StoryEditor

Nový nemecký minister financií Steinbrück ohlásil tvrdý úsporný režim

17.10.2005, 10:33
Autor:
TASRTASR

ezignovaný nemecký spolkový minister financií Peer Steinbrück ohlásil tvrdý úsporný režim, aby znížil štátny dlh. Nevylúčil, že súčasťou opatrení by mohol byť aj predaj siete nemeckých diaľnic. Investori už o cestnú sieť v hodnote 127 miliárd EUR, v prepočte 4,945 bilióna SKK, otvorene prejavili záujem.
"Musíme to starostlivo zvážiť," uviedol minister cez víkend. Diaľničná sieť v Nemecku meria 12 000 kilometrov (km) a podľa prepočtov prognostického inštitútu má hodnotu 127 miliárd EUR.
Nemecký inštitút pre hospodársky výskum stanovil hodnotu diaľnic a štátnych ciest dohromady na 213 miliárd EUR. Pri privatizácii by sa pravdepodobne zaviedlo mýtne pre osobné autá. Minulý týždeň sa ministri dopravy spolkových krajín vyslovili proti takémuto poplatku, ktorý od začiatku tohto roka platí pre nákladné autá.
"Diskusia o tom sa práve začína a ja ešte v žiadnom smere nie som pevne rozhodnutý," uviedol Steinbrück pre nedeľník Bild am Sonntag v súvislosti s privatizáciou diaľnic. "Väčšina toho, čo štát vlastnil v podobe majetku a majetkových podielov, je už predaná. Už nemáme žiadny zlatý poklad, zakopaný v zemi," pripomenul.
Steinbrück má byť v budúcej širokej koalícii následníkom ministra financií Hansa Eichela. Za predaj diaľničnej siete sa vyslovil aj odchádzajúci minister hospodárstva Wolfgang Clement, zatiaľ čo minister dopravy Manfred Stolpe to rozhodne odmietol.
Podľa článku v dnešnom nedeľníku medzinárodné investičné banky už oslovili ministerstvo financií i ministerstvo dopravy a ponúkli svoje služby pri financovaní veľkých projektov, akým je napr. aj predaj diaľničnej siete. Predajom diaľnic sa štátny dlh zníži zo súčasných 890 miliárd EUR o 15 %, píše ďalej Bild am Sonntag. Minister financií by potom ročne ušetril na platení úrokov 6 miliárd EUR a mohol by túto sumu použiť na rozvojové projekty. Minulý týždeň požiadali ministri dopravy spolkových krajín o vyššie výdavky zo štátneho rozpočtu na lepšiu dopravnú infraštruktúru. Ročne chýba približne 3,5 miliardy EUR na investície, pripomínali na ministerskej konferencii. Zavedenie mýtneho pre osobné autá tesnou väčšinou zamietli a podporili tým návrh ministra Stolpeho. Vďaka diaľničnému poplatku pre ťažké nákladné autá, ktorý platí od začiatku roka, chce spolkový vláda získať do konca roka 3 miliardy EUR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 11:03