StoryEditor

Bill Gates -- nepochopený filantrop

16.06.2005, 00:00
Miliardári, ktorí menili svet (2):
Spoločnosť Microsoft, ktorú založil v roku 1975 spoločne s Paulom Allenom, urobila z Billa Gatesa (49) najbohatšieho muža sveta. Jeho majetok za rok 2004 dosiahol takmer 47 miliárd dolárov a výrobky jeho spoločnosti sú prakticky v každej domácnosti, ktorá vlastní počítač.

Spoločnosť Microsoft, ktorú založil v roku 1975 spoločne s Paulom Allenom, urobila z Billa Gatesa (49) najbohatšieho muža sveta. Jeho majetok za rok 2004 dosiahol takmer 47 miliárd dolárov a výrobky jeho spoločnosti sú prakticky v každej domácnosti, ktorá vlastní počítač.

Školák - učiteľ
Bill Gates sa narodil 28. októbra 1955 v Seattli tiež nie neznámym rodičom. Jeho otec Bill Gates Sr. bol komerčný právnik v Seattli a Mary Maxwell Gatesová členkou správnej rady konglomerátu Berkshire Hathaway, ďalej First Interstate Bank, Pacific Northwest Bell, ako aj rady spoločnosti United Way International.
Už v súkromnej škole v Lakeside School v Seattli ho zaujali počítače a v 13 rokoch začal programovať. Možnosti v Lakeside mu nestačili a spolu s kamarátom Allenom sa často potichu vkrádali do laboratórií University of Washington. Tam ich síce chytili, no univerzita s nimi potom uzatvorila dohodu, aby zadarmo pomáhali tamojším študentom pri práci s počítačom. Neskôr nastúpil na Harvardovu univerzitu, ktorú však nedokončil, aby mohol čo najskôr pokračovať v neskoršej celoživotnej kariére vývoja počítačových systémov.

Vždy o krok vpredu
Už počas štúdií na Harvarde vyvinul verziu programovacieho jazyka Basic pre prvý mikropočítač MITS Altair. Presvedčený, že počítač je nevyhnutný pre každú priemernú domácnosť, založil v roku 1975 s Allenom spoločnosť Microsoft a spustili vývoj modernejších počítačových softvérov. Jeho nápady a schopnosť predvídať vývoj boli základom dnešných úspechov firmy: Microsoft ročne investuje do výskumu a vývoja miliardy, len na tento rok vyčlenila firma na túto oblasť 6,2 miliardy dolárov.
Býva zvykom, že skoro všetky slávne osobnosti raz napíšu knihu - tie Gatesove však mali úspech. V roku 1995 vydal knihu Cesta pred nami a o štyri roky neskôr knihu Biznis@rýchlosť myšlienky, ktorá poukazuje na to, ako počítačové technológie dokážu riešiť firemné problémy novým spôsobom. Druhú z kníh vydali v 25 jazykoch a viac než 60 krajinách sveta. Obe sa však stali v hodnotení najväčších amerických denníkov svojho času najúspešnejšími titulmi. Gates z nich potom zisky venoval neziskovým organizáciám na podporu vzdelania v technologickej a počítačovej oblasti.
Počítačovú techniku nevynechal ani vo vlastnom dome v Medine (štát Washington). Pri vstupe hostia uvedú, na čo sú citliví, prípadne čo im vyhovuje a každý dostane mikročip. Ten vysiela po dome signály a v závislosti od uvedených potrieb hosťa sa mení teplota alebo iné podmienky v jeho blízkosti.

Investície do zdravia a umenia
Na rozdiel od mnohých iných sa Gates rozhodol svoj obrovský majetok využiť aj na podporu kultúry a pomoc najchudobnejším a trpiacim. Založil fond Corbis, ktorý vytvára jeden z najväčších svetových zdrojov vizuálnych informácií a kompletný digitálny archív umeleckých diel a fotografií získaných zo štátnych aj súkromných zbierok po celom svete.
Spoločne s manželkou Melindou, s ktorou má tri deti, založili v roku 1999 nadáciu poskytujúcu financie na liečbu najproblematickejších chorôb a znižovanie chudoby. Najviac príspevkov smeruje na liečbu aidsu a malárie, ale aj ďalších chorôb. Začiatkom tohto roka uvoľnila nadácia ďalších 750 miliónov dolárov pre medzinárodný vakcinačný program pre deti v boji proti záškrtu, kiahňam, žltej triaške či obrne. V prípade obrny sa Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov na celkovom rozpočte Svetovej zdravotníckej organizácie určenom na boj proti nej podieľa až 90 percentami. Vyše 21 miliónmi dolárov podporil v tomto roku program vývoja vakcíny proti parazitom spôsobujúcim anémiu či program na zníženie počtu prípadov rakoviny maternice v Peru. V súčasnosti kontroluje nadácia okolo 28 miliárd dolárov.

Virtuálny monopol?
Napriek rozsiahlym filantropickým aktivitám je Bill Gates mnohými charakterizovaný ako príklad mimoriadnej inteligencie s mimoriadnym majetkom. Výsledkom je množstvo filmov, kde autori často nepriamo cez jednotlivé postavy vykresľujú Billa Gatesa ako nebezpečného technokrata snažiaceho sa o získanie kontroly nad svetom (Sieť, Piráti zo Silicon Valley či Antitrust). Populárny nie je v poslednom čase ani v Európe, kde jeho Microsoft Európska únia obviňuje z porušovania konkurenčného prostredia a z pokusu o vytvorenie "virtuálneho monopolu". Sám sľubuje, že jeho deti všetok rozsiahly majetok nezdedia, napriek tomu si zatiaľ u mnohých pochopenie nezískal.

(Zdroje: Wikipedia, Reuters, www.medicalnewstoday.com)

01 - Modified: 2003-01-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Burzy majú nový orientačný bod 02 - Modified: 2003-01-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zobudiť sa v cudzom tele 03 - Modified: 2003-01-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mucha neodchádza 04 - Modified: 2003-01-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Machata oslavuje 05 - Modified: 2003-01-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo týždeň dal 06 - Modified: 2003-01-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zranený Šinozuka názor na rely nezmenil
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
15. máj 2024 08:52