StoryEditor

Školy treba samosprávam zobrať a časť pozatvárať

Podľa šéfa Železiarní Podbrezová Vladimíra Sotáka (na snímke) štát pripravuje študentov pre úrady práce.

Začína sa školský rok, ktorý by mal byť posledný podľa starých školských osnov. Minister školstva Dušan Čaplovič chce, aby bolo na školách menej všeobecných predmetov a viac prírodovedných predmetov, viac matematiky. Je to správny krok?
To nie je správna otázka pre mňa, pretože to, čo chce urobiť ministerstvo školstva, mňa nezaujíma. Železiarne Podbrezová majú svoju strednú odbornú školu, ktorá má jasné učebné osnovy, ktoré vychádzajú z potrieb fabriky. Študenti sa učia to, čo potrebujú do života, majú garantované zamestnanie po škole. Štát pripravuje študentov pre úrady práce. Tú otázku by ste mali položiť vedúcim úradov práce, či sú spokojní so zmenou učebnej osnovy a či sa bude takýmto absolventom ľahšie hľadať práca.

Kritizovali ste, že obce a samosprávy si držia školy, aj keď ich nemajú obsadené. Kto by mal stanovovať odvetvia, na ktorých by sme mali stavať?
Kto dáva peniaze na tie školy? Štát. Keby ste boli predsedom vlády, nechali by ste taký bordel v školstve, ako je? Dovolili by ste, aby na základných školách boli rôzne úrovne prípravy? Dovolili by ste, aby bolo toľko stredných škôl, ktoré pripravujú študentov na úrady práce?

No ten stav tu už je, tak sa poďme baviť o tom, čo s tým.
Sú firmy, ktorú fungujú a ktoré sú zdravé. Sú firmy, ktoré sa z nejakého dôvodu dostali do problémov. Je možné ozdraviť firmu, ktorá je takmer na kolenách? Ja hovorím, že sa dá zachrániť každá firma, tak ako sa dá upratať každý dvor. Len sa musí chcieť.

Ale ako?
Strašne jednoducho. Keď zoberieme demografický vývoj v každom okrese, viem, aké mám kapacity a poviem, tieto školy zatvorím. Sústredím deti z tých obcí do tohto mesta a budem ich zvážať školským autobusom z oblasti 15 km. Deti budú mať školu, ktorá bude vybavená, učitelia budú odborníci, ktorí budú zaplatení.



Celý rozhovor s Vladimírom Sotákom
nájdete v pondelkových Hospodárskych novinách.
 
01 - Modified: 2018-02-21 15:52:19 - Feat.: - Title: Zabudnutá vzbura v Krompachoch: Rozzúrení robotníci ubili zástupcu riaditeľa, žandári spustili paľbu do davu 02 - Modified: 2017-04-17 17:09:51 - Feat.: - Title: Situácia okolo U. S. Steel sa komplikuje. Súd v Košiciach zaistil tesne pred predajom väčšinu pozemkov 03 - Modified: 2017-04-06 19:47:36 - Feat.: - Title: Američania finišujú predaj košických železiarní Číňanom 04 - Modified: 2017-03-27 12:56:02 - Feat.: - Title: V Podbrezovej padol muž do horúceho železa. Malo teplotu 1500 stupňov 05 - Modified: 2017-01-26 21:09:56 - Feat.: - Title: Štartuje predaj U. S. Steel. Čína urobila krok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 13:17