StoryEditor

Vattenfallu začína tiecť do topánok

11.07.2007, 00:00
Švédsky koncern Vattenfall a jeho nemecká dcéra Vattenfall Europe sa dostávajú do čoraz väčších problémov. Po neustále sa opakujúcich problémoch s atómovými elektrárňami a ich bezpečnosťou vo Švédsku sa záujem úradov presunul aj do Nemecka, kde Vattenfall musel odstaviť dve elektrárne.

Švédsky koncern Vattenfall a jeho nemecká dcéra Vattenfall Europe sa dostávajú do čoraz väčších problémov. Po neustále sa opakujúcich problémoch s atómovými elektrárňami a ich bezpečnosťou vo Švédsku sa záujem úradov presunul aj do Nemecka, kde Vattenfall musel odstaviť dve elektrárne.
Keďže sa začali množiť pochybnosti o spoľahlivosti koncernu, do veci sa zapojil aj nemecký dozorný úrad. Podľa nemeckých médií spolková krajina Šlezvicko-Holštajnsko, kde sa obidve jadrové elektrárne nachádzajú, dokonca pohrozila odňatím prevádzkových povolení. Nie bez príčiny: krajina obviňuje koncern z nespoľahlivosti a pochybných bezpečnostných noriem. O to viac, že Vattenfall o problémoch informuje až s veľkým omeškaním, čo navodzuje dojem, že sa snaží veci ututlať.

Prípad 1: Krümmel
Všetko sa začalo 28. júna o 15. hodine, druhej minúte a osemnástej sekunde, keď začala horieť trafostanica a vypadlo zásobovanie elektrickou energiou. O 1,72 sekundy neskôr bezpečnostné relé odstavili reaktor, píše denník Die Welt.
A hoci Vattenfall označil problém stupňom 0 na sedemstupňovej škále Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, fotografie požiarnikov zápasiacich s ohňom verejnosť len sotva upokojili. Navyše prevádzkovatelia elektrární sú povinní podľa tejto škály do určitého termínu nahlásiť incident, no Vattenfall sa omeškal o vyše 28 hodín.
No koncern informuje útržkovito. Napríklad v správe o škodách sa uvádza, že nehoda zasiahla aj riadiacu centrálu. Čo to vlastne znamená? Nič viac ako to, že cez klimatizáciu sa do centrály valil hustý dym a technici museli riadiť elektráreň v plynových maskách, dodáva Die Welt. Na ich filtroch sa našli aj stopy prudko jedovatého dioxínu, ktorý vznikol horením plastových izolácií na kábloch.
Keďže požiar mierne poškodil aj tlakovú nádobu reaktora, elektráreň je do odvolania odstavená.

Prípad 2: Brunsbüttel
Prakticky v rovnakom čase ako Krümmel sa "ozvala" asi sto kilometrov vzdialená elektráreň v Brunsbütteli. Vznikol tu rovnaký problém aj s riešením: oheň v dôsledku skratu v rozvodni a následné odstavenie reaktora.
Vattenfall sa už 1. júla pokúšal zapojiť reaktor na plný výkon a opäť nastali nepredvídateľné okolnosti. Dvakrát prišlo k neočakávanému zablokovaniu systému čistenia chladiacej kvapaliny. No aj tentoraz koncern zaváhal a zodpovedným prípad neohlásil. A po týždni prevádzky sa znovu objavili problémy, teraz s meracími prístrojmi na kontrolu plnenia reaktora. V systéme sa podľa Die Weltu začal hromadiť vodík, a ten je výbušný. Elektráreň musela znížiť výkon o štvrtinu.

Prípad 3: Forsmark
Po sérii väčších či menších nehôd najzávažnejší incident vo švédskom Forsmarku sa udial pred rokom, keď po skrate v bezpečnostnom systéme dočasne vypadol kontrolný počítač. Podľa Financial Times Deutschland (FTD) skrat nastal počas údržby elektrárne a tá zostala bez elektriny.
Štyri naftové generátory majú zabezpečiť energiu pre vodné čerpadlá a kontrolnú techniku v reaktore, aby bolo jadro reaktora nepretržite chladené. Dva sa však krátko po naštartovaní opäť vypli pre chybný komponent. V prípade úplného zlyhania zásobovania elektrinou sa reaktor roztaví do 90 minút.
Vattenfall začiatkom februára pripustil bezpečnostné nedostatky. Podľa FTD koncern oznámil, že varný reaktor číslo jeden niekoľko mesiacov pracoval s netesnými gumovými tesneniami na vonkajšej stene. Vzorky gumových tesnení odobraté v júni 2006 sa totiž do laboratórií dostali až po siedmich mesiacoch.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 22:12