StoryEditor

Izraelská polícia pri stretoch v okolí mešity Al-Aksá zatkla stovky ľudí. Desiatky veriacich utrpeli zranenia

05.04.2023, 08:29
Autor:
ČTKČTK

Incident v mešite sa odohral vo veľmi citlivej dobe, keď moslimovia oslavujú svätý mesiac ramadán a židia dnes večer začnú oslavovať pesach.

Izraelská polícia v noci na dnes prenikla do mešity Al-Aksá na Chrámovej hore v Jeruzaleme, kde sa stretla s Palestínčanmi. Podľa informácií agentúry AP policajti následne pozatýkali asi 350 osôb. Palestínska agentúra WAFA uviedla, že pri zásahu utrpeli zranenia desiatky veriacich, ktorí sa v mešite modlili.

Agentúra AP uviedla, že policajti použili omračovacie granáty proti palestínskym mladíkom, ktorí na nich hádzali kamene a petardy. Palestínski radikáli na policajný zásah v mešite zareagovali odpálením viacerých rakiet z Pásma Gazy na Izrael, ktorý odpovedal leteckou odvetou.

Incident v mešite sa odohral vo veľmi citlivej dobe, keď moslimovia oslavujú svätý mesiac ramadán a židia dnes večer začnú jeden z najdôležitejších a najstarších sviatkov svojho kalendára, pesach.

Militantné islamistické hnutie Hamas vyzvalo Palestínčanov na pochod na Jeruzalem a na obranu mešity. Zásah na moslimských svätých miestach tvrdo kritizovali krajiny Blízkeho východu. Agentúra AP píše o obavách z ďalšieho vyhrotenia už tak napätej situácie.

Reuters s odvolaním sa na svedkov informoval, že izraelská polícia napadla desiatky veriacich, ktorí sa v mešite pred svitaním modlili. Strety ukazujú zábery na sociálnych sieťach. Na niektorých je podľa novín The Jerusalem Post vidieť policajtov ako bijú Palestínčanov obuškami a potom ich zatýkajú.

"Sedela som na stoličke a recitovala (korán)," povedala pre Reuters pred mešitou staršia žena, ktorá sotva chytala dych. "Hádzali zábleskové granáty, jeden z nich ma trafil do hrude," poznamenala a začala plakať.

Izraelská polícia tvrdí, že zásah bol reakciou na chystané výtržnosti. Niekoľko hodín sa vraj mladých ľudí v mešite snažila presvedčiť, aby ju v pokoji opustili. Incident vyvolal protesty na okupovanom Západnom brehu a tiež sťažnosti zo strany Saudskej Arábie, Egypta a Jordánska, podľa ktorého bude Izrael "zodpovedný za nebezpečné následky tejto eskalácie".

Izraelská armáda uviedla, že na Izrael bolo z Gazy vystrelených deväť rakiet, z ktorých najmenej štyri sa podarilo zneškodniť. Ďalšie štyri dopadli do voľného priestoru. V reakcii na tieto útoky uskutočnili izraelské lietadlá nálet na Pásmo Gazy.

Strety medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi sa v poslednom čase vystupňovali. Izraelské sily za posledný rok zatkli tisíce Palestínčanov na Západnom brehu a vyše 200 ich zabili, a to ako ozbrojencov, tak civilistov. Pri palestínskych útokoch zahynulo vyše 40 Izraelčanov a tiež traja Ukrajinci.

Chrámová hora leží na náhornej plošine Starého Mesta vo východnom Jeruzaleme a je najcitlivejším miestom izraelsko-palestínskeho konfliktu. Časť západnej steny Chrámovej hory tvorí Múr nárekov, ktorý je jednou z najdôležitejších židovských pamiatok. Na vrchole hory stojí Skalný dóm a mešita Al-Aksá, ktoré patria k najposvätnejším moslimským stavbám.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
13. máj 2024 23:05