StoryEditor

Podľa OPEC v roku 2007 bude na trhu dostatok ropy

18.12.2006, 15:51
Autor:
TASRTASR

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) tvrdí, že svetový ropný trh by sa mal v roku 2007 uvoľniť. Príčinou je spomalenie rastu svetovej ekonomiky a rast produkcie mimo OPEC, ktorý by mal prevýšiť rast svetového dopytu.
OPEC, ktorá dodáva viac ako tretinu ropy vyskytujúcej sa na svetovom trhu, vo svojej pravidelnej mesačnej správe uviedla, že globálny dopyt by sa mal v budúcom roku zvýšiť o 1,3 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov). Kartel dodal, že najväčším rizikom, ktoré môže dopyt znížiť, je ochladenie americkej ekonomiky. "Ak zoberieme do úvahy, aké nebezpečenstvo pre svetovú konjunktúru predstavuje viditeľné oslabenie americkej ekonomiky, prevažujú tie riziká pre dopyt, ktoré smerujú k utlmeniu rastu."
OPEC sa vo štvrtok minulý týždeň dohodla na znížení produkcie o 500 000 barelov denne alebo o 2 % s platnosťou od 1. februára 2007. Vyhovela tak žiadosti spotrebiteľských krajín, aby neznižovala dodávky na trhy počas zimnej sezóny, pretože by to mohlo opäť vyhnať ceny hore a poškodiť svetovú ekonomiku.
Členovia OPEC signalizovali ďalšie zníženie produkcie, pretože sa obávajú poklesu dopytu v 2. štvrťroku 2007, ktorý by mohol viesť k opätovnému prudkému pádu cien.
Šéf pre záležitosti OPEC na iránskom ministerstve ropného priemyslu Javad Yarjani dnes uviedol, že kartel potrebuje plán, ako zabrániť nadmernému zvýšeniu ropných zásob v spotrebiteľských krajinách v 2. kvartáli 2007. "Bez vhodného plánu bude OPEC nútená čeliť problémom v 2. štvrťroku 2007. Výrazný nárast produkcie z regiónov mimo OPEC v 2. kvartáli 2007 môže znížiť dopyt po rope OPEC a zvýšiť globálne ropné rezervy, čo spôsobí problémy na trhu." Dodal, že ak nebude existovať rovnováha medzi ponukou a dopytom v najbližších mesiacoch, povedie to k výraznému budovaniu zásob.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 13:13