StoryEditor

Sudán -- príležitosť pre podnikateľov

10.05.2006, 00:00
Dominuje obrovské nerastné bohatstvo krajiny, ktoré zatiaľ nie je príliš využité. A práve tu sa predpovedá Sudánu rýchly rast. Ložiská ropy považujú odborníci za jedny z najväčších strategických na africkom kontinente. Infraštruktúra krajiny je však v dôsledku vyše 20-ročného ozbrojeného konfliktu vo veľmi zlom stave.

Irán nenaháňa strach len atómovým programom. Vymyslel si aj oveľa rafinovanejšiu zbraň, špeciálne namierenú na americký dolár. Tou zbraňou je ropná burza, ktorú chce otvoriť ešte v roku 2006! Postavená má byť na európskych obchodných mechanizmoch a platiť sa bude v eurách.
Článok The Proposed Iranian Oil Bourse na serveri informationclearinghouse.info vyostril úvahy ekonómov do krajnosti: Dolár by v takomto prípade musel podať demisiu. Americká mena sa položí.
Bez ohľadu na to, či sa táto prognóza naplní a kedy, svet nemôže zostať k problematike ľahostajný. Dokonca ani na malom Slovensku by sme si nemali mädliť ruky a špekulovať, ako by sme mohli profitovať z ropnej burzy posilneného eura. Nehovoriac o tom, že základný problém -- čoraz drahšie a suchšie zásoby ropy -- to nerieši. Vedci experimentujú v laboratóriách, experti rekognoskujú svet a do úvahy začínajú brať aj alternatívy, nad ktorými donedávna len mávli rukou.
Nie náhodou sa slovenská diplomacia aktivizuje aj smerom na africký kontinent. Napríklad 35-miliónový Sudán. Rozlohou je porovnateľný s celou západnou Európou. V poslednom čase sa často nachádza v hľadáčiku nielen svetových veľmocí. Záujem prejavilo aj Slovensko. Na základe pozvania sudánskych predstaviteľov krajinu navštívila delegácia, ktorú viedol štátny tajomník MZV SR József Berényi. Ak by sme hodnotili význam návštevy slovenskej delegácie v Sudáne z politického hľadiska , potom prínos pre vzájomné slovensko-sudánske vzťahy je okamžitý a otvára nové pozitívne perspektívy do blízkej budúcnosti. Dôležitý fakt, že Slovensko je členom Rady Bezpečnosti OSN, sa vnímal zvlášť pozitívne. Na ňom možno stavať aj ďalšie úvahy o prehĺbení bilaterálnej spolupráce v ekonomickej oblasti. Rokovania položili solídny základ pre dodávky slovenských firiem na sudánsky trh, ktorý odborníci považujú za jeden z najperspektívnejších v celej Afrike. Už dnes je totiž predmetom prioritného záujmu mnohých firiem z Európskej únie i z Ázie. V slovenskej delegácii nechýbali predstavitelia mimovládnych organizácií a priemyselných firiem z energetiky a vodárenstva. Možnosti sa črtajú v poľnohospodárskych závlahových systémoch. Zainteresovaní odborníci v Sudáne prerokovali konkrétne projekty, napr. pripravovaný závlahový systém v Kehaile, kam by SR mohla dodávať čerpadlá.
Dominuje však obrovské nerastné bohatstvo krajiny, ktoré zatiaľ nie je príliš využité. A práve tu sa predpovedá Sudánu rýchly rast. Ložiská ropy považujú odborníci za jedny z najväčších strategických na africkom kontinente. Infraštruktúra krajiny je však v dôsledku vyše 20-ročného ozbrojeného konfliktu vo veľmi zlom stave. Sudánska vláda preto plánuje rozsiahle investície. Pre slovenské firmy to znamená príležitosť napríklad v energetike. Majú obrovské skúsenosti z budovania elektrizačných prenosových sústav, plynovodov a ropovodov. Slovenskí naftári v Strednej Ázii ukázali, že vedia byť platným členom v spoločnom podniku zameranom práve na ťažbu, spracovanie a distribúciu ropy. To všetko sa dá v Sudáne zúročiť na prospech obidvoch krajín.
Z tohto hľadiska slovenská diplomacia v Sudáne potvrdila, že ropu ako celosvetový problém vníma mimoriadne citlivo. No nechce zostať len v polohe "čitateľa Jóbových zvestí z internetu". Naopak, pridáva sa k tým, ktorí na diplomatickej úrovni vytvárajú vhodné podmienky na hľadanie východísk.

Autor je člen misie a bývalý sudánsky študent v Československu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 00:08