StoryEditor

Autoškoly sa bijú o klientov

24.09.2007, 00:00
Každý rok pribudne na cestách stotisíc nových vodičov. Začiatkom školského roka robia autoškoly nábory hlavne na stredných školách. "Začiatok školského roka je pre nás najdôležitejší, pretože našu cieľovú skupinu tvorí až 80 percent študentov.

Chodíme ich informovať cez prestávku medzi vyučovacími hodinami so súhlasom riaditeľa," hovorí majiteľ autoškoly v Levoči Marek Dzugas. Vlastniť oprávnenie viesť vozidlo je v dnešnej dobe nevyhnutnosťou. "Na začiatku roka a po ukončení štúdia idú automaticky húfy študentov do autoškôl. Vedia, že pomaly v každom zamestnaní je podmienkou mať vodičák," hovorí inštruktor jednej trnavskej autoškoly Michal Dömeny.
Neodradí ani 10-tisíc
O vodičské preukazy majú záujem predovšetkým mladí ľudia, študenti. Neodrádza ich pri tom ani cena od osem- do desaťtisíc za kurz autoškoly. Ceny veľmi závisia od regiónu - v Bratislave a väčších mestách sú vyššie, na východe krajiny sa k vodičáku dostanete za nižšie ceny. "Pre študentov máme aj zľavy. Tí, ktorí nemajú celú sumu, zaplatia v splátkach. Aj na ich výške sa dá dohodnúť," vysvetľuje Dömeny. Podľa neho záujem o vodičský preukaz neovplyvňuje až tak cena. Skôr zaváži kvalita. "Ak sú kvalitné vozidlá a dobrí inštruktori, má autoškola lepšie meno. Vtedy sa stáva tradíciou, že tú istú autoškolu absolvujú celé rodiny, od otca až po dcéru."
Aj keď je dnes "vodičák" samozrejmosťou, autoškoly nepraskajú vo švíkoch. "Záujem o vodičské preukazy súvisí s demografickou krivkou, ktorá klesá," hovorí predseda Združenia autoškôl SR Andrej Buday.
Stres z inštruktora
Ročne neuspeje na vodičských skúškach približne štvrtina žiadateľov. "Počet tých, ktorí nespravia vodičské skúšky na prvý pokus, je vyššie číslo, ale zďaleka nedosahujú tie parametre, ako v niektorých západných krajinách," upozorňuje Buday. Podľa skúsenosti Michala Dömenyho najčastejšie záujemcovia o vodičský preukaz zlyhajú na teórii. Na jazdách sú chyby často spôsobené stresom. Ten v niektorých prípadoch vyvolávajú samotní inštruktori. Peter Matejko si robil "vodičák" v jednej bratislavskej autoškole a na inštruktora dodnes spomína. "Kričal po ľuďoch, hlavne po mladých. Povedal na rovinu, čo mal na jazyku, nebavil sa. V pohode vynadal dievčaťu do husi. To bol jeho bežný slovník. Ja som to bral s nadhľadom." Psychologička Danica Korpová varuje, že v takýchto prípadoch môžu nastať až psychické bloky. "Prejavia sa v tých situáciách, v ktorých inštruktor stresoval žiaka, a to tým, že žiak panikári." Časom však stres zanikne.
Psychotesty pre všetkých
Sitom pre "nervóznych" inštruktorov sú psychotesty. Každý budúci inštruktor ich musí úspešne absolvovať. Zmeny prinesie aj chystaný nový cestný zákon. Od roku 2010 budú testy povinné pre všetkých žiadateľov o vodičský preukaz. Testy budú zamerané na psychofyziologické schopnosti vodiča - reakčný čas, optický postreh, reakcia na zvukové, svetelné a iné podnety. Tejto novinke sa nebráni ani šéf združenia autoškôl. "Keď sa zvýšila úroveň a intenzita dopravy, myslím si, že by sa mala zvýšiť úroveň výberu ľudí schopných riadiť vozidlá," uviedol Andrej Buday.
Do osnov autoškôl sa vráti aj poskytovanie prvej pomoci. "Deväťdesiat percent v súčasnosti nevie poskytnúť základnú prvú pomoc. Zo zákona vychádza, že vodič musí pomôcť v rámci svojich schopností a možností. Ak nemá ani len základné vedomosti, tak môže len ťažko pomôcť," upozorňuje policajný viceprezident Stanislav Jankovič.
Práca inštruktora neletí
Na Slovensku je evidovaných 2 500 inštruktorov. Podľa Budaya záujem o prácu inštruktora nie je, a to pre slabé ohodnotenie. Vlani bolo do kurzov výučby a výcviku účastníkov prípravy na inštruktorskú skúšku na vydanie inštruktorského oprávnenia zaradených a vyskúšaných celkovo 149 žiadateľov. "Platy inštruktorov sú príliš nízke, lebo ceny za kurzy sú malé. Inštruktori si radšej otvoria vlastnú autoškolu a zarobia o niečo viac." Založiť novú autoškolu je však pre stagnujúce malé sumy za kurz risk. Koncom minulého roka bolo na Slovensku evidovaných celkovo 686 autoškôl - najviac v Trnavskom kraji (115), najmenej v Trenčianskom kraji (69).

zdroj: Ministerstvo vnútra SR
- 8 000 až 10 000 SK - cena za kurz autoškoly
- 200 SK - poplatok za vybavenie vodičského preukazu
- 1 000 Sk - správne poplatky za vykonanie skúšky z odbornej spôsobilosti

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 01:42