StoryEditor

Bezdrôtový svet je už realitou

18.05.2007, 00:00

Hovoríme s generálnym riaditeľom slovenskej pobočky Cisco Marcelom Rebrošom

Iste budete súhlasiť s tvrdením, že digitálny bezdrôtový svet už vkročil nielen do podnikových budov, na verejné priestranstvá a klope na dvere aj našich domácnosti. Spoločnosť Cisco, ako jeden z celosvetových lídrov, má jasnú predstavu, ako moderne sa už dnes dá komunikovať a má aj víziu, aké nové možnosti budú čoskoro realitou...
-- Vízia je umožniť používateľovi komunikovať prostredníctvom prenosu dát, hlasu a videa kdekoľvek, akokoľvek a ktorýmkoľvek vybraným komunikačným prostriedkom. Moderné informačno-komunikačné prostriedky prinášajú používateľovi slobodu, jednoduchosť a komfort. Trh bude aj naďalej akýmsi lakmusovými papierikom, ktorý bude signalizovať, čo používateľ uprednostňuje, ktoré komunikačné prostriedky uňho vyhrávajú. A dnes sa jednoznačne mobilita stáva tým magnetom, ktorý priťahuje takmer všetkých bez rozdielu veku: mladých i tých skôr narodených.

Bezdrôtové siete. Už samotný pojem znie sympaticky. Žiadne neprehľadné zväzky káblov od počítača k rozmanitým prídavným zariadeniam, žiadne vŕtanie v byte, prekladanie prípojok, nadpájanie. Proste "inteligentná" sieť umožní, že počítač, domáce kino, audio systém, televízor, a čo nevidieť aj "chladnička", dokážu spolu komunikovať. Znie to jednoducho, ale naozaj je to také jednoduché?
-- Jednoduchosť je v protokole IP (internet protokol), prostredníctvom ktorého tieto zariadenia môžu komunikovať. IP protokol je univerzálny súbor pravidiel, ktoré opisujú, aké parametre musia spĺňať prenášané dáta a akým spôsobom sa posielajú globálnou sieťou milióny digitálnych dát -- vo svojej kybernetickej podstate jednotky a nuly. A pritom nezáleží na tom, či ich posielate z jednej miestnosti do druhej alebo až na druhý koniec zemegule. Práve univerzálnosť protokolu umožňuje masívne rozšírenie internetu so všetkými zariadeniami, ktoré spája. A skôr či neskôr väčšina týchto zariadení bude mať svoju IP adresu.
Žiada sa pripomenúť, že bezdrôtové siete pod názvom WLAN (Wireless Local Area Network) pôvodne vznikli ako náhrada káblov prepájajúcich počítače v lokálnej sieti. Dnes označované aj ako Wi-Fi (Wireless Fidelity) technológia pre bezdrôtovú komunikáciu, ktorá umožňuje pripojenie počítačov a ďalších zariadení v určitej vzdialenosti do internetu, ich vzájomné prepojenie v sieti a zároveň vzájomnú interoperabilitu medzi rôznymi výrobcami. Aj táto technológia je schopná prenášať dáta, hlas a video medzi jednotlivými zariadeniami pripojenými do siete.

Aký potenciál vlastne majú bezdrôtové siete?
-- Pri správnom navrhnutí bezdrôtová domáca sieť nám umožní pripojiť sa doma k sieti prakticky kdekoľvek, kde sa dostaneme s notebookom alebo iným mobilným zariadením. On-line môžete byť nielen v pracovni, ale aj v obývačke, na balkóne prípadne na záhrade, proste všade tam, kde máte príslušné pohodlie a súkromie. Samozrejme, táto sieť vám umožňuje bezdrôtovo prepojiť aj zariadenia ako tlačiarne, prehrávače digitálnych médií, ktoré umožňujú prehrávať video, audio alebo fotografie z dovolenky, ktoré máte uložené na svojom vzdialenom PC. Alebo môžete mať bezdrôtovo pripojený svoj Skype telefón, ktorý bol doteraz tradične vnímaný ako softvér nainštalovaný na osobný počítač.

Zvykli sme si, že technológie nám život značne uľahčujú, ale niekedy aj komplikujú. Ako radoví používatelia predsa len máme rešpekt pred komponentmi bezdrôtových sietí: rôznymi smerovačmi a prepínačmi -- "malými škatuľkami", do ktorých nevidíme. Ako náročne je si postaviť takúto sieť v domácnosti či malej firme, ako by ste odporúčali postupovať?
-- Záleží, samozrejme, na vyspelosti domáceho používateľa, prípadne IT odborníka v malej firme. Množstvo produktov je už vyvinutých tak, že sú používateľsky komfortné. Postavené ako "plug and play" zariadenia, teda zapoj a hneď používaj. Podľa návodu ich priemerne zdatný používateľ dokáže bez problémov uviesť do prevádzky. Ale, samozrejme, pokiaľ sa odhodláte vybudovať si komplexnejšiu sieť, odporúčal by som využiť služby menšej IT firmy, ktorá dokáže poradiť i pomôcť. Môžete si vybrať aj spomedzi našich partnerov, ktorí tieto služby takisto poskytujú. Určite nás v tomto vedia príjemne prekvapiť aj naše deti, ktorým je informatika dnes veľmi blízka.

V úvodnej otázke sme konštatovali, že bezdrôtové technológie zasiahli aj verejný sektor a menia jeho komunikačnú infraštruktúru. Čoraz viac bezdrôtových sietí máme už aj v reštauráciách, kaviarňach, nákupných centrách, knižniciach a podobne. Ako vnímate rozvoj tohto segmentu služieb na Slovensku?
-- Tu by sme mali rozlíšiť dve veci. Existuje segment podnikových riešení, kde si konkrétna firma alebo inštitúcia zabezpečuje bezdrôtové pripojenie a pokrytie vo svojom prostredí, t. j. vo svojej budove a na pracoviskách. Tam je rozširovanie pomerne dynamické, dokonca veľa ráz si firmy budujú obidva typy sietí, pevnú aj bezdrôtovú. Podobne je to v prípade malého podniku alebo už aj domácnosti. Rozvoj hotspotov a hot zón je iná oblasť. Ide o verejné miesta, kde je možno sa bezdrôtovo pripojiť do siete. Na Slovensku zatiaľ miera ich penetrácie kopíruje realitu: mieru využívania notebookov, PDA či iných mobilných zariadení na verejných priestranstvách. Zároveň odráža aj ponuku služieb telekomunikačných operátorov. Závisí od oblasti, ale napríklad dnes už prakticky nenájdete väčší alebo stredný hotel, ktorý by túto službu neposkytoval. Samozrejme, priestor na ďalší rozvoj je obrovský. Jednou z noviniek WLAN sú tzv. wireless mesh technológie, ktoré sú typicky určené na vytváranie pokrytia signálom vo vonkajšom prostredí (parky, vonkajšie areály administratívnych budov, ulice, námestia atď.). Jednotlivé zariadenia sú špeciálne upravené, aby odolávali napr. poveternostným vplyvom a jednotlivé prístupové body (AP) komunikujú nielen s koncovým zariadením používateľa, ale aj navzájom, čím odpadá potreba ich pripojenia na káblovú infraštruktúru.

Spoločnosť Cisco bola od svojho začiatku považovaná za jedného z priekopníkov rozvoja internetu a počítačových sietí. Je známa predovšetkým vo firemnom svete, svojimi produktmi ako sú smerovače a prepínače, ktoré vlastne regulujú a riadia obrovský tok dát v sieti. No najnovšie, vďaka akvizícii firmy Linksys Inc., chce byť Cisco jednotkou aj v domácnostiach a malých firmách. Môžete vysvetliť, čo to znamená pre Cisco, ale aj pre trh? Aké nové produkty môžeme teda očakávať?
-- Pre Cisco ako najväčšieho svetového výrobcu telekomunikačných technológií to znamená určite obrovskú výzvu. Pravidlá tohto typu spotrebiteľského trhu sú iné ako tradičného podnikového trhu Cisco, či už z hľadiska marketingu, ale aj poskytovania podpory od výrobcu. Tento trh, ktorý reprezentuje najmä malé firmy a domácnosti, rok čo rok rastie a analýzy potvrdzujú, že bude ešte dynamickejší. Tým je zaujímavý aj pre výrobcov, k akým sa radí i Cisco. Samozrejme, s rastúcou ponukou internetových služieb sa taktiež zvyšuje i počet domácností pripojených do rozličného typy sietí. A treba povedať, že sa zvyšujú aj požiadavky na vybavenie domácnosti, kde v súčasnosti nie je zriedkavosť viac ako jeden počítač alebo notebook. Z toho vyplývajú aj požiadavky na menšiu či väčšiu domácu sieť. Linksys, čo je vlastne nová divízia Cisco, neustále uvádza na trh produkty, ktoré umožňujú veľmi jednoducho túto sieť vytvoriť bez nutnosti stavebných úprav alebo novej kabeláže. V portfóliu Linksysu nájdete i kombinované zariadenia, ako napríklad WAG200G. Tento výrobok zahŕňa ADSL modem, 4-portový smerovač a Wi-Fi prístupový bod. Touto konfiguráciou je možné k sofistikovanému zariadeniu pripojiť viac počítačov či množstvo ďalších produktov rozmanitého využitia, napríklad na monitorovanie objektov, ktoré vďaka WiFi kamere WVC54GC máte plne pod kontrolou. K vašej mobilite v rámci objektu prispieva taktiež zariadenie WPS54G, ku ktorému prostredníctvom USB kábla môžete pripojiť väčšinu dostupných tlačiarní bez zapnutia akéhokoľvek ďalšieho počítača. Produktové portfólio Linksys, je samozrejme, oveľa širšie a zahŕňa množstvo zaujímavých výrobkov, ako napríklad Voice over IP gateway na volania cez internet, USB Wi-Fi adaptér na univerzálne pripojenie do bezdrôtovej siete atď. Nezabúdame ani na používateľov populárnej aplikácie Skype, ktorým Linksys ponúka produktovú radu iPhone pre komfortné telefonovanie pomocou bezdrôtových telefónov DECT.

A čo bezdrôtový príjem kvalitného televízneho signálu či videa na požiadanie? Zatiaľ bezdrôtové siete nedosahujú takú úroveň, aby sme sa úplne mohli zbaviť káblov...
-- Formujúca sa technológia 802.11n (Wireless N) v rámci lokálnej siete dosahuje minimálne tie isté parametre ako klasická 10/100 Mb/s. Dnes, povedzme, DVD media prehrávač KiSS DP600 dokáže v High Definition Video kvalite (v rozlíšení 1 920 x 1 080) prehrávať video a audio obsah uložený vo vašom domácom počítači. Môže byť zapojený káblom, ale aj bezdrôtovo. Samozrejme, určitým limitom je dostatočná prenosová rýchlosť pre vzdialené internetové pripojenie, ale aj tu sú vyvíjajúce sa alternatívy do budúcnosti ako technológie WiMax, Flash OFDM alebo HSxPA. Dnes prevládajúce prístupové technológie pre IPTV sú najmä xDSL a káblové technológie, avšak najväčšie možnosti poskytujú nastupujúce technológie FTTH (pripojenie používateľa priamo optickým vláknom). Celkovo téma technológií v oblasti televízie a videa je pre firmu Cisco veľmi dôležitá. Aby sme posilnili tento rozvoj, uskutočnili sme akvizície firiem KiSS a Scientific Atlanta, ktoré majú dnes celosvetovo portfólio produktov vo viac ako 80 miliónoch domácností. Nájdete ich v ponukách aj niektorých slovenských telekomunikačných operátorov.

Čo však lokálne siete hravo zvládnu, to sú bezdrôtové kamery a s tým súvisiaca komunikácia. Tu sa otvárajú široké možnosti využitia, či už pre zábavu, vnútrofiremnú komunikáciu, ale aj na ochranu objektov.
-- Obdoba messagingu alebo chatu dostala nový rozmer s nástupom webových kamier pripájaných cez USB porty. V súčasnosti sú však obľúbené i bezdrôtové kamery založené na novšom štandarde 802.11g (Wireless-G) so zabudovaným klientskym adaptérom. Takúto kompaktnú kameru (napr. WVC54GC) môžete umiestniť kdekoľvek v dosahu bezdrôtovej siete a využiť ju nielen na zábavu, ale aj ako účinný prostriedok kontroly firemných alebo domácich priestorov. Pri osvetlení sledovaných priestorov infračerveným svetlom môžete snímať aj v noci, pretože niektoré modely napr. (Linksys WVC200) sú vybavené infračerveným filtrom. Samozrejme, môžete ich ovládať aj vzdialeným prístupom cez internet.

Postupná konvergencia dátových, telefónnych a mobilných sietí prináša rýchly technický pokrok. Jedným z posledných výdobytkov sú aj telefóny, ktoré sa dajú bezdrôtovo pripojiť do sieti Wi-Fi. A tým vzniká nová možnosť lacnejšieho VOIP, hovorovo povedané telefonovania cez internet. No nielen to...
-- Volania cez internet prostredníctvom VOIP, samozrejme, nie sú žiadnou novinkou, avšak dnes je výhodou, že viete ten istý telefón používať aj na volania cez JTS sieť, aj prostredníctvom Skype klienta. Ale dobrým príkladom technického pokroku je Linksys WIP330, ktorý vyzerá ako bežný mobil a je určený pre siete so štandardom Wireless-G. Má zabudovaný internetový prehliadač a dokáže prijímať živé video z webových kamier. Môžete ho využiť aj mimo kancelárie alebo vášho domova prostredníctvom verejne prístupných WiFi sietí.

Tí, ktorí už majú skúsenosti s internetom a elektronickou poštou, vedia, akú hrozbu predstavujú nezabezpečené siete. Akú bezpečnostnú politiku presadzuje Cisco v prípade bezdrôtových technológií?
-- V prípade samotného Cisca má v portfóliu najkomplexnejšie zvládnutú oblasť bezpečnosti. V prípade Linksysu pred nepovolanými osobami či systémami sieť ochránime predovšetkým tým, že zaručíme, aby do nej mali prístup iba určení používatelia, ktorí na to majú oprávnenie a znemožníme odpočúvanie prevádzky. Na to slúži niekoľko spoľahlivých funkcií prístupových bodov či wi-fi smerovačov. Ich vhodnou kombináciou sa dá dosiahnuť vysoká miera zabezpečenia. Základným opatrením je voľba dostatočne komplikovaného prihlasovacieho mena a hesla na prístup k smerovaču a zákaz vzdialenej správy cez internet. Prevádzka v sieti by v každom prípade mala byť šifrovaná aspoň technológiou WEP, prípadne WPA/ PSK.
V prvom prípade je vhodné raz za mesiac zmeniť šifrovaciu frázu. Moderné smerovače sú čoraz častejšie vybavené firewallom, ktorý dokáže do určitej miery ochrániť počítače pred útokmi zvonku. Firewall monitoruje prístup na neštandardné porty a zabraňuje útočníkom prechod cez ne. Taktiež môže úplne zakázať prístup cez určité porty, avšak tu si musíte dať pozor, ktoré z nich zakážete, aby ste si neobmedzili prístup na internet. Ak potrebujete striktnú ochranu pred prevádzkou internetu, môžete vytvoriť tabuľku povolených IP adries. Prístup do WiFi siete môžete regulovať pomocou tabuľky povolených MAC adries. Najdokonalejšiu ochranu medzi lokálnou sieťou a internetom môžete zabezpečiť cez virtuálnu privátnu sieť VPN, pomocou ktorej vytvoríte priame spojenie medzi dvoma bodmi. Toto spojenie je následne šifrované pomocou spoľahlivých algoritmov. Takto sa môžete bezpečne spojiť z vášho domu s firemnou sieťou vášho zamestnávateľa. V ponuke Linksysu sú dva smerovače so štandardom Wireless-G, umožňujúce vytvoriť sieť VPN: WRV54G s 128-bitovým šifrovaním WEP pre WLAN a WRV200, ktorý využíva technológiu RangeBooster umožňujúcu väčší dosah a spoľahlivosť a šifrovanie WEP, ale aj WPA-PSK a WPA-ENT.

Prejdime teraz k slovenskému trhu a stratégii Cisco. Ako sa spomínaná akvizícia spoločnosti Linksys prejaví na našom trhu? Čo je vašou prioritou? Kde, v ktorých segmentoch, vidíte nové obchodné príležitostí?
-- Linksys je samostatná divízia firmy Cisco, zameraná na SOHO trh (trh malých spoločností a domácností). Našou stratégiou je ponúknuť čo najkompletnejšie portfólio domácich produktov prostredníctvom partnerských firiem, ale nevylučujeme ani možnosťou kúpiť si jednotlivý produkt u distribútora alebo neskôr v supermarkete. Veľkú príležitosť vidíme v spolupráci s poskytovateľmi telekomunikačných služieb, ktorí využívajú tieto produkty vo svojich službách. Výhodou je, že Cisco umožňuje za jednoduchých podmienok spätného odkúpenia migrovať Linksys riešenia na platformu Cisco, v prípade že zákazník neskôr uprednostní riešenia s vyššou funkcionalitou alebo ešte väčšou bezpečnosťou. To je veľkou výhodou pre menšie firmy, ktoré predpokladajú, že ich požiadavky môžu v budúcnosti rásť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 13:58