Švédsko vstupuje do NATO.Facebook/Försvarsmakten/
StoryEditor

Švédsko vstupuje do NATO. Čo severská krajina prinesie pre alianciu a čo to znamená pre Rusko?

iDnes.czAdam Hájek28.02.2024., 09:00h

Trvalo to „len“ rok a pol, ale už je to na spadnutie. Švédsko odrazilo odpor Maďarska aj Turecka a jeho vstup do NATO je už fakticky spečatený. Severoatlantická aliancia tak získa krajinu so špičkovým obranným priemyslom, letectvom i námorníctvom a Rusom výrazne sťaží vstup do Baltského mora.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak by sme hľadali najvýraznejší symbol švédskeho prínosu Aliancii, stačí sa pozrieť na Gotland. Najväčší ostrov v Baltskom mori je niekedy označovaný za „nepotopiteľnú lietadlovú loď“. Pritom leží len 300 kilometrov od Kaliningradu, domovského prístavu ruskej Baltskej flotily.

image

Pripravujú sa Nemci na vojnu s Ruskom? Armáda má plán, hovorí o mobilizácii 200-tisíc Rusov aj strete v roku 2025

Pred desiatimi rokmi však zazvonil budíček, keď Rusi prehltli Krym a začali hybridné ťaženie v Donbase. Štokholm pochopil, že medveď na východe je zase hladný, a posádku na ostrove o veľkosti Malorky obnovil. Gotlandský 18. pluk by mal čoskoro čítať niekoľko tisíc vojakov a opäť sa tu objavili systémy protivzdušnej obrany.

Posledný dielik puzzle

Vpád Ruska na Ukrajinu potom spečatil koniec viac ako dvesto rokov trvajúcej švédskej neutrality. Štokholm si v máji 2022 spolu s Fínmi požiadal o vstup do Aliancie, zvýšil vojenské výdavky o 40 percent a dvojpercentné kritérium by mal plniť najneskôr o dva roky. Vláda Ulfa Kristerssona navyše pred pár dňami podpísala obrannú dohodu s Pentagonom, ktorá umožní rozmiestnenie amerických vojakov na švédskych vojenských základniach.Vstup Švédska do NATO znamená, že Gotland sa už veľmi skoro stane aliančnou pevnosťou a Balt „aliančným rybníkom“, kde budú mať ruské lode a lietadlá veľmi sťažený pohyb. To výrazne uľahčí prípadnú obranu najzraniteľnejších krajín východného krídla NATO, ako sú Litva, Lotyšsko a Estónsko.

image

Z nového usporiadania síl v Škandinávii však bude ťažiť aj Poľsko. Predpokladá sa, že by Švédsko v prípade vojny NATO s Ruskom slúžilo aj ako logistické centrum pre zásobovanie krajín na frontovej línii. 

X/Laurisreiniks/

Z nového usporiadania síl v Škandinávii však bude ťažiť aj Poľsko. Predpokladá sa, že by Švédsko v prípade vojny NATO s Ruskom slúžilo aj ako logistické centrum pre zásobovanie krajín na frontovej línii. „Je to posledný dielik puzzle v aliančnej mape severnej Európy. A zapadol práve teraz,“ okomentoval výsledok pondelkového hlasovania maďarského parlamentu švédsky analytik Robert Dalsjö.

Strategická poloha tretej najrozľahlejšej krajiny Európskej únie ide ruka v ruke so silným obranným priemyslom a modernou armádou, ktorá je navyše kompatibilná so západnými štandardmi. Švédsko sa napriek svojej neutralite podieľalo na medzinárodných misiách na Balkáne av Afganistane a zapojilo sa aj do mnohých aliančných cvičení – naposledy do práve prebiehajúcej akcie Steadfast Defender 2024, najväčších manévrov od konca studenej vojny.

Moderný vojenský arzenál

Desaťmiliónová krajina udržuje armádu o sile približne 24 tisíc profesionálnych vojakov. V prípade konfliktu sa však v rámci konceptu „totálnej obrany“ spolieha na mobilizáciu záloh, Národnú gardu a civilný sektor. Podľa novej stratégie by sa v prípade mobilizácie malo na obranu krajiny postaviť až 90-tisíc mužov a žien. Cieľ: Vydržať aspoň tri mesiace, kým prídu na pomoc spojenci.

Chrbtica mechanizovaných síl tvorí 120 tankov Leopard 2A a pásovej obrnenca CV90 domácej výroby. Letectvo, ktoré je považované za jedno z najlepších v Európe, sa opiera o sto nadzvukových lietadiel JAS-39 Gripen. Stroje, na ktorých lietajú aj českí letci, sa vyznačujú nízkymi prevádzkovými nákladmi a nárokmi na údržbu a schopnosťou štartovať a pristávať aj z diaľnic či spevnených ciest ukrytých v hustých lesoch.

image

Jadro námorníctva tvorí jedenásť korviet a päť ponoriek, vrátane troch moderných strojov triedy Gotland s dieselelektrickým pohonom, považovaných za najpokročilejšie na svete a schopných stráviť pod vodou nepretržite niekoľko týždňov.

Facebook/Försvarsmakten/

Relatívne silné je aj námorníctvo, ktoré tvorí najmenšiu časť ozbrojených síl. Jeho jadro tvorí jedenásť korviet a päť ponoriek, vrátane troch moderných strojov triedy Gotland s dieselelektrickým pohonom, považovaných za najpokročilejšie na svete a schopných stráviť pod vodou nepretržite niekoľko týždňov. Najväčším švédskym prínosom pre NATO je však jeho poloha.

„Ruské ponorky a plavidlá vyplávajúce z Petrohradu a Kaliningradu musia preplávať švédskymi vodami av prípade vojny alebo zvýšeného napätia vodami pod švédskou kontrolou. Vďaka takmer nedetekovateľným útočným ponorkám triedy Gotland môže Štokholm účinne brániť ruskému námorníctvu vo využívaní mora. Pre NATO to má mimoriadny strategický úžitok,“ píše britský bezpečnostný analytik Robert Clark .

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 16:47