StoryEditor

Čína chce investovať v Iráne niekoľko miliárd USD do ťažby plynu

26.12.2006, 12:10
Autor:
TASRTASR

Čínsky energetický koncern CNOOC (China National Offshore Oil Corporation) chce investovať niekoľko miliárd USD do sprístupnenia ložísk plynu a jeho ťažby v Iráne. Teheránske ministerstvo ropného priemyslu zámer čínskej a iránskej strany na sprístupnenie zásob suroviny v severnej časti krajiny potvrdilo.
Ložiská plynu v oblasti Pars majú byť sprístupnené do ôsmich rokov. Vyťažená surovina by sa mala deliť rovnakým dielom medzi čínskych a iránskych investorov.
Vedenie čínskeho ropného a plynárenského podniku CNOOC túto správu potvrdilo už minulý týždeň v piatok.
Ťažbu plynu bude zvyšovať aj druhý veľký čínsky energetický koncern CNPC (China National Petroleum Corp.), ktorého produkcia dosiahne v tomto roku 44 miliárd kubických metrov (m3). CNPC tým dosiahne medziročný rast ťažby o 20,5 %. Na budúci rok by mala ťažba plynu vzrásť o 23 % a dosiahnuť objem 54 miliárd m3. Do roku 2010 chce zvýšiť ťažbu plynu na 65,8 miliardy m3. CNPC teraz ťaží plyn hlavne na severozápade a juhozápade čínskeho územia.
Čína, ktorá je po USA druhým najväčším spotrebiteľom energetických surovín na svete, pokrýva domáci dopyt po nich zo 40 % importom.
Vláda podporuje plynofikáciu krajiny, aby spomalila rast spotreby uhlia, ktorý má hlavný podiel na znečisťovaní ovzdušia.
Podiel plynu v energetickej bilancii Číny by mal do roku 2010 dosiahnuť 8 %, čo bude o 100 % viac, než je tento podiel v súčasnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 22:42