StoryEditor

Kaník rozdáva peniaze, expert cíti populizmus

12.10.2005, 00:00
Populizmus. Falošné samaritánstvo. Prestupová fáza v politickej kariére. Takéto výrazy skloňuje opozícia i politológovia v súvislosti s oznámením ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovíta Kaníka o ďalšom zvyšovaní príspevkov pre vybrané sociálne skupiny.

Populizmus. Falošné samaritánstvo. Prestupová fáza v politickej kariére. Takéto výrazy skloňuje opozícia i politológovia v súvislosti s oznámením ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovíta Kaníka o ďalšom zvyšovaní príspevkov pre vybrané sociálne skupiny. Tentoraz sa zameral na zdravotne postihnutých, ich zamestnávateľov, dlhodobo nezamestnaných a deti z rodín v hmotnej núdzi. Ak jeho návrhy parlament schváli, bude to stáť celkovo 900 miliónov korún. Časť uhradí rezort, časť peňazí chcú získať zo štrukturálnych fondov. Ministerstvo financií necháva ekonomické dosahy týchto zámerov zatiaľ bez komentára.
Peniaze pre hendikepovaných
Po novom by tak mal zamestnávateľ dostať 80-tisíc za prijatie každého znevýhodneného (dlhodobo bez práce či staršieho ako 50 rokov) uchádzača. V krajoch, kde miera nezamestnanosti presahuje celoslovenský priemer, sa mení situácia aj pre tých, čo už zriadili chránené pracoviská. Na každého ďalšieho zamestnanca môžu čerpať príspevok 223 891 Sk. Kaník plánuje rozšíriť aj okruh rodín s deťmi, ktorým sa poskytuje dotácia na stravu, školské pomôcky a prospechové štipendiá. Zdravotne postihnutým občanom chce umožniť čerpať peňažný príspevok na kúpu druhého mechanického (16-tisíc korún) alebo elektronického vozíka (110-tisíc korún). Zároveň chce minister predložiť návrh zákona o poskytovaní príplatku k dôchodku politickým väzňom. Týkať by sa mal osôb, ktoré boli aspoň tri mesiace väznené počas komunistického režimu, boli rehabilitované a poberajú dôchodok. Tí, čo poberajú starobný, predčasný starobný alebo invalidný dôchodok, by mali dostávať príplatok 60 korún za každý mesiac väzby. "K vdovskému a vdoveckému dôchodku by mal byť príplatok 36 Sk a k sirotskému dôchodku 18 Sk za mesiac väzby," vysvetlil Kaník.
Pod paľbou kritiky
Je to neštandardné, hodnotí kroky odchádzajúceho ministra politológ Samuel Abrahám. "Mal tri roky na to, aby všetky tieto kroky presadil. Skôr to vnímam ako prestupovú fázu do jeho ďalšej politickej kariéry." Politológ tvrdí, že Kaník sa chce pred sociálne slabšími vrstvami predviesť ako citlivý človek. Ako však doplnil, je možné, že aj tak už nič nepresadí. Servítku si pred ústa nedáva ani poslanec Smeru-SD Jozef Burian. "Je to do neba volajúci populizmus, ktorý nemá hraníc." Burian sa pritom neobáva, že im Kaníkove opatrenia zoberú pred voľbami tromfy z rúk. "Vidím to skôr tak, že zo seba robí samaritána."
Nie populizmus, ale koncepcia
Žiadny populizmus, bráni sa minister. Podľa neho ide o dlhodobo pripravované opatrenia, ktoré majú väzbu na štátny rozpočet. Nie je však isté, či s nimi vôbec rezort financií kalkuloval aj v návrhu štátneho rozpočtu na rok 2006. "Návrhy považujeme za zmysluplné, avšak bližšie sa k nim vyjadríme, až keď sa s nimi podrobne oboznámime," povedal Mikuláš Gera z ministerstva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 00:18