StoryEditor

Švédi otvorili piaty závod

02.10.2006, 00:00

MAJCICHOV -- Spoločnosť Swedwood Slovakia, ktorá patrí do skupiny výrobných závodov švédskeho koncernu IKEA, otvorila svoj piaty výrobný závod na Slovensku. Do prevádzky vybudovanej na zelenej lúke v obci Majcichov pri Trnave investovali približne 500 miliónov korún. Hlavný výrobný program tvorí takzvaná dyhová zosadenka. Ide o špeciálne strihanú a následne spájanú dyhu, ktorá sa používa predovšetkým v nábytkárskom priemysle. Najdôležitejším tuzemským odberateľov tohto materiálu bude trnavský Spartan, ktorý je tiež súčasťou skupiny Swedwood a do obchodnej siete IKEA dodáva dyhovaný nábytok.
Prevádzka v Majcichove má ročnú kapacitu 14 miliónov štvorcových metrov dyhy a v trojzmennej prevádzke zamestná 212 ľudí. Až 96 percent produkcie je určených pre zahraničné trhy. Podľa generálneho riaditeľa trnavského Spartana Ivana Varačku budú dyhovú zosadenku okrem ich závodu odoberať hlavne nábytkárske fabriky vo Švédsku, v Nemecku, Kanade a Rusku.
Rastúci dopyt po dyhovanom nábytku motivoval na ďalšiu expanziu aj samotný Spartan. V týchto dňoch v trnavskej fabrike dokončili projekt, v rámci ktorého zvýšili pôvodné výrobné kapacity o 70 percent. Nákup nových výrobných technológií si podľa riaditeľa vyžiadal približne 610 miliónov korún.
Swedwood Slovakia pôsobí na slovenskom trhu už od roku 1989, keď vstúpil do trnavskej nábytkárskej fabriky. O štyri roky neskôr založil závod v Závažnej Porube, ktorý sa orientuje na masívny nábytok zo smrekového dreva. V roku 2000 postavili v Malackách dva nové závody na drevotrieskové dosky, kuchynské korpusy a skrine. Švédsky Swedwood má v Európe 35 výrobných závodov. Vo finančnom roku 2006 dosiahol tržby 947,4 milióna eur a zamestnával 13 600 zamestnancov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 17:39