StoryEditor

Banky si boja požičiavať

05.02.2008, 23:00
Autor:
SITASITA

Hlavným dôsledkom finančnej krízy v Európe je podľa Slovenskej akadémie vied nárast problémov s likviditou v bankovom sektore, čo sa odzrkadľuje v náraste vzájomnej nedôvery bánk a v poklese ochoty poskytovania vzájomných úverov.
Dôsledkom problémov s likviditou je koncentrácia a sťahovanie likvidity bankami z ich dcérskych spoločností. Slovenského bankového sektora sa preto kríza dotkne iba sprostredkovane, práve cez sťahovanie likvidity materskými spoločnosťami bánk, nie nárastom objemu nesplácaných úverov. Uviedol to na utorňajšej tlačovej besede SAV analytik jej Ekonomického ústavu Peter Staněk.
Ako ďalej informoval, parciálny problém hypotekárneho trhu pôsobí ako katalyzátor na zviditeľnenie všetkých problémov, ktoré vo finančnom sektore dozrievali posledné dekády. Rizikom finančnej krízy je podľa neho pritom jej globálny rozmer.
Za kľúčový fenomén krízy označil výšku zadlženosti obyvateľstva. Tá sa spolu s neschopnosťou dlžníkov splácať úvery prejavila v náraste počtu osobných bankrotov. Súčasná finančná kríza podľa Staněka v plnej miere odhalila život obyvateľov na dlh, ktorí podľa neho znižujú svoje výdavky, aby si zabezpečili dostatok zdrojov na splácanie úverov.
Podľa Staněka finančná kríza ešte nedoznela a bude pokračovať. V tejto súvislosti uviedol, že v súčasnosti ju už nie je možné "ustrážiť" národnými vládami. Preto je podľa neho dôležité zamerať sa na novú finančnú architektúru Európskej únie a taktiež celého sveta, s cieľom "vyčistiť svetové finančné vody". Dôraz podľa neho bude v budúcnosti potrebné klásť aj na dobudovanie ďalších kontrolných mechanizmov.
Prehlbovanie krízy a jej dosahov ovplyvňuje podľa Staněka prepojenie problémov v oblasti hypoték s ďalšími fenoménmi finančných trhov, ako je napríklad zadlžovanie obyvateľstva či nové finančné produkty. Upozornil pritom aj na výrazný nárast finančnej sily a významu tzv. suverénnych fondov a ázijských centrálnych bánk v oblasti investovania. Ich investičný vplyv podľa neho berú do úvahy národné vlády tak v Európe, ako aj v USA, pričom podnikajú legislatívne kroky na obmedzenie ich investovania v týchto krajinách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 14:24