StoryEditor

Toyota si v roku 2008 posilní pozíciu svetovej jednotky

26.12.2007, 13:05
Autor:
TASRTASR
Japonská automobilka Toyota Motor Corp. si v budúcom roku ešte viac posilní pozíciu svetovej jednotky rekordným predajom a zvýši tak náskok pred americkou automobilkou General Motors Corp.

Americká automobilka znižuje produkciu v Severnej Amerike a pripravuje sa na predaj jednej z kamiónových divízií spoločnosti Navistar International Corp.

Toyota, ktorá je najdrahšou a najziskovejšou automobilkou na svete, odhaduje, že v budúcom roku predá 9,85 milióna vozidiel. V tomto roku sa podľa odhadov predalo 9,36 áut značky Toyota.

Hodnota automobilky Toyota sa odhaduje na 190 miliárd USD, v prepočte 4,451 bilióna SKK. Automobilka zaznamenala obzvlášť rýchly rast na rozvíjajúcich sa trhoch Číny a Ruska, kde v budúcom roku očakáva 40-% nárast predaja zhruba na 900 000 predaných áut. Prezident Toyoty Katsuaki Watanabe na koncoročnej tlačovej konferencii obzvlášť vyzdvihol čínsky trh, na ktorom chce Toyota po roku 2010 predávať milión áut ročne. Podľa vedenia bude automobilka potrebovať niekoľko nových závodov na realizáciu plánovaných dodávok. Poslednou novinkou je prvý závod Toyoty v Rusku, ktorý otvorili minulý týždeň.

Toyota na celom svete v budúcom roku vyrobí 9,95 milióna vozidiel, čo predstavuje 5-% medziročný nárast. V USA japonskej automobilke patrí druhé miesto na trhu, na budúci rok tam však počíta iba s 1-% rastom predaja. Pokiaľ ide o Indiu a Brazíliu, Toyota sľubuje uviesť na trh rodinné auto s ultra lacnými prevádzkovými nákladmi, podobne ako vozidlo Logan od automobilky Renault.

Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 USD = 23,427 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 01:42