StoryEditor

Maďarská vláda pripravuje zníženie dotácii domácnostiam na plyn

27.10.2007, 13:46
Autor:
TASRTASR

Maďarská vláda plánuje znížiť v návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok dotácie na cenu zemného plynu. Informoval o tom v dnešnom vydaní budapeštiansky denník Népszava s odvolaním sa na vládne zdroje.

Dotácie by mali klesnúť z tohtoročných 120 miliárd HUF, v prepočte 15,9 miliardy SKK, na 82 miliárd HUF v roku 2008.

Hovorca vlády David Dariczi uviedol, že správu denníka nebude komentovať, lebo kabinet chce o návrhu rozpočtu a zmenách v ňom informovať koaličných partnerov. "Dôjde k tomu v pondelok," dodal.

Maďarská vláda znižovala dotácie plynu už vlani, keď sa usilovala skresať deficit svojho hospodárenia z 9 % hrubého domáceho produktu smerom k 3 %, aby tak vytvorila predpoklad pre prijatie eura po roku 2010.

Denník Népszava dodal, že vláda pripravuje zmeny v mechanizme rozdeľovania dotácií. Väčšie sumy by mali dostať chudobné rodiny, lepšie situované domácnosti by mali dostať oveľa menej.

Cena plynu má citeľný vplyv na výšku inflácie v krajine. V prvom štvrťroku vzrástla jeho cena takmer pre všetkých odberateľov o 40 %; predtým niekoľko mesiacov zdražel o takmer 30 %.

Informovala o tom agentúra Reuters.
(100 HUF = 13,260 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 14:03