StoryEditor

Výročia týždňa

08.06.2007, 00:00

5. jún 1883
Narodil sa John Maynard Keynes. Tento významný anglický ekonóm presadzoval cielené zásahy štátu do ekonomiky, a to prostredníctvom fiškálnych a monetárnych nástrojov. Tieto mali zmierniť nepriaznivé dosahy ekonomických výkyvov, s ktorými si trh sám osebe nedokázal poradiť , napríklad počas hospodárskej krízy. Keynesa považujú za zakladateľa modernej makroekonómie.

6. jún 1944
Vylodenie v Normandii, "deň D". Vojská spojencov po úspešnom vylodení na plážach vo francúzskej Normandii otvorili západný front. Vďaka tomu sa urýchlila porážka nacistického Nemecka a skrátila druhá svetová vojna.

7. jún 1099
Začalo sa obliehanie Jeruzalema počas prvej križiackej výpravy. Jeruzalem bol dobre zásobený a pripravený, naopak, obliehajúci križiaci trpeli hladom i smädom. Napokon útočníci prelomili obranu a zmasakrovali jeruzalemské obyvateľstvo.

9. jún 1983
Margaret Tchatcherová a jej Konzervatívna strana zvíťazili drvivou väčšinou v britských parlamentných voľbách. Išlo už o druhé výrazné volebné víťazstvo konzervatívcov za sebou. Budúci vodca Labouistickej strany a britský premiér Tony Blair sa prvýkrát dostáva do parlamentu ako poslanec.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
10. máj 2024 12:13