StoryEditor

Gajdoš vidí za svojím odvolaním z funkcie politický, nie odborný dôvod

22.01.2007, 19:11
Autor:
TASRTASR

Za návrhom na odvolanie z funkcie predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Ján Gajdoš vidí politický a nie odborný dôvod.
Vláda o tomto návrhu bude rokovať v stredu 24. januára, a to desať dní po tom, čo novela zákona o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou nadobudla účinnosť. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič tak urobil, ako sa píše v návrhu, "vzhľadom na výsledky činnosti úradu s prihliadnutím na súčasný stav v zdravotníctve a zodpovednosť vlády za zdravotný stav obyvateľstva Slovenskej republiky". Zároveň do tejto funkcie navrhuje vymenovať Richarda Demoviča, ktorý v súčasnosti pôsobí na ÚDZS ako riaditeľ sekcie dohľadu nad nákupom zdravotnej starostlivosti.
Gajdoš tento krok očakával, preto považoval novelu zákona za účelovú, aby mohol byť on sám odvolaný a naopak dosadený stranícky kandidát.
Do funkcie predsedu ÚDZS Gajdoš nastupoval s určitým rešpektom, obavou aj úctou, pretože vedel, aká práca ho čaká.
"Chcel by som odísť s úctou a pohodou. O úcte sa dá diskutovať, lebo zo strany rezortu zdravotníctva to nie je prejav dôvery. Odchádzam v pohode, lebo si myslím, že som urobil za dva roky veľký kus práce. Úrad je považovaný za autoritu, za dôveryhodnú inštitúciu, ktorá chráni záujmy občanov, vykonáva len nepríjemné veci, vždy len jedna strana môže byť spokojná," povedal Gajdoš na krátkom brífingu.
Novému predsedovi zaželal, aby napriek straníckej príslušnosti vedel túto nezávislosť a nestrannosť úradu zachovať, lebo akékoľvek tendenčné stranícke alebo skupinové vplyvy degradujú tento úrad na úroveň, cez ktorú stratí kredibilitu.
"Ak neostane tento úrad seriózny, objektívny a spravodlivý k občanom v prvom rade, tak potom je zbytočný," vyhlásil Gajdoš. Podotkol, že "nad nezávislosťou úradu bude dohliadať zboku".
Navrhovaný Richard Demovič pôsobí v ÚDZS od jeho vzniku. Má perspektívu byť dobrým predsedom úradu, ak sa zachová ako nezávislý a nestranný, konštatoval Gajdoš. Podľa jeho názoru byť predsedom ÚDZS znamená vzdať sa akejkoľvek pôsobnosti v politickej strane.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 03:51