StoryEditor

Tender nad tendre

22.09.2006, 00:00

Keď chcete sprehľadniť tendre, ktoré sa stali synonymom podvodov, vypíšte tender, do ktorého sa prihlási jediná spoločnosť. Tak znie odkaz, ktorý zanechal systém elektronického verejného obstarávania. Zákazku na jeho prípravu za skoro 43 miliónov získala spoločnosť IBM, ktorá nemala vo verejnej súťaži ani jedného konkurenta.
Systém má urýchliť a stransparentniť verejné obstarávanie. Ponuky v elektronických tendroch však nevyhodnotí počítač sám, ale asistovať mu budú ďalej tí správni ľudia. Tí tiež počítaču určia kritériá, na základe ktorých má (akože) transparentne pracovať. A do tretice: výsledky, ktoré z počítača vylezú, budú schvaľovať zase správni ľudia.
Správni ľudia sú v odbornej terminológii označovaní pojmom "obstarávateľ". Už pri zbežnom pohľade na webstránku Úradu pre verejné obstarávanie je jasné, že netransparentne konajú vždy iba obstarávatelia. Azda najmedializovanejším prípadom v dejinách Slovenska je kauza vláčiky, v ktorej mali dvaja konkurenční výrobcovia motorových vlakov súperiť o priazeň obstarávateľa zle utajenými sponzorskými darmi.
Zdá sa, že aj po spustení systému elektronického verejného obstarávania za desiatky miliónov pôjde všetko po starom. Obstarávateľ si vymyslí, že treba niečo kúpiť, zvolí si kritériá, aby vyhovovali najviac preferovanému uchádzačovi o zákazku, a z počítača vylezie, že zvíťazil práve on. Ak by sa počítač pomýlil, komisia môže jeho vyhodnotenie ešte vždy poopraviť.
A tak si tu na Slovensku žijeme. Župy nemajú peniaze na cesty či verejnú dopravu, ale veľmi ochotne platia súkromným firmám stovky miliónov za nové sídla pre svojich úradníkov. Armáda nemá na benzín do (obidvoch) lietadiel, ale radšej zaplatí súkromnej firme za reklamné perá a hračky. Na dôvažok sa rok pred vstupom do EÚ postavili za stámilióny colné sklady na hraniciach s Českom. A teraz to na dôvažok odobrí počítač. Konečne je všetko tak, ako má byť.
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 16:22