Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Roman HancSNÍMKA: Roman Hanc
StoryEditor

Kvalitnej pšenice bude tento rok menej aj napriek úspešnej žatve

22.08.2023, 10:32
Autor:
TASRTASR

V mnohých prípadoch dokonca potravinárska pšenica bude musieť byť pre svoju nízku kvalitu použitá ako kŕmna.

Napriek žatve, ktorá sa zaradila medzi najlepšie za posledné desaťročie, sa naozaj kvalitnej potravinárskej pšenice urodilo menej. Uviedol to Milan Lapšanský, generálny sekretár Slovenskej spoločnosti mlynárov. Vysokokvalitná pšenica je podľa neho pritom nevyhnutná na výrobu kvalitnej múky pre spotrebiteľov.

"Slovenskí mlynári napĺňajú silá slovenskou pšenicou, avšak zaznamenali sme situáciu, ktorá tu dlhšiu dobu nebola. Napriek výborným výsledkom žatvy z hľadiska výnosov na hektár, najvyššia kvalitatívna úroveň potravinárskej pšenice bola zožatá v menších objemoch ako v minulosti.

Rozhoduje obsah lepku

V mnohých prípadoch dokonca potravinárska pšenica bude musieť byť pre svoju nízku kvalitu použitá ako kŕmna, keďže je nevhodná na výrobu múky," spresnil Lapšanský.

Domáce mlyny žiadajú podľa neho predovšetkým slovenskú potravinársku pšenicu najvyššej kvality, označovanú triedou E a E+, takzvanú elitnú triedu. Základným kritériom na rozdelenie pšenice do tried je obsah lepku.

Do najvyššej triedy E a E+ je zaradená pšenica s obsahom lepku vyšším ako 28 percent, respektíve 30 percent. Tá je potrebná na výrobu múk s celoročne vyrovnanými parametrami nielen pre domácnosti, ale aj pre profesionálnych odberateľov, ktorí vyrábajú špeciálne zmesi pre pekárov, cukrárov a cestovinárov.

O pšenicu z Ukrajiny nie je záujem

"Naše kvalitatívne očakávania z tohtoročnej žatvy boli aj na základe informácií od poľnohospodárov výrazne vyššie. Členovia Slovenskej spoločnosti mlynárov preferujú pre svoje výrobky slovenskú pšenicu a nemajú záujem o tú z Ukrajiny. A to napriek tomu, že Ukrajina len minulý týždeň ohlásila, že počas tohtoročnej žatvy dosiahla napriek vojnovej situácii vyššie úrody pšenice.

Ak teda bude nevyhnutné, najvyššiu triedu pšenice budeme dopĺňať v okolitých krajinách EÚ, najmä v Maďarsku, kde jej majú dostatok. Najradšej by sme však využili všetku domácu úrodu pšenice najvyššej kvality, to však závisí od záujmu poľnohospodárov predať ju domácim spracovateľom a nevyviezť ju mimo Slovenska," dodal Lapšanský.

01 - Modified: 2024-01-18 19:43:26 - Feat.: - Title: Dodávky pšenice cez Suez sa prepadli pre útoky v Červenom mori o 40 percent 02 - Modified: 2024-01-01 11:19:00 - Feat.: - Title: Ceny plynu, elektriny či pšenice vlani klesli, index komodít odpísal dvanásť percent 03 - Modified: 2023-11-23 12:26:19 - Feat.: - Title: Pestovatelia pšenice sa dočkali. PPA poslala prijímateľom už vyše polovicu platieb mimoriadnej pomoci 04 - Modified: 2023-11-01 18:30:00 - Feat.: - Title: Kuba sa otvára zahraničiu. Šance sa chopili Slováci, rozbiehajú tam kakaový biznis 05 - Modified: 2023-10-26 10:27:04 - Feat.: - Title: Potravinárska komora Slovenska od novej vlády očakáva plnenie predvolebných sľubov o dostupných potravinách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 14:29