StoryEditor

MMF: Európski finanční regulátori musia užšie spolupracovať

01.08.2007, 16:21
Autor:
TASRTASR
Riziko bankových kríz v rámci Európskej únie rastie a národné regulačné úrady musia tesnejšie spolupracovať, aby zabránili takejto udalosti. Uviedol to Medzinárodný menový fond.

Výsledkom fúzií v sektore je, že sa zúžili cezhraničné väzby medzi bankami, ktoré sú v súčasnosti dôležitejšie pre finančnú stabilitu ako vzťahy medzi bankami v rámci jednej členskej krajiny. "Výsledkom je nárast dôležitosti medzinárodných väzieb medzi bankami a možnosti krízy," uviedol MMF vo svojej správe.
Podľa MMF neexistuje v Európe žiadna inštitúcia, dokonca ani Európska centrálna banka (ECB), ktorá by presne vedela, čo sa v každom momente deje vo všetkých kľúčových nadnárodných finančných inštitúciách. Európsky finančný systém je síce pomerne zdravý, ale je nevyhnutné zúžiť spoluprácu v rámci jeho medzinárodného dozoru.
Neustále existuje odpor k rámcovej dohode o výmene údajov medzi jednotlivými regulačnými úradmi a neochota dohodnúť sa na celoeurópskej stratégii, ktorá by chránila pred medzinárodnými finančnými krízami v rámci únie. Kľúčovým problémom je, že jednotlivé národné inštitúcie, ktoré majú na starosti dohľad nad domácim finančným trhom, sú zodpovedné vláde. A národné vlády obmedzujú to, aby spolupracovali v rámci spoločnej celoeurópskej štruktúry.
Riešenie, ktoré navrhuje MMF, je však politicky veľmi citlivé. Podľa neho by mali európske krajiny pristúpiť na princíp hlasovania, pri ktorom rozhoduje kvalifikovaná väčšina. To však dáva výhodu väčším štátom a menšie krajiny sa obávajú, že opatrenie ich oberie o dohľad nad vlastným finančným trhom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 15:46