StoryEditor

Úrad ide proti dohodám v súťažiach

28.11.2005, 23:00
Dohody medzi účastníkmi výberového konania predražujú verejné obstarávanie až o 30 percent. Zistil to Protimonopolný úrad, ktorý sa rozhodol takéto praktiky odhaľovať a pokutovať.

Dohody medzi účastníkmi výberového konania predražujú verejné obstarávanie až o 30 percent. Zistil to Protimonopolný úrad, ktorý sa rozhodol takéto praktiky odhaľovať a pokutovať.
Úrad zistil, že súťažiaci sa medzi sebou najčastejšie dohodnú na ponúkanej cene, ktorá býva vyššia, ako keby postupovali nezávisle. Firmy si tiež zvyknú rozdeliť trh podľa geografických alebo iných kritérií.
Obľúbenou protisúťažnou praktikou je aj tzv. bid rigging, keď sa súťažiaci vopred dohodnú, ktorý z nich podá víťaznú ponuku. Inou alternatívou je odstúpenie konkurentov z výberového konania s tým, že víťaz potom jednému alebo viacerým konkurentom ponúkne miesto subdodávateľa.
Keďže takéto dohody znamenajú porušenie zákona o hospodárskej súťaži, môžu firmy usvedčené z takýchto praktík úradu zaplatiť pokutu až 10 percent z ročných tržieb. Pre niektoré slovenské podniky by to mohlo znamenať niekoľkomiliardové výdavky.
Úrad chce, aby mu obstarávatelia aj súťažiaci signalizovali takéto správanie, pritom ohlasovateľovi zaručuje anonymitu. Na podania od podnikateľov sa vzťahuje režim zhovievavosti. Znamená to, že podnikateľ, ktorý sa sám zapojil do nedovolenej dohody a ohlási to úradu, dostane nižšiu sankciu alebo ju nedostane vôbec.
"Očakávam iniciatívu férovo súťažiacich podnikateľov," poznamenala šéfka Transparency International Emília Beblavá, ktorá iniciatívu úradu privítala.
Na otázku, pri akých typoch tovarov sa najviac nekalé praktiky vyskytujú, podpredsedníčka úradu Daniela Zemanovičová odpovedá: "Oveľa ľahšie sa dajú vytvoriť nezákonné dohody tam, kde ide o homogénny produkt, ktorý príliš nepodlieha inováciám a v prípadoch, keď na trhu pôsobí relatívne málo subjektov, takže sa z tendrov poznajú."
Hoci Protimonopolný úrad indície o tom, že súťažiaci nekalé praktiky využívajú, má, zatiaľ žiadne rozhodnutie nevydal. "Nevedeli sme dokázať, že išlo o obmedzovanie súťaže," vysvetľuje hovorca Protimonopolného úradu Miroslav Jurkovič.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 13:35