StoryEditor

Slovenky sú najmladšie prvorodičky v rámci Európy

26.09.2007, 14:59
Autor:
TASRTASR

Slovenky sú najmladšie prvorodičky v rámci Európy, ich priemerný vek je 27 rokov. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to uviedla Denisa Priadková z občianskeho združenia Bocian.
Rýchly spôsob života a zmena priorít má za následok odkladanie tehotenstva do vyššieho veku v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami. Pritom však práve so zvyšujúcim sa vekom neustále pribúda aj ťažkostí, ktoré sprevádzajú počatie dieťaťa. "Až v 60 percentách je pri tom na vine práve ochorenie muža a nie ženy, preto by liečba páru mala začať práve od muža", povedal urológ Jozef Dubravický.
Upozornil najmä na to, že muži často zanedbávajú pravidelné prehliadky u všeobecných lekárov a urológov. Do ambulancií ich privedie až skutočnosť, že majú problémy s počatím dieťaťa. "Väčšinou nejde o neplodnosť, ale o subfertilitu, teda zníženú plodnosť u mužov," vysvetlil Dubravický.
Dôvodov, ktoré plodnosť znižujú, môže byť viacero. S pribúdajúcim vekom sa u mužov znižuje najmä hladina testosterónov, dochádza k poklesu libida, ubúdaniu vlasov a svalovej hmoty či celkovej sily. Naopak zvyšuje sa ich hmotnosť, percento erektilných disfunkcií a porúch plodnosti.
Nepriaznivý vplyv na plodnosť mužov má aj pasívne a aktívne fajčenie a časté požívanie alkoholických nápojov. Podľa Dubravického mnoho párov zanedbáva aj liečbu bežných pohlavných chorôb, akými sú napríklad kvasinkové infekcie. "V mnohých prípadoch je liečená iba žena, pretože muži zvyčajne nepociťujú príznaky choroby," uviedol urológ. Pre kompletné vyliečenie je však podstatná liečba oboch partnerov.
Problémy s otehotnením vyvolávajú v pároch negatívne emócie, majú za následok strach, pocity straty a neschopnosti a tak sa mnohí snažia svoju situáciu riešiť umelým oplodnením. Podľa Jozefa Dubravického sú však v mnohých prípadoch nedostatočne využité možnosti ako vyriešiť neplodnosť prirodzenejšou cestou ako umelým oplodnením. "Existuje množstvo jednoduchých a finančne nenáročných prostriedkov," dodal Dubravický.
V slovenských lekárňach sa v súčasnosti objavil nový výživový doplnok obsahujúci kombináciu mikroživín, ktorý zvyšuje pohyblivosť spermií a zväčšuje hustotu a množstvo ejakulátu. Užívanie mikroživín ako L-Carnitín, Vitamín E, Zinok, Glutatión, Koenzým Q10, L-Arginín či kyselina listová nemajú na ľudský organizmus žiadne vedľajšie účinky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 06:11