StoryEditor

Bank of England prekvapivo zvýšila úrokové sadzby na 4,75 %

03.08.2006, 18:14
Autor:
TASRTASR

Anglická národná banka (Bank of England, BoE) dnes zvýšila úrokové sadzby o štvrť percentuálneho bodu na 4,75 %. Toto zvýšenie, ktoré je prvé po dvoch rokoch, prekvapilo trhy. Banka ho zdôvodnila obavami z toho, že inflácia môže dlhší čas zostať nad cieľovou úrovňou 2 %.
Podľa väčšiny ekonómov tento krok asi zostane jednorazovým zvýšením úrokov. Nepredpokladajú, že by BoE nastúpila na cestu dlhodobejšieho sprísňovania menovej politiky. Poslednú zmenu úrokových sadzieb Výbor pre menovú politiku (MPC) BoE uskutočnil vlani v auguste, keď ich znížil o 0,25 %. Členovia MPC pocítili, že je čas zrušiť tento posledný krok, pretože rast ekonomiky je nad svojou dlhodobou mierou a inflácia je o pol percentuálneho bodu nad cieľovou úrovňou.
"Dynamika ekonomickej aktivity sa v priebehu niekoľkých uplynulých mesiacov zrýchlila. Ukázalo sa, že výdavky domácností po povianočnom prepade opäť vzrástli," uvádza sa v stanovisku BoE. "CPI inflácia v júni vzrástla na 2,5 % a očakávame, že nejaký čas zostane nad cieľovými 2,0 %. Vysoké ceny energií viedli k rastu inflačných tlakov, aj keď utlmili rast ziskov."
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 18:22