StoryEditor

Trhové riziko obracia rebríčky penzijných fondov naruby

25.08.2006, 00:00

Fondy dôchodkových správcovských spoločností zhodnotili peniaze sporiteľov od ich vzniku k piatku minulého týždňa o 4,18 až 6,05 percenta. Rebríček výkonnosti konzervatívnych a vyvážených fondov vedie Aegon DSS a rastových fondov ČSOB DSS. Pri porovnávaní dôchodkových správcov však nie je dôležitá iba výkonnosť. Aj preto, že historické výnosy nie sú zárukou budúceho zhodnotenia. Dôležitá je aj tzv. volatilita alebo rizikovosť fondu. Po jej zohľadnení sa poradie dôchodkových správcov pomerne výrazne premieša.
Ktorý fond je najlepší?
Najlepším, alebo najlepšie spravovaným fondom, je ten, ktorý dosahuje vysoké a zároveň stabilné výnosy. Práve tieto kvantitatívne ukazovatele (pomer výnosu a rizika) berie do úvahy spoločnosť Across Investment Services pri hodnotení otvorených podielových fondov. Tentoraz podľa kritérií štandardného Across Fund Rankingu exkluzívne pre HN porovnala konzervatívne, vyvážené a rastové fondy dôchodkových správcovských spoločností. "Výsledky pre dôchodkové fondy však skresľuje ich krátka, len približne 18-mesačná história a neštandardné operácie v DSS-kách, ktoré výrazne znižujú výpovednú hodnotu každého hodnotenia, ktorého cieľom je posudzovať kvalitu správy fondu z kvantitatívnej stránky," upozorňuje Marek Pavlovič, analytik Across Investment Services.
Neštandardné operácie
Za transakcie, ktoré vyvolávali otázniky, označil Úrad pre finančný trh obchodovanie piatich dôchodkových správcovských spoločností v prvom polroku 2005 s dlhopismi. "Tieto cenné papiere držali dôchodkoví správcovia v majetku fondov veľmi krátky čas, len niekoľko dní. Výsledkom týchto transakcií bolo zvýšenie aktuálnej hodnoty dôchodkovej jednotky, keďže išlo o predaj za výrazne vyššiu cenu ako bol realizovaný nákup. Aj keď tieto transakcie vyvolávali pochybnosti, v konečnom dôsledku ich úrad nevyhodnotil ako rozporné so zákonom o starobnom dôchodkovom sporení, ani so zákonom o cenných papieroch (trhová manipulácia)," uvádza sa v polročnej správe vtedajšieho regulátora trhu. Aj napriek uvedeným nedostatkom poskytuje porovnanie zohľadňujúce aj riziko presnejšie informácie ako iba zoradenie fondov do rebríčka podľa samotnej výkonnosti. Ako teda fondy v porovnaní dopadli?
Konzervatívne fondy prekonali úrokové sadzby, infláciu však neporazili
Primárnou úlohou konzervatívnych fondov by malo lepšie zhodnotenie prostriedkov ako umožňujú bankové vklady, a pokiaľ možno ochránenie investície dôchodkového sporiteľa pred infláciou. V tomto boji však dôchodkové správcovské spoločnosti uspeli aj zlyhali. "Od konca marca minulého roka vzrástla cenová hladina na Slovensku meraná indexom CPI o 5,304 percenta, pričom v niektorých mesiacoch ceny dokonca klesali. Priemerné zhodnotenie konzervatívnych dôchodkových fondov od ich vzniku dosiahlo 4,47 percenta absolútne, čiže sporitelia reálne mierne strácali. Avšak pre objektívnosť treba dodať, že ani ostatným typom konzervatívnych investícií ako napríklad peňažným fondom sa za posledných 18 mesiacov infláciu prekonať nepodarilo. Na druhej strane však zhodnotili prostriedky sporiteľov lepšie ako vklady na peňažnom trhu. Ak by sme od vzniku dôchodkových fondov opakovane ukladali prostriedky na mesačné úložky na peňažnom trhu, zhodnotenie by mierne prekročilo 4 percentá. Z hodnotených konzervatívnych fondov najlepšie obstál fond Stabilita ČSOB DSS, ktorý síce zaznamenal najnižšiu výkonnosť z hodnotených fondov, no v porovnaní s konkurenciou pri polovičnej volatilite. A tak pomer výnosu na jednotku rizika bol pre tento fond najpriaznivejší," komentuje Pavlovič.
Vyvážené fondy boli úspešnejšie
Krok s infláciou držali vyvážené dôchodkové fondy. Ich priemerný výnos od marca minulého roku dosiahol 5,22 percenta, pri mesačnej volatilite 0,31 percenta. "Vyvážený fond Stabil od VÚB Generali DSS svojím výnosom patrí síce do druhej polovice rebríčka, no k prvej priečke v hodnotení mu pomohlo nižšie podstupované riziko merané štandardnou odchýlkou," opisuje analytik.
Rastové kopírujú vyvážené fondy
Priemerná výkonnosť rastových fondov výraznejšie neprekročila zhodnotenie vyvážených fondov, aj keď im zákon ponúka možnosť investovať až 80 percent aktív do akcií, čím vytvára potenciál na vyššie výnosy. Sporiteľom správcovia v týchto fondoch zarobili od ich vzniku do konca júla 2006 v priemere 5,37 percenta. "Priemerná mesačná volatilita tejto kategórie bola 0,35 percenta, čo je hodnota rovnako porovnateľná s vyváženými fondmi, hoci rastové fondy majú priestor na podstatne väčšie zastúpenie akcií v portfóliách. Z rastových fondov najlepšie obstál fond Vital spoločnosti Aegon DSS, s jednoznačne najlepším zhodnotením a rizikom mierne pod priemerom rastových fondov," dodáva Pavlovič.
Prísny zákon brzdí potenciál
Zastúpenie akciových investícií v rastových fondoch narastá, ale pomaly. V súčasnosti tvorí okolo 11 až 17 percent. Dôvodom opatrnosti môže byť povinnosť DSS-iek denne sledovať hodnoty dôchodkových jednotiek trhovej konkurencie. Pričom kedykoľvek po uplynutí 24 mesiacov od začatia vytvárania fondu nesmie jeho priemerný výnos klesnúť pod 90 percent priemerného výnosu trhovej konkurencie pri konzervatívnom fonde, pod 70 percent priemerného výnosu pri vyváženom fonde a pod 50 percent priemerného výnosu trhovej konkurencie pri rastovom fonde. V prípade, že DSS-ka túto podmienku poruší, musí do piatich dní previesť z vlastného majetku do majetku fondu aktíva v takej hodnote, aby priemerný výnos ku dňu prevodu dosiahol najmenej príslušný pomer priemerného výnosu trhovej konkurencie.
Ako by to mohlo vyzerať
Ak by investovanie nebolo také opatrné a dôchodkové fondy by využili celý potenciál, ktorý im zákon ponúka, sporitelia by zarobili podstatne viac. "Ako príklad môžeme uviesť modelové portfólio zložené z korunových dlhopisov (index SDX) a globálnych akcií (index MSCI World) v pomere 20 ku 80. Takýto kôš by mohol reprezentovať rastový dôchodkový fond, ktorý by svoje možnosti využíval naplno. Zhodnotenie takejto investície od marca roku 2005 by mierne presiahlo 15 percent v korunovom vyjadrení, pri mesačnej volatilite 2,66 percenta. Takéto zhodnotenie sa pri súčasnej volatilite na trhoch nemusí tak ľahko opakovať, z tohto pohľadu rastové fondy ďaleko zaostávajú za svojimi možnosťami. Znamenalo by to teda trojnásobný výnos, no zároveň pri podstatne vyššom riziku," uvádza Pavlovič.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 04:35