Trnavskí futbalisti pred 50 rokmi odštartovali tzv. zlatú éru Spartaka, jedným z prvých triumfov bol zisk Stredoeurópskeho pohára.AAS
StoryEditor

Nečakaný triumf: Pred polstoročím slovenský klub prvýkrát získal európsky futbalový pohár

31.10.2017, 23:01
Autor:
astastTASRTASR
Stredoeurópsky pohár vo futbale bol najstaršou medzinárodnou klubovou súťažou v strednej Európe. Pred 50 rokmi sa z jeho zisku prvýkrát v histórii tešil slovenský klub - Spartak Trnava.

Myšlienka usporiadať Stredoeurópsky pohár ako medzinárodnú klubovú futbalovú súťaž sa zrodila už v roku 1926 a jej otcom bol rakúsky bankár Hugo Meisl. Prvých ročníkov sa zúčastňovali kluby z Československa, Rakúska, Maďarska, Juhoslávie a Talianska, neskôr sa pridali aj švajčiarske a rumunské tímy.

V roku 1967 sa zo zisku tejto cennej trofeje tešil Spartak Trnava pod vedením legendárneho trénera Antona Malatinského. Stredoeurópsky pohár vyhral ako prvý slovenský a tretí československý klub (po Sparte Praha a Slavii Praha).

Do finále 25. ročníka súťaže sa vtedy „bílí andeli“ prebojovali cez talianske mužstvá Lazio Rím a AC Fiorentina a maďarský Honvéd Budapešť. Tam narazili na ďalší maďarský tím z Budapešti - Újpest Dózsa. Prvý finálový duel prehral Spartak na trávniku súpera 2:3. V odvete, ktorá sa hrala presne pred 50 rokmi, „červeno-čierni“ zvíťazili 3:1 a po triumfe vo vtedajšom Československom pohári obohatili klubovú vitrínu aj o stredoeurópsku trofej.

O góly, ktoré 1. novembra 1967 rozjasali 25-tisíc divákov na trnavskom štadióne, sa postarali Valerián Švec, Ladislav Kuna a Jaroslav Kravárik. Okrem nich bol jednou z hlavných postáv odvetného finálového víťazstva Jozef Adamec, po akciách ktorého padli všetky tri góly do siete Újpestu.

Mužstvo Spartak Trnava, ktoré v roku 1967 získalo Stredoeurópsky pohár. Mužstvo Spartak Trnava, ktoré v roku 1967 získalo Stredoeurópsky pohár. AAS

​Futbalové kvality Adamca po zápase ocenil aj vtedajší reportér maďarskej televízie Tamás Vitrai, ktorý skonštatoval, že je naozaj výborný futbalista. Maďarský novinár ocenil aj prácu hlavného rozhodcu Rakúšana Paula Schillera, ktorý mal podľa neho ťažkú pozíciu, ale svoju úlohu zvládol.

​Samotný rozhodca Schiller zápas zhodnotil slovami: „Také ťažké stretnutie som hádam ešte ani nemal. Bol to zápas so všetkými variáciami, ktoré vie poskytnúť futbal. Boli tu oduševnenie, bojovnosť, veľa faulov a vskutku ťažká činnosť pre rozhodcu. Našťastie, nakoniec všetko dopadlo v poriadku, športovo.“

Tréner Spartaka Anton Malatinský v pozápasových vyjadreniach uznal kvalitu maďarského tímu: „Som šťastný, že československé mužstvo získalo jubilejný 25. Stredoeurópsky pohár. Hru sme mali väčšinou vo svojich rukách, ale v prvom polčase sme nasadili také tempo, že už v závere nebolo dosť síl, čo sa ukázalo najmä na hre útočníkov. Nečakali sme veľmi, že vyhráme Stredoeurópsky pohár. O to viac nás teší, že sme zvíťazili nad veľkým mužstvom. Maďarské mužstvá sú momentálne naozaj výborné,“ povedal pred 50 rokmi.

​Mimochodom, s mužstvom Újpest Dózsa sa Spartak Trnava stretol na európskej scéne o necelých sedem rokov znovu. V marci 1974 na seba narazili vo štvrťfinále Pohára európskych majstrov (dnešnej Ligy majstrov). Trnavský zápas i budapeštianska odveta sa skončili rovnakým výsledkom 1:1, a o postupujúcom do semifinále nakoniec rozhodoval penaltový rozstrel, v ktorom zvíťazil maďarský tím 4:3.

Triumf v Stredoeurópskom pohári si Trnavčania mohli zopakovať hneď nasledujúci rok po tom, ako ho získali prvýkrát. Už ako čerstvý majster Československa sa v ňom v roku 1968 opäť prebojovali do finále, keď postupne vyradili AS Rím, Željezničar Sarajevo, Vardar Skopje a v záverečnom dvojzápase ich čakala Crvena Zvezda Belehrad. Na jej pôde zvíťazili 1:0, trnavská odveta sa však musela odložiť. Zápas sa mal hrať 21. augusta 1968, znemožnila ho ale invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. V náhradnom termíne finálovej odvety napokon Spartak podľahol súperovi 1:4.

Zo slovenských tímov triumfovali okrem Spartaka Trnava v Stredoeurópskom pohári ešte Inter Bratislava v roku 1969 a Tatran Prešov v roku 1981.

Trofej pre víťaza Stredoeurópskeho pohára vo futbale, ktorý sa hrával v rokoch 1927 až 1991. Zo slovenských tímov ju získali Spartak Trnava, Inter Bratislava a Tatran Prešov. Trofej pre víťaza Stredoeurópskeho pohára vo futbale, ktorý sa hrával v rokoch 1927 až 1991. Zo slovenských tímov ju získali Spartak Trnava, Inter Bratislava a Tatran Prešov. Wikimedia Commons

​Prvý ročník Stredoeurópskeho pohára sa uskutočnil v roku 1927 a triumfovala v ňom Sparta Praha. V ďalších rokoch sa z víťazstva v súťaži tešili napríklad Ferencváros Budapešť, Rapid Viedeň, Austria Viedeň, FC Bologna, či Slavia Praha. Po prestávke, ktorú si vynútila druhá svetová vojna sa táto pohárová súťaž obnovila v roku 1955. Jej hrací model sa potom niekoľkokrát zmenil a v konkurencii Pohára európskych majstrov, Pohára víťazov pohárov či Pohára UEFA postupne strácala prestíž. Posledný ročník sa konal v rokoch 1991/1992, víťazom sa stalo mužstvo z dnešnej Bosny a Hercegoviny FK Borac Banja Luka.

01 - Modified: 2017-10-23 21:23:54 - Feat.: 0 - Title: Keď futbal ešte nebol veľkým biznisom. Najstarší klub svet peňazí nepohltil
01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 04 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 05 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
24. apríl 2024 07:08