StoryEditor

Obezita sľubuje výrobcom liekov tučné zisky

19.01.2006, 23:00
Aj keď farmaceutické spoločnosti musia občas hlboko načrieť do vrecka v dôsledku žalôb poškodených pacientov, budúcnosti sa obávať nemusia. Pri súčasnom spôsobe života obyvateľov väčšiny priemyselne vyspelých krajín, z ktorých plynú farmaceutickým gigantom najväčšie zisky, sa totiž vždy nájde problém, ktorý firmám zaručí budúci rast. Najnovšie im ho zaručuje nastupujúca epidémia obezity.

Aj keď farmaceutické spoločnosti musia občas hlboko načrieť do vrecka v dôsledku žalôb poškodených pacientov, budúcnosti sa obávať nemusia. Pri súčasnom spôsobe života obyvateľov väčšiny priemyselne vyspelých krajín, z ktorých plynú farmaceutickým gigantom najväčšie zisky, sa totiž vždy nájde problém, ktorý firmám zaručí budúci rast. Najnovšie im ho zaručuje nastupujúca epidémia obezity.
Viaceré farmaceutické spoločnosti už niekoľko rokov pracujú na uvedení nových liekov proti obezite a tentoraz je k tomu najbližšie francúzska Sanofi-Aventis, ktorej nový liek Acomplia, potláčajúci pocit hladu, by sa podľa analytikov mohol čoskoro stať hitom na trhu. Ako uviedla agentúra Reuters, rozhodnúť by sa o tom malo už začiatkom februára, keď sa očakáva schválenie Acomplie americkými regulačnými úradmi. S vlastnými produktmi sa na trh tlačia aj konkurenčné Arena Pharmaceuticals a Alizyme, ktorých lieky v klinických testoch priniesli v ostatných týždňoch tiež sľubné výsledky a analytici začali počítať s novou senzáciou na trhu.
A trh "s obezitou" je šanca, ktorú si farmaceutické firmy nemienia nechať ujsť. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie trpí vo svete nadváhou miliarda ľudí a ak bude tento trend pokračovať, do roku 2015 by sa ich počet mal zvýšiť o ďalších 500 miliónov. Obezita pritom prináša šance na vysoký zisk aj výrobcom iných liekov, ktoré priamo s obezitou nemajú. nič spoločné. Obezita totiž so sebou prináša desiatky ďalších chorôb, najmä srdcové, respiračné, zvýšené riziko vzniku cukrovky či rakoviny. A v týchto oblastiach si už svoje miesto rýchlo nájdu ďalšie farmaceutické podniky. Že sa nemusia obávať obmedzeného trhu, potvrdzuje fakt, že obezitou začínajú vo veľkom trpieť národy, pri ktorých by sa to ešte nedávno nečakalo. Ako uviedla agentúra Bloomberg, paradoxne medzi najtučnejšie národy patria Gréci a v prípade detskej populácie je na tom najhoršie Taliansko. Pritom oba národy sú známe historicky vysokým podielom zeleniny a ovocia vo svojom jedálnom lístku.
Momentálne sú na trhu najznámejšie dva lieky na znižovanie obezity. Xenical od Roche Holding, ktorý spomaľuje absorpciu tuku organizmom a Meridia/Reductill z Abbott Laboratories, ktorý podobne ako očakávaná Acomplia znižuje chuť do jedla. Oba lieky majú vedľajšie účinky, čoho výsledkom sú tržby za rok 2004 vo výške 460 miliónov (Xenical), resp. 300 miliónov dolárov (Meridia). V prípade Acomplie, ktorá by údajne nemala mať problematické vedľajšie účinky, však analytici predpokladajú tržby okolo troch miliárd dolárov a niektoré prognózy hovoria až o rekordných piatich miliardách. Na podobných liekoch pritom pracujú aj Merck, Pfizer a Bristol-Myers Squibb.

Miliardy tečú aj zo "sirotských liekov"
Aj keď by každý predpokladal, že farmaceutické firmy zarábajú najmä na liekoch určených pre rozšírené choroby, v skutočnosti efektívne zarábajú aj na liekoch proti tzv. sirotským chorobám, teda vzácnym chorobám, ktorých liečbe sa firmy v minulosti neboli ochotné venovať. Ide o choroby ako Tourettov syndróm (psychická porucha), chronická leukémia kostnej drene, anémia v dôsledku zlyhania obličiek, skleróza multiplex atď. Zatiaľ čo sa predpokladalo, že firmy si budú musieť produkciu týchto liekov kompenzovať tržbami z liekov na rozšírené choroby, v skutočnosti ide podľa Wall Street Journal o lukratívny niekoľkomiliardový dolárový biznis. Príčinou je, že na najväčšom farmaceutickom trhu na svete, v USA, neexistuje horná hranica na ceny pre tieto lieky. Firmy si môžu napríklad pri jednom lieku účtovať až 600-tisíc dolárov ročne, pričom pacient ho musí užívať celý život. V súčasnosti je na trhu okolo 260 "sirotských liekov" a ďalších 1 400 vo fáze výskumu. Niektoré z nich ročne zarobia svojim producentom viac než miliardu dolárov, čo je už hodnota považovaná za trhák.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 00:17