StoryEditor

Žatva sa v Komárňanskom okrese začne neskôr

07.07.2005, 14:57
Autor:
TASRTASR

Začiatok tohoročnej žatvy hustosiatych obilnín posunuli pestovatelia z Komárňanského okresu kvôli nadmerným zrážkam z plánovaného začiatku júla o niekoľko dní. Pripravujú sa zožať základné obilniny z celkovej výmery 35 616 hektárov (ha), z toho pšenicu z 22 700 ha, jačmeň z 10 980 ha, raž z 1 085 ha a repku z 2 100 ha.
"Poľnohospodári v okrese Komárno sú vo finále s prípravami na žatevné práce, pretože za normálnych podmienok sa žatva začína okolo 7. až 8. júla. Žiaľ, tento rok zrejme ten termín bude posunutý podľa vývoja počasia - očakávame 5 až 7 dní, čo sa môže negatívne prejaviť na kvalite dopestovaných hustosiatych obilnín," uviedol pre TASR predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Komárne Alexander Pastorek. Podľa neho v uplynulom roku nedošlo k zásadným zmenám v rozhodovaní farmárov medzi pestovanými plodinami, zmeny sa pohybujú v rozmedzí 5 %. K najväčšiemu posunu došlo vo výmere repky, ktorá sa zvýšila z vlaňajších 1 700 ha o 400 ha. Pôdohospodári očakávajú aj v tomto roku dobrú úrodu, za vlaňajšími rekordnými priemernými výnosmi obilnín 5,25 tony z hektára (t/ha) by mali zaostať nanajvýš o 10 %, dodal. Pritom zrno je momentálne kvalitné, obsah lepku je dobrý.
"Menej priaznivé sú už vyhliadky na speňažovanie tejto produkcie, preto veríme, že tak ako zo strany ministerstva bolo prisľúbené, bude riešiť prebytok obilnín, predovšetkým z vlaňajšieho hospodárskeho roka, aby poľnohospodári mohli do vyprázdnených skladovacích priestorov uskladniť tohoročnú žatvu," vyslovil obavy farmárov Pastorek. Zdôraznil, že problémy majú najmä malí pestovatelia, ktorí si v uplynulých rokoch nevybudovali skladové kapacity a nepoistili sa zmluvami s veľkoskladmi. V Komárňanskom okrese je ešte v súčasnosti zhruba 5 600 t zrna z vlaňajšej produkcie, keď sa urodilo v regióne celkovo 130 000 t obilia. Svoj podiel na tomto vývoji má podľa predsedu najmä dlhodobo nízka výkupná cena bravčového mäsa, ktorá spôsobila približne 30-% medziročný pokles stavov ošípaných a následné zníženie spotreby obilia vo forme jadrového krmiva. Iba v Komárňanskom okrese sa za uplynulý rok znížil počet prasníc z 8 000 na 7 000 kusov, spresnil.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. máj 2024 05:26