StoryEditor

Playstation3 v Európe

26.03.2007, 00:00
Hracia konzola Playstation3 sa začala na starom kontinente predávať od prvej sekundy piatkového rána. V Paríži ju spoločnosť Sony od polnoci ponúkala pod Eiffelovou vežou,

Hracia konzola Playstation3 sa začala na starom kontinente predávať od prvej sekundy piatkového rána. V Paríži ju spoločnosť Sony od polnoci ponúkala pod Eiffelovou vežou, v Berlíne na známom Postupimskom námestí a v Prahe si ju náruživí hráči mohli kúpiť na Karlovom námestí.
Aj na Slovensku mohli nedočkaví zákazníci získať konzolu počas nočného predaja v bratislavskom obchode Brloh. O tom, že ich záujem zatiaľ prekročil očakávania, svedčí fakt, že predajca po niekoľkých hodinách úvodné zásoby "trojky" v cene 21 590 korún vypredal. Sony pritom dodala na európsky trh celkovo 1 milión kusov Playstation3, koľko ich bude v predaji u nás, spoločnosť neinformovala.
Nová konzola prináša niekoľko noviniek. Je vybavená diskovou mechanikou, ktorá prehráva digitálne video modernou technológiou blue-ray s ostrým obrazom a živými farbami. Štyri USB porty umožnia hráčom pripojiť ku konzole digitálny fotoaparát i MP3 prehrávač a na pevný disk si môžu uložiť zvukové súbory, videozáznamy aj obrázky.
Oneskorený štart
Trhový štart Playstation3 sa v Európe oneskoril pre počiatočné výrobné problémy. V Severnej Amerike a Japonsku je tretia verzia v predaji už od novembra minulého roka. Práve na domácom japonskom trhu predbehol Sony v úlohe jednotky na trhu konkurenčný producent Nintendo. Známy japonský výrobca dostal medzi zákazníkov v krajine vychádzajúceho slnka vo februári vyše 260-tisíc kusov svojej novej konzoly Wii, čo je viac ako trojnásobok oproti takmer 86-tisícovému predaju Playstation3, oznámila japonská spoločnosť na výskum trhu Enterbrain. Dopyt po konzole Wii je medzičasom dokonca vyšší ako pri jej uvedení na trh. Nová playstation navyše zaostáva aj na americkom trhu, kde v januári dominovalo Nintendo so 436-tisíc predanými konzolami, druhý skončil Xbox 360 od Microsoftu s predajom 294-tisíc kusov a až tretie miesto sa ušlo Playstation3 s 244-tisícovým predajom.
Lacnejšia konkurencia
Analytici odhadujú, že slabý začiatok predaja Playstation3 a oneskorený európsky štart by mohol výrobcu zaťažiť, pretože investície do konzoly sa Sony vrátia len pomaly. Pre výrobcov hracích konzol je predaj ich high-tech hardvéru najskôr stratový a peniaze zarábajú následným predajom videohier. Tých Sony k novej playstation u nás zatiaľ ponúka 36 od rôznych vydavateľov. Cena konzoly je navyše oproti konkurenčným Xbox od Microsoftu a Wii od Nintenda výrazne vyššia. Nintendo Wii si možno na Slovensku kúpiť za 10 290 korún a podobná cena Xboxu od 10 950 korún radia oboch konkurentov do výrazne lacnejšej cenovej triedy. Cena novej Playstation3 je u nás najvyššia aj pri porovnaní cien v krajinách eurozóny, Česka, Poľska a Veľkej Británie.
Podľa analytickej firmy Gartner sa vlani vo svete predalo takmer 29 miliónov herných zariadení. Z toho 14 miliónov tvorili konzoly poslednej generácie, kam patrí Playstation3, Wii či Xbox 360. Do konca marca chcú Sony aj Nintendo predať 6 miliónov svojich konzol. Xbox 360 je na trhu už viac ako rok a jeho predaj prekonal ešte na konci vlaňajška hranicu 10 miliónov kusov.

Cena Playstation3 v Európe
Krajina Cena Cena v Sk
Európska únia 599 eur 19 975
Česko 16 900 Kč 20 145
Veľká Británia 420 libier 20 642
Poľsko 2 399 zlotých 20 677
Slovensko 21 590 Sk 21 590
Zdroj: Hospodárske noviny

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. máj 2024 00:35