Graffiti umelec sa za svoje karikatúry dočkal od Vatikánu oficiálneho uznania.Čtk/
StoryEditor

Pápež ako superhrdina. Graffiti umelec sa za svoje karikatúry dočkal od Vatikánu oficiálneho uznania

ertiDnes.cz03.02.2024., 11:00h

Streetartový umelec Maupal, ktorý sa preslávil ikonickými karikatúrami pápeža Františka, sa po mnohých rokoch dočkal oficiálneho uznania Vatikánu. Navrhol sériu plagátov, ktoré ilustrujú pápežovo pôstne posolstvo na rok 2024. Kresby budú vydávané každý týždeň počas pôstneho obdobia pred Veľkou nocou.

Lajkuj Brainee.sk na

Maupal, vlastným menom Mauro Pallotta, na štvrtkovej tlačovej konferencii vysvetlil, že tohtoročné posolstvo sa bude sústrediť na vnútornú premenu veriacich, ktorí sa túžia zbaviť beznádeje a hľadajú vnútornú slobodu. „Reprezentovať kresťanské hodnoty prostredníctvom umenia bolo vždy jedným z najväčších cieľov maliarstva a sochárstva,“ povedal novinárom. „Snažil som sa syntetizovať hlboké myšlienky vyjadrené Svätým otcom prostredníctvom obrazového jazyka v jednoduchom, ľahko čitateľnom štýle,“ dodal podľa agentúry AP.

image

Farár sa priamo v kostole priznal: Porušil som celibát, mám ženu aj dieťa. Niektorí farníci mu prejavili podporu

Počas tlačovej konferencie sedel na čestnom mieste hneď vedľa Františkových najbližších poradcov vrátane kardinála Michaela Czerného, ​​kanadského kňaza s československými koreňmi. Pallotta tiež skromne priznal, že jeho cieľom nikdy nebolo oficiálne uznanie Vatikánu. „Som ale hrdý a poctený, že ma požiadali o umelecké stvárnenie Františkovho posolstva,“ vysvetlil.

Prvý plagát predstavil priamo na tlačovej konferencii. Zobrazuje pápeža Františka, ktorý kráča púšťou plnou klincov. Tlačí pred sebou koliesko, v ktorom preváža vrece s nápisom viera. „Púšťou nás Boh vedie k slobode,“ znie text posolstva.

Rodák z Ríma Mauro Pallotta si získal pozornosť po Františkovom zvolení v roku 2013, pripomína ABC News. Vtedy prvýkrát vytvoril graffiti na stenu v štvrti Borgo Pio neďaleko Vatikánu. Na ňom pápeža vyobrazil ako neohrozeného superhrdinu s kapucňou. Prvú verziu polícia odstránila, Pallotta sa však nevzdal a krátko na to prišiel s ďalšími dielami.

Stretnutie s pápežom

Na jednom z nich je pápež František zachytený na rebríku, ako hrá piškvorky. Namiesto núl používa symbol mieru a spoza rohu naň dohliadajú členovia švajčiarskej gardy. Na ďalšom Svätý otec visí v popruhoch a miesto umývania okien sa snaží zbaviť oblohu znečistenia.

image

Na jednom z nich je pápež František zachytený na rebríku, ako hrá piškvorky.

Profimedia.cz/

Postupom času sa Pallota dočkal neformálneho uznania od vatikánskych špičiek. V roku 2022 sa s ním osobne stretol pápež a v tom istom roku začal umelec spolupracovať s vatikánskymi novinami L‘Osservatore Romano. Kardinálom a vatikánskym úradníkom sa zapáčil jeho decentný prístup a upozorňovanie na závažné spoločenské témy.

image

Postupom času sa Pallota dočkal neformálneho uznania od vatikánskych špičiek. V roku 2022 sa s ním osobne stretol pápež a v tom istom roku začal umelec spolupracovať s vatikánskymi novinami L‘Osservatore Romano.

Profimedia.cz/

Sám Pallota sa nikdy nepovažoval za rebelujúceho umelca. Rovnako ho nelákala anonymita, pod ktorou sa mnoho rokov schováva najslávnejší streetartový umelec Banksy. „Keď niečo robím na ulici, uznávam, že je to určitá invázia do verejného priestoru. Ulica totiž patrí všetkým. Chcel som, aby všetci poznali moje meno. Bez toho, aby som stál o veľkú pozornosť, pozrite sa, kam som sa až dostal“ dodal na záver tlačovej konferencie.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 17:24