StoryEditor

Naše poistné limity sa prispôsobili európskym

30.10.2007, 23:00

Motoristi majú nové povinnosti. Pribudli im v súvislosti s novelou zákona o povinnom zmluvnom poistení vozidla (č. 381/2001 Z. z.) vozidla, ktorá platí od 13. apríla. Poisťovne už už zaviedli opatrenia, aby uľahčili klientom orientáciu v novej situácii. "Pretože neexistuje žiaden rýchly register, kde by bolo možné vyhľadať dôvod zániku poistnej zmluvy, je dôležité informovanosť klientov, aby sa tak vyhli tomu, že zostanú nepoistení," vysvetľuje Dana Macková, vrchná riaditeľka Wüstenrot poisťovne. Na tlačive poistnej zmluvy preto pribudla časť, kde klienta upozorňujú, že na poistné obdobie dojednané v zmluve nemôže mať uzatvorené povinné zmluvné poistenie na vozidlo u iného poisťovateľa. Vodič tu zároveň vyhlasuje, že predchádzajúca zmluva mu nezanikla pre neplatenie poistného. Keď mešká s platbou poistného, dostane upomienku, list o zániku poistenia z dôvodu nezaplatenia poistného. "Ak zistíme, že klient nie je poistený, máme vytvorený účinný systém jeho rýchleho kontaktovania. Naša obchodná sieť dostala usmerňujúci list, prostredníctvom ktorého sme poradcov informovali o novele zákona, aby vedeli o zmenách informovať klientov," dodala riaditeľka poisťovne.
Podstatné zmeny v novele
Klient, ktorému zanikla poistná zmluva pre neplatenie poistného, má povinnosť uzavrieť novú na zostávajúcu časť poistného obdobia s doterajším poisťovateľom. Poistná zmluva uzavretá počas tohto poistného obdobia s iným subjektom je neplatná.
Klient sa bude môcť odteraz prepoistiť len dvoma spôsobmi, a to:
-- vypovedaním zmluvy najneskôr šesť týždňov pred koncom poistného obdobia alebo
-- výpoveďou do dvoch mesiacov od dátumu uzavretia zmluvy.

Limity poistného plnenia
Novela prispôsobuje výšku poistných limitov európskej legislatíve. Ku zmene došlo pri škodách na zdraví, pretože doteraz sa minimálne limity poistného plnenia vzťahovali na počet poškodených, po novom (od 1. 9. 2009) sa budú vzťahovať na jednu poistnú udalosť, nie na počet poškodených -- škody na zdraví, smrť -- 5 miliónov eur na jednu poistnú udalosť a škody na majetku 1 milión eur na jednu poistnú udalosť
Tieto limity by mali platiť až od 1. januára 2012. Dovtedy budú platiť prechodné obdobia: do 31. decembra 2008 -- limity ako doteraz, od 1. januára 2009 do 31. decembra 2011 polovičné limity (500-tisíc eur -- škody na majetku, 2,5 milióna eur škody na zdraví).
Zrušila sa minimálna hranica pre výplatu poistného plnenia z garančného fondu (doteraz platila minimálna hranica 5-tisíc korún pre vecné škody a náklady právneho zastúpenia pri nehode spôsobenej nepoisteným vozidlom).
Koniec špekuláciám s odmietaním podrobiť sa skúške na alkohol
Predtým si mohla poisťovňa uplatniť regres voči vodičovi, ktorý zavinil dopravnú nehodu a bola mu preukázaná prítomnosť alkoholu alebo inej návykovej látky. Ak sa však vodič odmietol podrobiť skúške na prítomnosť alkoholu, vtedy sa takémuto postihu vyhol. Novela takýmto úmyselným špekuláciám zamedzila. To znamená, že ak sa motorista, ktorý nehodu zavinil, odmietne podrobiť skúške na prítomnosť alkoholu, podľa novely riskuje to, že okrem pokuty od policajtov môže byť voči nemu uplatnený aj regres.
Rozšírenie poistného plnenia ak škodu zavinilo nezistené vozidlo
Ak nezistená osoba nezisteným vozidlom spôsobila dopravnú nehodu, z poistného garančného fondu sa poškodenému vyplatilo poistné plnenie len v prípade škody na zdraví. Z dôvodu predchádzania poistným podvodom sa neposkytovalo poistné plnenie za škody na majetku. Novela rozšírila toto ustanovenie v prospech klienta, a to tak, že pri dopravnej nehode, za ktorú zodpovedá nezistená osoba a ktorú spôsobilo nezistené vozidlo, sa vyplatí poistné plnenie aj za škody na majetku, ak bola súčasne ťažká ujma na zdraví alebo usmrtenie.
Sprísnenie pokút
Doteraz bola výška pokuty obmedzená iba hornou hranicou -- do výšky 15-tisíc korún, ak došlo k porušeniu povinnosti uzavrieť poistnú zmluvu, respektíve do výšky 5-tisíc korún, ak niekto nepredložil na výzvu Obvodného úradu doklad o poistení. V parlamente prešiel pozmeňovací návrh, ktorý znamená, že obvodný úrad tomu, kto poruší povinnosť uzavrieť poistnú zmluvu, uloží pokutu od 500 do 100-tisíc korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 14:21