a dávnoveku, ale skutočnosť bola úplne iná.

„Hitler bol možno do tradičných náuk zamilovaný menej ako jeho súčasníci, ale jeho záujem o oblasť nadprirodzena bol autentický,“ píše Kurlander, podľa ktorého Hitlerova knižnica nebola plná politologických alebo filozofických zväzkov, ale hlavne kníh o liečiteľstve, vegetariánstve, mytológii a okultizme.

Tému nacistov a ich fascinácie okultizmom spracoval nezabudnuteľným spôsobom aj režisér Steven Spielberg. Na snímke je hlavný hrdina, archeológ a dobrodruh Indiana Jones v podaní Harrisona Forda so svojím filmovým otcom Seanom Connerym v nacistickom zajatí vo filme s názvom Indiana Jones a posledná krížová výprava, kde sa pátra po bájnych rytieroch okrúhleho stola a svätom grále. Tému nacistov a ich fascinácie okultizmom spracoval nezabudnuteľným spôsobom aj režisér Steven Spielberg. Na snímke je hlavný hrdina, archeológ a dobrodruh Indiana Jon...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-04-19 12:28:23 - Feat.: 0 - Title: Bol chorý zlom a vždy sa na niečo hral. Túžbu po moci podporovali u Hitlera komplexy z neúspechov 02 - Modified: 2020-06-26 12:11:33 - Feat.: 0 - Title: Ženy so znakom smrti: Kvôli Hitlerovi sa trávili, strieľali a vešali 03 - Modified: 2018-10-31 09:31:40 - Feat.: 0 - Title: Multi-Kulti SS: Žiadni čistí Germáni, slúžili v nej kresťania aj moslimovia, Francúzi i Tatári
01 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 02 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 04 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
13. apríl 2024 05:21