StoryEditor

Gurría: SR je na správnej ceste čeliť výzvam globalizácie

05.04.2007, 08:59
Autor:
TASRTASR

Slovensko je v súčasnosti na správnej ceste využiť výhody, ktoré ponúka globalizácia. "Som presvedčený, že Slovensko dokáže úspešne čeliť jej výzvam a rovnako úspešne tiež zaujať svoje miesto v eurozóne aj globálnej ekonomike," uviedol na dnešnom diskusnom fóre HNClubu - Klubu Hospodárskych novín generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Angel Gurría.
Prijatie eura na Slovensku 1. januára 2009 pritom podľa neho môže ešte zlepšiť potenciál jeho ekonomiky. "Po prijatí eura budete využívať nižšie úrokové sadzby, prístup k veľmi likvidnému úverovému trhu a kurzovú stabilitu voči vašim hlavným obchodným partnerom," vysvetlil Gurría. Odstránenie kurzových prekážok a transakčných nákladov spojených s používaním rozdielnych mien podľa jeho slov urobí zo Slovenska ešte atraktívnejšiu destináciu pre investorov ako doteraz.
Ale využitie týchto výhod, upozornil generálny tajomník OECD, závisí aj od vytvorenia priaznivého podnikateľského prostredia, vykonávania zodpovednej fiškálnej politiky či dosiahnutia konkurencieschopného regulačného prostredia. Slovensko sa pri svojom vstupe do eurozóny môže učiť zo skúseností iných krajín ako napr. Španielsko, Portugalsko alebo Grécko. Niektoré z nich po prijatí eura zaznamenali zlepšenie ekonomického vývoja, iné však také úspešné neboli. "Základným poznatkom z ich skúseností je potreba takej fiškálnej politiky, ktorá by zabránila nadmernému rastu súkromného dopytu v dôsledku nízkych úrokových sadzieb," vyhlásil Gurría. Slovenská ekonomika sa tiež bude musieť stať oveľa flexibilnejšou, keďže po prijatí spoločnej európskej meny príde o samostatnú menovú politiku.
Generálny tajomník OECD Angel Gurría je na dvojdňovej návšteve Slovenska, ktoré je členom organizácie od 14. decembra 2000 a v súčasnosti pôsobí v jej 202 pracovných výboroch. Dnes Gurríu prijal predseda parlamentu Jozef Paška, stretol sa s primátorom Bratislavy Andrejom Ďurkovským a zúčastnil sa na diskusnom fóre HNClubu - Klubu Hospodárskych novín o spoločnej európskej mene euro. Vo štvrtok Gurríu príjme prezident SR Ivan Gašparovič a predseda vlády SR Robert Fico. Na Ministerstve zahraničných vecí (MZV) SR generálny tajomník so svojím odborným tímom predstaví správu OECD o stave a budúcom vývoji ekonomiky SR - Ekonomický prehľad SR 2007. Popoludní ešte Gurría navštívi rafinériu Slovnaft.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 18:43