StoryEditor

Srbský prezident sa po prestrelke v kláštore dištancoval od vodcu kosovských Srbov

28.09.2023, 12:25
Autor:
TASRTASR

Vodca Milan Radoičič bol zaangažovaný do nedávnych krvavých potýčok s kosovskou políciou.

Prezident Srbska Aleksandar Vučič sa dištancoval od vodcu kosovských Srbov Milana Radoičiča, ktorý bol zaangažovaný do nedávnych krvavých potýčok s kosovskou políciou v pravoslávnom kláštore Banjska, uviedla agentúra APA.

Srbský podnikateľ a politik Radoičič je zástupcom šéfa politickej strany Srbská kandidátka (Srpska lista), pôsobiacej v Kosove a lojálnej Belehradu. V súčasnosti sa nachádza na území Srbska a bude čeliť spravodlivosti, vyhlásil v stredu večer Vučič.

image

V Srbsku sa začal štátny smútok, ktorý vyhlásili po potýčkach v Kosove. Streľba má obete

"Sám seba považuje za bojovníka za slobodu, sú tu však otázky, ktoré bude musieť zodpovedať," dodal srbský prezident.

Kosovské úrady v utorok zverejnili zábery nasnímané dronom, na ktorých Radoičiča jasne rozoznať v areáli kláštora srbskej pravoslávnej cirkvi Banjska. 

Na mieste v nedeľu dopoludnia vypukli potýčky medzi ozbrojeným komandom a kosovskou políciou. Vyžiadali si životy jedného kosovského policajta a štyroch ozbrojencov.

Radoičič mal oblečenú svetlohnedú vojenskú uniformu a na hlave mal klobúk. Evidentne bol vodcom skupiny srbských ozbrojencov, ktorí sa v kláštore zabarikádovali a niekoľko hodín bojovali s políciou.

Kosovskej polícii sa podarilo niekoľko ozbrojencov z približne 30-člennej skupiny zadržať. Hodnota zbraní, ktoré po policajti zhabali, sa podľa nej odhaduje na päť miliónov eur. Podľa Prištiny sa najmenej šesť členov tejto skupiny nachádza v Srbsku.

image

Strety medzi políciou a ozbrojencami na severe Kosova si vyžiadali štyri obete

Radoičič pri prestrelkách podľa Vučiča neutrpel zranenia. Kontroverzný podnikateľ je už roky považovaný za vodcu zločineckých skupín na severe Kosova obývanom prevažne etnickými Srbmi. V roku 2018 bol podozrivý z účasti na atentáte na miestneho opozičného lídra Olivera Ivanoviča.

Podpredsedom Srbskej kandidátky, politickej strany dominujúcej na severe Kosova, sa stal v roku 2021.

Kosovské úrady tvrdia, že pri nedeľňajších potýčkach bol zabitý aj niekdajší ochrankár Aleksandra Vulina, ktorý je v súčasnosti šéfom srbskej tajnej služby BIA. Vulin v minulosti pôsobil ako šéf úradu srbskej vlády pre Kosovo.

Napätie na severe Kosova narastá už niekoľko mesiacov, odkedy v štyroch mestách obývaných srbskou väčšinou vymenovali za starostov etnických Albáncov, pretože Srbi odmietli účasť v komunálnych voľbách.

Medzi Srbskom a Kosovom panujú napäté vzťahy už od konca 90. rokov, keď proti sebe bojovali srbské jednotky a albánski povstalci.

Kosovo, kde žijú prevažne Albánci, vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska vo februári 2008, Belehrad ho však stále považuje za svoju provinciu. Z približne 1,8 milióna obyvateľov Kosova je asi 120-tisíc etnických Srbov.

01 - Modified: 2024-05-17 14:05:14 - Feat.: - Title: Polícia vo Francúzsku zastrelila muža, ktorý chcel podpáliť synagógu 02 - Modified: 2024-05-17 07:11:14 - Feat.: - Title: V Štokholme sa strieľalo blízko izraelskej ambasády, polícia uzavrela okolie 03 - Modified: 2024-05-16 13:18:20 - Feat.: - Title: Na politikov útočili aj v iných štátoch. Streľbou zabili holandského pravičiara či prezidenta Haiti 04 - Modified: 2024-05-16 08:34:28 - Feat.: - Title: Atentátnikovi hrozí doživotie, polícia ho obvinila z úkladnej vraždy z pomsty. Na svoj čin je vraj hrdý 05 - Modified: 2024-05-16 08:39:08 - Feat.: - Title: Po atentáte na Roberta Fica sa zvýšili bezpečnostné opatrenia. Chránení budú mnohí politici
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. máj 2024 04:23