StoryEditor

Totálny prepad ropy a veľké problémy u susedov (komentár)

12.01.2016, 09:15
Kolabujúce ceny ropy a globálny výpredaj rizikových aktív má svoje obete aj medzi menami.

Jednou z jasných obetí je ruský rubeľ, ktorý s každým novým dňom šplhá na nové ročné minimá. Výpredaj mien, ako sú rubeľ či napr. turecká líra, zanáša nákazu aj do strednej Európy. Nemožno si nevšimnú to, že korelácia poľského zlotého so zraniteľnými menami (ako je RUB či TRY) v posledných mesiacoch výrazne vzrástla a toto obdobie sa pritom nápadne zhoduje s nástupom novej vlády (PiS) po októbrových voľbách.

Nemusia to potom byť len vonkajšie udalosti, resp. sentiment na rizikových trhoch, ktoré budú určovať správanie zlotého v nadchádzajúcich dňoch a týždňoch. Budú to aj informácie domáceho (poľského) charakteru týkajúce sa poľskej centrálnej banky.

Výbor pre menovú politiku (RPP) v nadchádzajúcom týždni síce zasadá, ale trhy skôr ako výsledok rokovaní budú zaujímať informácie o personálnych zmenách vo vedení NBP. Tento týždeň majú prebehnúť tri pohovory kandidátov do RPP, pričom do 19. februára bude mať totiž Senát, Sejm a prezident možnosť vymeniť 8 z 10-tich členov RPP.

Nová vládnuca garnitúra si nenechá ujsť príležitosť kľúčové posty v NBP obsadiť ľuďmi blízkymi politike PiS a z toho môže byť zlotý nervózny, pretože sa trh môže obávať, že príde ďalšie uvoľnenie menovej politiky v Poľsku. Či k tomu nakoniec dôjde je otázkou - kvôli slabému zlotému asi nie, ale to teraz trh ešte nevie.

No a aby toho nebolo na zlotý tento týždeň málo, tak na jeho konci majú poľské ratingy preskúmavať všetky tri kľúčové ratingové agentúry, pričom nová vláda sa dosť možno dočká pokarhania za ďaleko expanzívnejšie nastavenie fiškálnej politiky (deficit môže atakovať hranicu 3 percent HDP). A to sa poľskej mene opäť nemusí páčiť.

Ak teda neberieme do úvahy akciové trhy, tak je treba vziať na vedomie, že v tejto chvíli najlepším barometrom finančnej nákazy v strednej Európe je naozaj poľský zlotý. Nemusí to tak ostať navždy - koniec koncov ešte nedávno tu silná väzba medzi zlotým a zraniteľnými emerging markets nebola a rolu "kanárika v bani" hral na stredoeurópskych devízových trhoch veľmi obstojne maďarský forint.

Región

Problémy na čínskom akciovom trhu a celková nervozita na trhoch sa včera v regióne prejavovali len málo. Forint i zlotý síce strácali, ale v prípade maďarskej meny išlo skôr o reakciu na notifikovaný prejav viceprezidenta MNB Nagya, ktorý má (dnes o 14:00) pohovoriť o menovej politike.

Podľa jeho skorších komentárov by mala maďarská centrálna banka tento rok podniknúť ďalšie "veľké kroky" v oblasti použitia nekonvenčných menovo-politických nástrojov, ktorých cieľom je najmä podpora cien štátnych dlhopisov. To sa forintu prirodzene nepáčilo a voči euru oslabil asi o pol percenta (zatiaľ čo výnosy išli dole, na krátkom konci krivky o 7 bps).

Komodity

Voľný pád cien ropy pokračuje. Po včerajšom viac ako päťpercentnom prepade cena ropy Brent klesá aj dnes a dostáva sa tak na dohľad od hranice 30 USD/barel. Zaujímavé pritom je, že hlavné čínske akciové indexy, ktorých prepady boli v posledných dňoch hlavným dôvodom poklesov cien ropy, sa dnes stabilizujú, čo naznačuje, že aj cena ropy by dnes mohla byť nakoniec pokojnejšia. Je však možné, že ropné medvede si pripravujú pozície na testovanie spomínanej tridsaťdolarovej úrovne. Dodajme, že z fundamentálneho pohľadu môže byť zaujímavé dnešné zverejnenia mesačného reportu od americkej agentúry EIA.

Čo sa týka ostatných komodít, tak včerajšie ťažkosti čínskych akcií a prepad cien ropy sa prejavil aj na ich cenách. Základné kovy strácali v priemere percento a cena medi tak napríklad poklesla na nové šesťročné minimá.

01 - Modified: 2008-01-04 13:19:48 - Feat.: 0 - Title: Hingisová oficiálne s dvojročným trestom za kokaín
01 - Modified: 2024-04-27 17:38:12 - Feat.: - Title: Poškodzuje poľské hospodárstvo. Opozičná strana PiS chce v europarlamente odmietnuť Green Deal 02 - Modified: 2024-04-07 20:17:30 - Feat.: - Title: Poľské regionálne voľby podľa odhadu vyhrá opozičná strana PiS, pred vládnou Občianskou koalíciou má navrch 03 - Modified: 2024-03-27 14:44:47 - Feat.: - Title: Poľské špeciálne služby prehľadali domovy exministra a jeho podriadených 04 - Modified: 2024-03-18 09:19:27 - Feat.: - Title: Poľsko trápia preplnené cely. Ministerka spravodlivosti chce znížiť počet väzňov o 20-tisíc 05 - Modified: 2024-02-03 23:00:00 - Feat.: - Title: Železná metla sa dala do práce. Tusk bezohľadne vymetá dedičstvo bývalej vlády
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 02:03