StoryEditor

Kubiš: SR zaplatí lobingovú firmu v USA na podporu zrušenia víz

02.05.2007, 17:49
Autor:
TASRTASR

Slovensko si spolu s ostatnými krajinami Vyšehradskej štvorky a trojicou pobaltských štátov zaplatí v USA lobistickú firmu, ktorá bude v americkom Kongrese presadzovať zrušenie vízovej povinnosti pre tieto štáty. Potvrdil to dnes minister zahraničných vecí Ján Kubiš.
"Tak sa to v USA robí, keď chcete získavať podporu pre legislatívne zámery. Je nás sedem krajín - aby sme si rozdelili náklady, každý zaplatí určitú časť na základe svojho kontraktu," uviedol pre novinárov Kubiš.
Podľa českých Hospodárskych novín je americkou lobingovou firmou, ktorá už prešla výberovým konaním, spoločnosť Dutko Worldwide so sídlom vo Washingtone. Čiastka peňazí, ktorú Dutko za svoje služby dostane, nebola zverejnená.
Lobing v Kongrese má napomôcť politickým snahám siedmich krajín strednej a východnej Európy, aby USA prijali taký zákon, ktorý by reálne zrušil vízovú povinnosť pre týchto amerických spojencov.
V súčasnosti sa v Kongrese nachádza viacero legislatívnych návrhov k úprave podmienok pre bezvízový styk, niektoré sú však pre Slovensko a ďalšie krajiny nevýhodné. K nim patrí aj nový aprílový návrh jedného z kongresmanov, ktorý spája bezvízový režim s plnením imigračných kritérií. Podľa neho by podmienkou pre zrušenie víz bolo napríklad maximálne šesť percent zamietnutých žiadostí o víza v danej krajine, čo Slovensko zďaleka nespĺňa.
Slovenská diplomacia presadzuje, aby sa na zrušenie víz pozeralo z hľadiska plnenia bezpečnostných kritérií pri cestovaní, ako je napríklad zavedenie biometrických pasov. Takéto hľadisko podporuje aj americká administratíva a Európska únia.
Minister Kubiš predpokladá, že do leta sa v Kongrese vytvorí komisia, ktorá by mala v otázke rušenia víz vybrať či vytvoriť jeden spoločný návrh. "Dúfame, že to bude návrh dobrý z hľadiska SR, ako aj z hľadiska administratívy USA," povedal Kubiš.
V prípade úspešného vývoja by podľa ministra mohlo dôjsť k zrušeniu amerických víz pre slovenských občanov v priebehu roku 2008.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 00:33