StoryEditor

O pravidlách hry

29.03.2007, 00:00

Mám rada ľudí s názorom. Nemusím sa s ním stotožniť, no ak v diskusii dostanú priestor aj argumenty, veľmi rada si ich vypočujem. Už samotný spôsob argumentácie napovie veľa o človeku. Priznám sa, že po prvom prečítaní komentára pána Veleckého (Tomanovej chyba, HN 27. marca 2007) som nevedela, či bol tento ľahkým perom napísaný článok myslený seriózne ako názor autora alebo pokus o vtip.
Písať jednoducho a zrozumiteľne o zložitých problémoch, akým nesporne je aj reforma dôchodkového systému, si totiž vyžaduje nielen schopnosť voliť tie správne slová, ale najmä porozumenie danej problematiky. A tu som na pochybách. Pokiaľ by bol autor článku politikom, tak jeho slová o tom, že budúci penzisti budú musieť oželieť svoje dovolenky na Malorke, ak dôjde k nejakým zmenám v dôchodkovom systéme, by v súdnom človeku vzbudili pochybnosti buď o jeho psychickej pohode alebo znalosti problematiky.
Keď k tomu pripočítam pseudoargument, že v dôsledku prípadného zníženia príspevkovej sadzby nebudú môcť mať ľudia švajčiarske dôchodky, asi bude môj spomínaný pocit z uvedeného článku pochopiteľnejší. V článku zaznieva na moju adresu základná výčitka, ktorú možno zhrnúť pomerne jednoducho: Ak vláda pristúpi k zníženiu príspevkovej sadzby do kapitalizačného piliera, zmení viac ako miliónu sporiteľov "pravidlá hry". A to je podvod. Takto postavený argument má svoju logiku, to je nesporné.
Namieste by však malo byť viac opatrnosti pri vyvodzovaní záverov. Napríklad o tom, aký podvod na ľuďoch by budúce vlády spáchali tým, že pristúpia k zvýšeniu dôchodkového veku. Veď "pravidlá hry" by sa tak zmenili tisíckam ľudí! Nehovoriac o tom, že samotná reforma dôchodkového systému, ktorá umožnila vznik sporenia na dôchodkových účtoch, bola v tomto zmysle tiež zmenou "pravidiel hry". Podobných otázok a protiargumentov je podstatne viac. Toľko, že pôvodný argument "pravidiel hry" sa javí až smiešny. Ak bol zámer pôvodného komentára pobaviť čitateľa, beriem. Ak nie, diagnózu autora ponechávam na čitateľovi.

Viera Tomanová, ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny

01 - Modified: 2003-05-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko-nemecký program MBA 02 - Modified: 2003-05-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nový riaditeľ Malévu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 19:06