Prvá palestínska intifáda vypukla v decembri 1987. (ilustračná snímka)attwiw.com
StoryEditor

Prvá palestínska intifáda vypukla pred 30 rokmi a predznamenala nástup islamistov

09.12.2017, 07:01
Autor:
ČTKČTK
Počas prvej palestínskej intifády, ktorá sa začala 9. decembra 1987 a trvala šesť rokov, bolo zabitých viac než 2 300 ľudí.

Prvá palestínska intifáda (povstanie) z rokov 1987 až 1993 priniesla do konfliktu medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi niekoľko zmien. Vznikla samovoľne z nespokojnosti prostých Palestínčanov na Izraelom okupovaných územiach, predznamenala vznik islamistického hnutia Hamas, opäť obrátila pozornosť sveta na palestínske problémy a niesla jasné posolstvo: ak nebude mierový proces, bude násilie.

Prvá palestínska intifáda vypukla 9. decembra 1987 a vyžiadala si viac než 2 300 obetí.

Príčinou intifády („vojny kameňov“) bola po takmer štyridsiatich rokoch od vzniku Izraela a po dvadsiatich rokoch od šesťdňovej vojny v júni 1967, pri ktorej sa začala okupácia a vojenská správa palestínskych území (Pásmo Gazy, Západný breh Jordánu a východný Jeruzalem), najmä nespokojnosť Palestínčanov. Nemali vlastný štát, rástla nezamestnanosť a zaľudnenosť palestínskych území, mierový proces stagnoval a Palestínčania sa cítili byť opustení tak arabskými štátmi, ako aj Organizáciou pre oslobodenie Palestíny (OOP) Jásira Arafata, ktorá od polovice šesťdesiatych rokov viedla palestínske hnutie odporu.

Intifáda, ktorá vypukla samovoľne a bez réžie OOP, mala v útokoch na inštitúcie a predstaviteľov okupačného režimu jasný zámer - oslabiť Izrael „zvnútra“. Povstanie malo vo vnútri palestínskej komunity aj ďalší rozmer: vzniklo islamistické Hnutie islamského odporu (Hamas), ktoré začalo najmä v Pásme Gazy, kde vzniklo, konkurovať Arafatovej OOP. To postupne viedlo až k tohtoročnému júnovému ovládnutiu Pásma Gazy hnutím Hamas.

Podľa jedného z tvorcov prvých izraelsko-palestínskych mierových krokov profesora Jaira Hirschfelda dala intifáda, ktorá sa prakticky skončila po podpise historickej izraelsko-palestínskej mierovej zmluvy v septembri 1993, obom stranám jasnú odpoveď: rozhovory o mieri sa musia začať.

Okrem toho malo povstaní neblahý vplyv aj na izraelskú ekonomiku (napríklad export Izraela sa v dôsledku intifády znížil o 650 miliónov dolárov) a prinieslo tiež prvý palestínsky samovražedný útok vo vnútri Izraela, keď bolo pri útoku na cestujúcich v autobuse na ceste z Jeruzalema do Tel Avivu v júli 1989 zabitých 16 osôb.

Bezprostredným impulzom intifády sa stal incident z 8. decembra 1987, pri ktorom boli v utečeneckom tábore Džabálija v Pásme Gazy izraelským kamiónom zabití štyria Palestínčania. Vzápätí sa rozhoreli protesty v ďalších táboroch v Gaze a na Západnom brehu Jordánu.

Do povstania, v ktorom išlo najprv skôr o hádzanie kameňov, zapaľovanie pneumatík a rozbíjanie okien, sa zapojil milión a pol Palestínčanov, najmä mladých ľudí do 25 rokov (tzv. šabábov). Už 11. júla vydal vplyvný šajch Ahmad Jasín v Gaze vyhlásenie o založení Hamasu, ktoré vyzývalo na zničenie Izraela a vytvorenie islamského štátu.

Izraelská vojenská správa zareagovala raziami, pri ktorých bolo len v roku 1988 zabitých asi tristo Palestínčanov.

Vo svete mala intifáda značný ohlas. V januári 1988 prijala Rada bezpečnosti OSN rezolúciu, v ktorej vyzvala Izrael, aby upustil od deportácií civilného obyvateľstva na okupovaných územiach. A v novembri 1988 Valné zhromaždenie OSN odsúdilo Izrael za porušovanie ľudských práv voči Palestínčanom.

​Intifádu podporovala Arafatova OOP, ale postupne získali na jej priebeh väčší vplyv islamisti z Hamasu na čele s „šajchom intifády“ Jasínom, ktorí vyhlasovali vlastné akcie. Arafatovi muži koniec koncov sídlili v Tunisku, kým aktivisti Hamasu „pracovali“ priamo na okupovaných územiach. Spory medzi OOP a Hamasom naberali na sile: Hamas najprv Arafatovi vytýkal iba svetskú ideológiu, keď však v novembri 1988 uznala OOP Izrael, označil tento krok za zradu.

„Blýskať na lepšie časy“ sa začalo až po madridskej konferencii o Blízkom východe v októbri 1991, kde si spolu - po nátlaku USA a ďalších mocností - prvýkrát sadli izraelská i palestínska delegácia. Intifáda začala slabnúť po podpise washingtonskej mierovej dohody v septembri 1993. O jedenásť dní neskôr dal Arafat príkaz na zastavenie vojenských operácií proti izraelskej armáde.

Izraelský premiér Jicchak Rabin, americký prezident Bill Clinton a šéf OOP Jásir Arafat po podpise mierovej zmluvy v septembri 1993. Izraelský premiér Jicchak Rabin, americký prezident Bill Clinton a šéf OOP Jásir Arafat po podpise mierovej zmluvy v septembri 1993. Wikimedia Commons

​V Pásme Gazy a v Jerichu sa intifáda oficiálne skončila pred ich odovzdaním palestínskej autonómii 6. júna 1994.

Celkovo bolo počas prvej intifády zabitých viac než 2 100 Palestínčanov a vyše 200 Izraelčanov a zranených viac než 25-tisíc ľudí. Uväzneniu neuniklo približne 140-tisíc Palestínčanov.

Po návšteve šéfa vtedajšieho opozičného Likudu Ariela Šarona na Chrámovej hore v Jeruzaleme vypukla 28. septembra 2000 druhá palestínska intifáda (či intifáda Al-Aksá), ktorá sa skončila 8. februára 2005 po stretnutí palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása s izraelským premiérom Šaronom v egyptskom Šarm aš-Šajchu. Vyžiadala si približne 4 700 mŕtvych, z toho asi 80 percent Palestínčanov.

01 - Modified: 2017-11-29 09:07:44 - Feat.: 0 - Title: Plán rozdelenia Palestíny zlyhal už na začiatku a spustil nekonečnú sériu konfliktov
01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 05:21:28 - Feat.: - Title: Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. K zdržanlivosti ho vyzvali viaceré štáty 03 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie 04 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-17 17:20:18 - Feat.: - Title: Pri útoku Hizballáhu na Izrael zranili 18 ľudí, vrátane 14 vojakov. Išlo o odvetu za zabitie bojovníkov
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
18. apríl 2024 11:12