Ku úspešnej česko-slovenskej spoločnosti PFX sa pridáva aj poľská Human Film.
StoryEditor

Česko-slovenská PFX Group, ktorá pracuje na hollywoodskej produkcii, expanduje

19.04.2024, 12:16
Autor:
redred

Spoločnosť pracovala na vizuálnych efektov do seriálu Stranger Things či na výrobe efektov do filmu Napoleon od režiséra Ridleyho Scotta. Teraz mieri aj do Poľska.

PFX je efektové a postprodukčné štúdio so sídlom v Českej republike a na Slovensku. PFX zamestnáva medzinárodný tím viac ako 160 talentovaných umelcov a umelkýň a špecializuje sa na vizuálne efekty, reklamy, animáciu a postprodukciu. V priebehu rokov sa PFX pretransformovalo z malého štúdia na jedno z najvýznamnejších štúdií v regióne centrálnej Európy. Portfólio ich klientov sa rozširuje po celom svete a pýši sa renomovanými menami ako HBO, Disney, Netflix, AppleTV, ako aj ďalšími významnými hollywoodskymi hráčmi.

image

Na snímke Jiří Mika - CEO PFX, Tomáš Srovnal - PFX,
Maks Sykora - Human Film a Lukáš Keclík - PFX.

Svetová produkcia

PFX Group sa z Českej republiky približne pred dvomi roky rozšírilo na slovenský trh a spojilo sa s existujúcim slovenským štúdiom vizuálnych efektov Kolektivfx v Bratislave. Za toto obdobie spoločne stihli pracovať na veľkých svetových projektoch. Za seriál Lakers: vzostup dynastie (Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty) pre HBO získali významné ocenenie od Visual Effects Society za druhú sériu seriálu. Aktuálne sa štúdio rozrastá do Poľska.

Česká pobočka je okrem iného známa tvorbou vizuálnych efektov do seriálu Stranger Things. Štúdio PFX pracovalo aj na výrobe efektov do filmu Napoleon pod režisérskou taktovkou Ridleyho Scotta. Film získal nomináciu na Oscara v kategórii filmové efekty.

„Som rád, že sme za posledné dva roky mali možnosť pracovať na veľkých svetových seriáloch a filmoch, z ktorých niektoré dostali ocenenie, alebo nomináciu na významnú cenu. Zároveň považujem za dôležité pracovať na slovenských projektoch a byť súčasťou lokálnej kinematografie,“ uviedol Tibor Meliš, riaditeľ slovenskej pobočky filmového štúdia PFX Group.

image

Špeciálne efekty v hollywoodskych filmoch a seriáloch má pod palcom česko-slovenská spoločnosť PFX Group.

Cena za vizuálne efekty 

Jedným z úspešných projektov štúdia je seriál Lakers: vzostup dynastie o profesionálnom a súkromnom živote známeho basketbalového tímu Lakers, ktorý sa odohráva v 80-tych rokoch. Na efektoch do seriálu  pracovali pražská aj bratislavská pobočka. Ocenenie od Visual Effects Society získalo štúdio za druhú sériu seriálu, a to za vytvorenie davových scén na štadiónoch.

Slovenské tituly

Slovenské štúdio urobilo vizuálne efekty do filmu Ema a Smrtihlav o príbehu maďarskej vdovy, ktorá ukrýva židovského chlapca počas 2. svetovej vojny. Štúdio efektami vytvorilo rekonštrukciu starej Bratislavy a Podunajských Biskupíc. Film bude v blízkej budúcnosti predstavený na svetových filmových festivaloch. Premiéra v slovenských kinách ho čaká na jeseň tohto roka.

Okrem toho sa slovenské štúdio postará o efekty do pripravovaného filmu Lóve 2, ktorý je pokračovaním titulu Lóve. Na starosti bude mať akčné scény. Premiéra sa chystá taktiež na jeseň tohto roka.

Všetky tri pobočky (česká, slovenská a poľská) spolupracujú na animovanom poľskom filme Diplodocus o dinosaurovi, ktorý verejnosť spozná už túto jeseň. Okrem toho spoločne pracujú na filme Pyšná princezná.

image

Portfólio práce spoločnosti PFX Group.

Štúdio sa rozrastá

Štúdio, ktorého súčasťou sú pražská a bratislavská pobočka, sa aktuálne rozšíri na poľský trh spojením sa so štúdiom animácie a VFX efektov pod názvom Human Film. Štúdio sídli v poľskej Varšave a špecializuje sa na hrané filmy, televízne seriály, animáciu a reklamu. Jeho súčasťou je tím 50 vysokokvalifikovaných a skúsených odborníkov v oblasti špeciálnych efektov. Má za sebou históriu zapájania projektov s lídrami vo filmovom odvetví, akými sú Netflix, HBO, Canal+, TVP (poľská televízia) a ďalšie.

„Tento krok nielenže posilňuje naše schopnosti, ale tiež podčiarkuje náš záväzok posúvať hranice kreativity a inovácií vo svete animácií a vizuálnych efektov. Spoločne sa tešíme na nové zážitky, ktoré prinesieme publiku," uviedol Jiří Mika, generálny riaditeľ filmového štúdia PFX Group.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
02. máj 2024 03:16