StoryEditor

Pomôžme farmárom

29.10.2006, 23:00

Ad Dotácie naše každodenné daj nám dnes, HN 16. 10. 2006

Dotácie pre poľnohospodárov nebol výmysel socializmu, ako to neraz mnohí podsúvajú a takto tento osvedčený inštitút znevažujú a profanujú. Subvenie prvýkrát na svete poskytovali Američania svojim farmárom počas veľkej hospodárskej krízy, keď zomierali od hladu. Boli to práve vlády USA, ktoré dávali farmárom návratné a nenávratné dotácie na podporu podnikania na pôde. Ich účelom bolo podporiť farmárčenie, obrábanie pôdy, zamestnanosť, teda zlepšenie dôchodkovej -- príjmovej situácie farmárov a zabezpečenie dostatku potravín.
Pýtam sa preto, prečo by sa mali chytať za hlavu liberálni ekonómovia na Slovensku alebo tí, ktorí sú zo starých členských krajín EÚ, kde sa poskytujú oveľa vyššie dotácie na podporu poľnohospodárov než u nás? Prečo to poučovanie, ako premeniť rozdrobené a často neefektívne dedinské družstvá na veľké a fungujúce poľnohospodárske koncerny?
V živej pamäti máme mnohí nielen doktrínu Jána Čarnogurského a Jozefa Habovštiaka o nostalgickom návrate k podnikaniu v poľnohospodárstve typu: čo dom, to kravička. Ale pamätáme si aj diverzifikáciu podnikania na pôde po prijatí Obchodného zákonníka v roku 1991 a transformačného zákona. Na prelome rokov 1989 -- 1990 bolo na Slovensku 663 JRD, z ktorých zmenou v zápise v obchodnom registri vzniklo 852 transformovaných družstiev (najviac rozdelením), 12 akciových spoločností a 8 spoločností s ručením obmedzením podnikajúcich na pôde.
Treba priznať, že slovenské poľnohospodárske podnikanie ešte stále prechádza procesom transformácie, a to nielen z aspektu právnych foriem podnikania, jej vnútornej -- výrobkovej štruktúry, ale najmä z regionálneho hľadiska a rozdielností. Preto je potrebné podporiť tvrdenia o nedofinancovaní slovenského poľnohospodárstva.
Takmer 15-ročné finančné poddimenzovanie poľnohospodárstva má odraz nielen v poklese stavov hovädzieho dobytka a následnej závislosti od dovozu bravčoviny, v znižovaní zamestnanosti, ale aj v tom, že nemožno investovať do rozvoja výroby alebo obnovy vinohradov. K rozvoju podnikania na pôde by prispeli i ďalšie podporné faktory, ako napr. účinnejšia podpora trhu s pôdou, dokončenie meškajúcich pozemkových úprav v mnohých katastroch obcí alebo prijatie novely zákona o dani z pozemkov uplatnením inštitútu tzv. nulovej sadzby dane z pôdy.

Štefan Noskovič, právnik VVDP Karpaty Pezinok

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. máj 2024 10:12