StoryEditor

Toshiba podvádzala a nadhodila si zisk o miliardu

21.07.2015, 12:42
Autor:
FinWebFinWeb

Japonská elektrotechnická spoločnosť Toshiba za posledné roky nadhodnotila svoj prevádzkový zisk o 151,8 miliardy jenov (1,1 miliardy eur). S odvolaním sa na výsledky vyšetrovania nezávislého výboru to dnes uviedla sama firma. Ide pritom o jeden z najväčších škandálov japonských firiem za niekoľko rokov.

Nesprávne účtovné praktiky sa vzťahujú až k roku 2008 a podľa vyšetrovania boli úmyselné. Výsledkom vyšetrovania zrejme bude preúčtovaní hospodárenia za uplynulé roky, zmeny vo vedení a zrejme aj postih zo strany regulačných úradov, upozornil spravodajský server BBC.

"V spoločnosti Toshiba panovala firemná kultúra, podľa ktorej nebolo možné ísť proti požiadavkám nadriadených," uvádza sa v správe. "Keď teda najvyššie vedenie predstavilo 'výzvy', prezidenti divízií, manažéri a zamestnanci pod nimi neustále prevádzali nesprávne účtovné postupy, aby dosiahli ciele v súlade s prianím svojich nadriadených."

Agentúra Reuters s odvolaním sa na informovaný zdroj uviedla, že v najbližších mesiacoch odstúpi prezident a generálny riaditeľ Hisao Tanaka a jeho predchodca a podpredseda správnej rady Norio Sasaki, ktorí stanovili ciele prevádzkového zisku. Na septembrovom valnom zhromaždení potom má byť vymenená zhruba polovica správnej rady.

Toshiba oznámila, že zistila problémy v účtovníctve v apríli. Odhalená strata je však trojnásobná proti tomu, čo vtedy firma odhadovala. Akcie Toshiby odvtedy klesli asi o 26 percent, firma ale zostáva desiatou najväčšou spoločnosťou v Japonsku podľa trhovej hodnoty.

Toshiba zatiaľ nebola schopná uzavrieť účtovníctvo za minulý fiškálny rok, ktorý skončil 31. marca. Firma tiež na konci fiškálneho roka zrušila výplatu dividend. Niektoré zdroje už skôr uviedli, že jednou z teórií vyšetrovateľov je, že sa najvyššie vedenie obávalo vplyvu nešťastia v jadrovej elektrárni Fukušima v roku 2011 na výsledky jadrovej divízie.

Stanovili preto nereálne ciele pre nové aktivity, ako sú smart merače a systémy elektronického výberu mýta. Správa výboru síce nezmieňuje Fukušimu, uvádza však, že najvyšší tlak bol vo fiškálnych rokoch 2011 a 2012.

Výbor okrem iného odhalil nadhodnotenie zisku alebo jeho skoršie účtovanie, prípadne neskoršie zaúčtovanie straty alebo výdavkov. Tieto kroky často spôsobili, že v nasledujúcom období boli stanovené pre divízie ešte vyššie ciele.

Vyšetrovanie prichádza v čase, keď sa japonský premiér Šinzó Abe snaží zlepšiť riadenie firiem, aby prilákal viac zahraničných investorov.

Účtovný škandál Toshiby je najväčší od roku 2011, kedy boli odhalené problémy japonského výrobcu fotoaparátov a zdravotníckeho zariadenia Olympus. Vtedy sa ukázalo, že firma sa snažila zakryť straty za uplynulé roky vo výške až 1,7 miliardy dolárov.

Akcie spoločnosti Toshiba na tokijskej burze odpísali od prvého júna už 11 percent, keď v jeden okamih odpisovali už vyše 17 percent.

Článok bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-07-29 07:04:08 - Feat.: 0 - Title: Hantuchová skončila v Stanforde v semifinále
01 - Modified: 2024-04-25 11:27:24 - Feat.: - Title: Podvodníci mali získať deväť miliónov. Finančníci odhalili nové zneužívanie daňového bonusu 02 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 03 - Modified: 2024-04-20 10:10:01 - Feat.: - Title: Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov 04 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 05 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 18:08