Takto sa vo veľkom tlačili propagandistické plagáty, ktorým sa nedalo vyhnúť. Mnohé mali až absurdné motívy, ktoré mierili na najnižšie pudy.Profimedia
StoryEditor

Historik o propagande: Bola tu vždy, tá najprimitívnejšia mieri na elektorát, ktorý uverí každej hlúposti

16.09.2023, 00:05

Sme zavalení propagandou, z niektorej sa smejeme už dnes, z inej sa budeme o pár rokov, keď nám všetko dôjde. Podobne, ako sa dnes smejeme z komunistickej propagandy spred šesťdesiatich rokov, ktorá tvrdila, že mandelinky do socialistických štátov zhadzovali z lietadiel zlí imperialisti z USA. Preto sa organizovali stachanovské či pionierske hnutia, ktoré ich hrdinsky zbierali, aby ukázali, že komunizmus je lepší. Riaditeľ Historického ústavu Slovenskej akadémie vied Slavomír Michálek, sa vo výskume venuje aj vzťahom medzi Západom a Východom v 20. storočí, napísal o tom niekoľko kníh a našiel napríklad aj plno príbehov ľudí, ktorí verili komunistickej propagande, ale nakoniec ušli do slobodného sveta.

Bolo veľa prípadov ľudí, ktorí kedysi naozaj verili komunistickej propagande, ale po precitnutí emigrovali?

Bolo, aj ľudí z blízkosti politikov, napríklad Klement Gottwald (prezident v rokoch 1948 – 1953) mal osobného pilota, ktorý sa volal Miroslav Slovák a bol z Cífera. Gottwalda viezol aj na pohreb Josifa Stalina v marci 1953, ale Gottwald mal zdravotné problémy a zomrel pár dní po Stalinovi. Pilot Miroslav Slovák bol presvedčený komunista, podľahol propagande, dokonca držal stráž pri katafalku Gottwalda, ale už o týždeň nato ušiel s civilnou Dakotou Československých aerolínií (ČSA) do Frankfurtu. Inak po pražskom komunistickom prevrate väčšinou na lietadlách utekali tzv. „západniari“, bývalí československí vojnoví piloti Royal Air Force (RAF), viacerí z nich mali manželky aj Angličanky. Lenže v Československu im nedovolili lietať na medzinárodných linkách na Západ, lebo sa stali pre nový režim politicky nespoľahliví. Nepúšťali ich von, ale pri vnútroštátnych letoch sa piloti dohodli s navigátormi a ušli, pristávali na amerických základniach v Nemecku alebo v Británii.

Čo na to režim?

Pilotov automaticky označil za imperialistických štváčov a spodinu spoločnosti, ktorí sú za doláre proti našej komunistickej vlasti. Z opačnej strany išla propaganda tiež, na Západe hovorili, že to boli lety slobody, ktorými ľudia ušli z komunistického geta. Vznikali z toho diplomatické incidenty. Propaganda bola hlavne v päťdesiatych rokoch strašne tvrdá, emigrantov očierňovali ako imperialistických agentov, že za žuvačky a dolár predali socialistickú vlasť. Ale oni sa mnohokrát stali úspešnými, napríklad spomenutý Miroslav Slovák bol pilotom šéfa Boeingu, potom lietal na športových lietadlách a jazdil na rýchlostných člnoch. Emigrantská propaganda mu pravidelne venovala pozornosť v rádiu Slobodná Európa a v Hlase Ameriky.

S tými pilotmi ste sa niekedy po páde komunizmu stretli?

S niektorými áno, napríklad s pilotom, ktorý sa volal Vladimír Krman a uniesol v roku 1953 z Piešťan stíhačku Arado. Ten útek sa volal „Operácia Domino“.

Aký bol príbeh jeho úteku?

Bol inštruktor na piešťanskom letisku. Keď niekto chcel s takou stíhačkou letieť, možno aj hodinu predtým musel motor vrčať, aby sa zohrial na prevádzkovú teplotu. Lenže keby Krman v hangári stíhačku naštartoval, prezradil by sa. Preto z motora s dvoma kamarátmi vyliali olej do kovových sudov, elektrickými špirálami ho zohriali a horúci vliali naspäť. Dostali motor do stavu, že minútu po naštartovaní mohli vzlietnuť. Vladimír Krman prežil celý život v Chicagu, stretával som sa s ním a rozprával mi nádherné veci zo svojho života. Bol to obyčajný človek, drel ako vodič kamióna. V Amerike si zmenil meno na Fred Tornill, lebo po ňom išli aj zámorskí agenti ŠtB. Meno Fred sa mu páčilo a Tornill si dal preto, že tak sa volal jeden dostihový kôň, ktorý bežal na Veľkej liverpoolskej.  

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 86% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-07-17 08:19:14 - Feat.: 0 - Title: Keď zaútočil americký chrobák. Premnoženie pásavky zemiakovej rozpútalo propagandistickú kampaň 02 - Modified: 2023-03-10 05:05:00 - Feat.: 0 - Title: Keď režim prišiel o dva piliere: Československí komunisti držali tvrdý kurz aj po smrti Stalina a Gottwalda 03 - Modified: 2022-12-24 05:05:00 - Feat.: 0 - Title: Ako komunistický režim ohýbal Vianoce: Ježiška chcel poraziť najprv Stalin, potom dedo Mráz 04 - Modified: 2020-08-27 11:36:35 - Feat.: 0 - Title: Stachanov sa stal ikonou i hračkou sovietskeho režimu, skončil ako alkoholik a na psychiatrii 05 - Modified: 2022-11-21 09:18:25 - Feat.: 0 - Title: Éra komunistickej totality v Československu: Režim musel ľuďom ponúknuť istú alternatívu, hovorí historička 06 - Modified: 2019-11-25 08:04:22 - Feat.: 0 - Title: V chápadlách zla: ŠtB sa do posledných chvíľ snažila udržať komunistický režim pri živote
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 11:48:00 - Feat.: - Title: Nemecký poslanec​ Bystroň po rokovaní AfD cíti jasnú podporu, chce vysvetlenie od českej vlády 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-06 15:31:08 - Feat.: - Title: Rusko posielalo peniaze politikom cez Poľsko, tvrdí český poslanec
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 08:34